• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.7°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ερωτήματα για τη φύλαξη παραμένουν

 • A-
 • A+

Σχεδόν 100 κάμερες είναι εγκατεστημένες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ώστε να παρακολουθείται η κίνηση των επισκεπτών σε όλους τους χώρους.

Τι έβλεπε άραγε ο υπάλληλος που βρισκόταν σε βάρδια στην κεντρική κονσόλα, από την περιήγηση των δύο γυναικών που «ράντιζαν» με baby oil εκθέματα και χώρους στις 28 Ιουλίου;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο σύνολό τους οι 20 φύλακες της βάρδιας του συγκεκριμένου απογεύματος (6 επιπλέον για την περιοδική έκθεση) ήταν υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, έκτακτοι δηλαδή οι οποίοι προσελήφθησαν πριν από έναν-ενάμιση μήνα.

Οι 26 και πλέον μόνιμοι αρχαιοφύλακες του Βυζαντινού Μουσείου βρίσκονταν «σε άδεια ή σε άλλα πόστα στα εισιτήρια, στις εισόδους, στις κάμερες», μας είπαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), που σημειωτέον δεν έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Πολιτισμού, «δρομολογείται η διεξαγωγή της» σύμφωνα με την ανακοίνωσή του (16/8), θα φέρει στο φως -θέλουμε να πιστεύουμε- ποιοι έπραξαν παράβαση καθήκοντος.

Το περιστατικό του βανδαλισμού εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, τα προσόντα των αρχαιοφυλάκων, την εκπαίδευση του προσωπικού ακόμα και τη χρήση των αδειών των μονίμων κατά τη θερινή περίοδο, αφού με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα επιτρέπεται να απουσιάζει ταυτόχρονα ποσοστό της τάξης του 30%.

Την περασμένη Παρασκευή (17/8) η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) έστειλε ανακοίνωση για το περιστατικό. Ενημερώνει λοιπόν «ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους αρχαιοφύλακες, αλλά και τη διεύθυνση του μουσείου. Ολοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές, όπως π.χ. μια ιματιοθήκη...» και μας πληροφορεί: «Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν».

Αρα θα είχε αποφευχθεί το περιστατικό, θέλει να πει η ΠΕΥΦΑ; Παιδαριώδες συμπέρασμα, κατά την άποψή μας, που αποπροσανατολίζει από την ουσία του θέματος καθώς ένα μπουκαλάκι λάδι, σπρέι, ένα αιχμηρό αντικείμενο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεταφερθεί εξαιρετικά εύκολα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεύθυνση, το μουσείο διαθέτει βεστιάριο δίπλα από το εκδοτήριο των εισιτηρίων.

Η ΠΕΥΦΑ χαρακτηρίζει «λαλίστατη» τη διευθύντρια του Β&Χ.Μ. και διερωτάται «τι έχει κάνει για τη θωράκιση του χώρου που διευθύνει; Εχει ενδιαφερθεί για την ασφαλή λειτουργία της φύλαξης ή το μοναδικό της ενδιαφέρον ήταν οι καθημερινές εκδηλώσεις παντός τύπου;». Ωστόσο δεν μας εξηγεί για ποιους λόγους, κατά την άποψή της, θα έπρεπε η Κατερίνα Δελλαπόρτα να σωπάσει και να κρυφτεί.

Οπως η Ενωση των Αρχαιοφυλάκων σφυρίζει διάφορα, το ίδιο συμβαίνει και με την υπουργό Πολιτισμού. Αφού λοιπόν η Λυδία Κονιόρδου επέστρεψε από το πρόσφατο ταξίδι της στην Ιρλανδία και έμαθε τι συνέβη κατά την απουσία της, αποφάσισε να εμφανιστεί σε εκπομπή του «Εpsilon tv» (18/8).

«Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκφραση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι.

Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό.

Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως και ο κοπτικός σταυρός θα αποκατασταθεί, μόνο που χρειάζεται περισσότερο χρόνο» και πρόσθεσε: «Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε 20 φύλακες, ποιος ξέρει τι έγινε».

Ουδέν σχόλιο για την υπουργό Πολιτισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Φροντίδα για τις νομισματικές συλλογές
Σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας, στο Ιλίου Μέλαθρον, όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, από τα παλαιότερα κρατικά της Ελλάδας, φιλοξενείται από χθες (3-6/10) η 25η Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς...
Φροντίδα για τις νομισματικές συλλογές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ενας κλασικός της αφαίρεσης στον Πόρο
Μια διπλή έκθεση, η πρώτη που διοργανώνεται μετά τον θάνατό του, με πρωτοβουλία της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, αφουγκράζεται την αμφιθυμία και τα τοπία της μνήμης του Κώστα Πανιάρα με επιλεγμένα έργα του από το...
Ενας κλασικός της αφαίρεσης στον Πόρο
ART - ΝΕΑ
Η documenta... απογειώνεται στην Αθήνα
Η documenta 14 ζει ανάμεσά μας. Σήμερα το μεσημέρι, ιππείς με τα άλογά τους θα ξεκινήσουν από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τη «Διαδρομή Αθήνα - Κάσελ: η μετάβαση του Ερμή», ένα έφιππο ταξίδι περίπου 3.000...
Η documenta... απογειώνεται στην Αθήνα
ART - ΝΕΑ
«Χρέος μας είναι η ανάσταση σε αυτή τη ζωή»
Εργα από τα χρόνια της μαθητείας του στην Καλών Τεχνών μέχρι σήμερα, 111 εξαιρετικοί πίνακες παραστατικής ζωγραφικής με τα οικεία σύμβολά του, παρουσιάζονται στην έκθεση «Οψεις Αδήλων», στο Μουσείο Μπενάκη.
«Χρέος μας είναι η ανάσταση σε αυτή τη ζωή»
ART - ΝΕΑ
Η Αγία Πετρούπολη υποδέχεται τη σύγχρονη ελληνική τέχνη
Εκατό Ελληνες εικαστικοί δημιουργοί διαφορετικών τάσεων που έζησαν και δημιούργησαν από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας, παρουσιάζονται στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης.
Η Αγία Πετρούπολη υποδέχεται τη σύγχρονη ελληνική τέχνη
ART - ΝΕΑ
1.500 επισκέπτες σε μιάμιση ώρα
Η εντυπωσιακή πρόσοψη επί της οδού Καλλιρρόης φωτίστηκε και η κεντρική πόρτα με φόντο τους κόκκινους τοίχους άνοιξε. Η μερική έστω λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι πλέον γεγονός. Σε μια...
1.500 επισκέπτες σε μιάμιση ώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας