• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.5°C / 23.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  68%

Ο Νίκος Ξυδάκης έδωσε έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό και στην ενίσχυση των νέων καλλιτεχνών (κι ας μην υπάρχουν χρήματα)

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Να πιάσουμε το νήμα από την άνοιξη του ’60»

 • A-
 • A+

Ενα νέο μοντέλο που θα μας οδηγήσει στην «άνοιξη του πολιτισμού με ελευθερία, ανεξιθρησκία, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, αυθεντικότητα και φαντασία» οραματίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Μάλιστα μας προέτρεψε «να ξαναπιάσουμε το νήμα από την άνοιξη του ’60, τη “Χαμένη Ανοιξη” του Στρατή Τσίρκα». «Φιλοδοξούμε να είμαστε, όλοι μας, μέρος της άνοιξης του 2015. Αυτής που έρχεται, αυτής που ξεκίνησε. Και να τη ζήσουμε σαν πρωταγωνιστές, με χαρά και με ευθύνη. Να γράψουμε την ιστορία της γενιάς μας», είπε.

Ολα αυτά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του χθες το πρωί από το βήμα της Βουλής. Θεωρητικός, αλλά και γλαφυρός, με συγκίνηση και συστολή αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς δράσης του υπουργείου Πολιτισμού: πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός, απασχόληση, έρευνα-εκπαίδευση.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

«Το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να ποδηγετεί ή να επιβάλλει ιδέες και δοξασίες, καλείται να υπηρετήσει τον ελληνικό πολιτισμό, αρχαίο και σύγχρονο, παλαιότερο και νεότερο, λόγιο και λαϊκό, υψηλό και καθημερινό, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ταμπού, ως ένα οργανικό και ζωντανό όλον που διαχέεται διαρκώς στον δημόσιο βίο, διαμορφώνοντας φυσιογνωμία και ήθος, ατομικά και συλλογικά», είπε.

Ενώ, όμως, πολλές φορές αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης του σύγχρονου πολιτισμού («ανοίγουμε τη βεντάλια της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας γιατί πιστεύουμε ότι ο τόπος αυτός έχει πολλές δυνάμεις και έχει να πει πολλά, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο»), απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, ακόμα και για το πολυπόθητο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Βασική παραδοχή μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς τους μνημονιακούς καταναγκασμούς για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για υποβάθμιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Νίκος Ξυδάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του. Και πρόσθεσε: «Αποφεύγουμε, όμως, τις ιδεολογικές καταχρήσεις της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της επιστήμης», παραπέμποντας στην επικοινωνιακή πολιτική που στήθηκε γύρω από την Αμφίπολη, κάτι που είχε θίξει και κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Οι προτεραιότητες του κ. Ξυδάκη είναι:

■ Επίλυση λειτουργικών και διαρθρωτικών θεμάτων που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του νέου οργανισμού του υπουργείου (δεν είπε, όμως, πώς θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε κονδύλια).

■ Αποκέντρωση των εργασιών στις περιφερειακές δομές του υπουργείου και βελτίωση της επικοινωνίας του με τον πολίτη.

■ Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον διορισμό των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.

■ Αμεση αξιοποίηση κάθε δυνατότητας του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των υφιστάμενων δομών και της σύγχρονης παραγωγής.

■ Εκπόνηση νέας, εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής και παράλληλα χάραξη εθνικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και άλλων αρχαιοτήτων.

■ Ενεργός διασύνδεση του πολιτισμού με τους τομείς: Παιδεία, Τουρισμός, Ανάπτυξη, Εργασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αμεσα, ο νέος υπουργός Πολιτισμού θα ξεκινήσει τη συστηματική προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. «Δημιουργούμε διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος συνδέοντας χώρους με βάση την εγγύτητα, και παράλληλα προχωράμε στην ανάδειξή τους ανά γεωγραφική ενότητα», είπε κάνοντάς μας να σκεφτούμε το «Διάζωμα« και τον Σταύρο Μπένο, που τα τελευταία χρόνια δουλεύει συστηματικά πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα.

Δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου, αλλά και για την αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Απαλλοτριώσεων. «Το ΤΑΠΑ μπορεί να πολλαπλασιάσει τα έσοδά του και να γίνει η ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού», είπε για ένα θέμα «αγκάθι» εδώ και χρόνια. Γιατί για τον κ. Ξυδάκη ο πολιτισμός, εκτός από «πυξίδα ζωής» είναι και «ατμομηχανή ανάπτυξης».

Δήλωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στους «κρίσιμους θεσμούς εθνικής εμβέλειας όπως: Εθνικό Θέατρο, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Εθνική Λυρική Σκηνή, με παράλληλη ένταξή τους στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή».

Εκανε, τέλος, λόγο για «ενίσχυση της απασχόλησης, όπου είναι εφικτό, τόσο στην εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία όσο και σε τομείς με άμεση εμπλοκή με τον πολιτισμό, όπως είναι ο τουρισμός».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
«Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας»
13ο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου: «Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας που περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό, παράγοντας πλούτο και φτιάχνοντας αξιοπρεπείς θέσεις...
«Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας»
ART - ΝΕΑ
Στα χέρια του τα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού
Η τοποθέτησή του Κωνσταντίνου Στρατή στη θέση του υφυπουργού ήταν από τις εκπλήξεις που έφερε ο μίνι ανασχηματισμός. Παρ’ ότι οι φήμες για την απομάκρυνση της Λυδίας Κονιόρδου ήταν έντονες ήδη από τον...
Στα χέρια του τα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Καμπανάκι κινδύνου για την πολιτιστική κληρονομιά
Κινητοποιήσεις ξεκίνησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με τη συμπαράσταση ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού, με αφορμή το σχέδιο νόμου «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής...
Καμπανάκι κινδύνου για την πολιτιστική κληρονομιά
ART - ΝΕΑ
Προσκύνημα στους ναούς της Ινδίας
Τα έργα του Αλέξανδρου Γεωργίου έχουν απόλυτα βιωματικό χαρακτήρα. Ταξιδεύει και δημιουργεί. Περιπλανώμενος πολίτης του κόσμου, ο καλλιτέχνης αντλεί ερεθίσματα από την αληθινή ζωή των τόπων που επισκέπτεται...
Προσκύνημα στους ναούς της Ινδίας
ART - ΝΕΑ
Προσέλκυσε 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες
Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος ανακοίνωσε χθες και την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το Μαντείο των Ηχων»,...
Προσέλκυσε 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Πρώτη φορά... με δικό τους ΕΣΠΑ
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, συγγραφείς, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, ντιζάινερ, ειδικοί στην πληροφορική, στις ψηφιακές τέχνες και άλλοι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να υποβάλουν...
Πρώτη φορά... με δικό τους ΕΣΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας