Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ.) στρέφεται κατά του υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, και με τέσσερις δακτυλόγραφες σελίδες επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τα ζητήματα που οδήγησαν τον υφυπουργό να καταθέσει δύο μηνυτήριες αναφορές στον Αρειο Πάγο. Η πρώτη αφορά το «εξαφανισμένο» βιβλίο Πρωτοκόλλου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τα έτη 2015, 2016, 2017 και η δεύτερη την παραποίηση παραστατικών μεταξύ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και μεταφορικής εταιρείας, με ζημιά που αναμένεται να αγγίξει αρκετές χιλιάδες ευρώ εις βάρος του Δημοσίου.
Και ενώ περιμένουμε από τους εργαζόμενους συνδικαλιστές να επιζητούν πρώτοι την εξυγίανση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, στο Ταμείο τους δηλαδή, και στο ΤΑΠ, ανοίγουν μέτωπο κατά του υφυπουργού και σημειώνουν ότι δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία απάντησης αλλά τους ενόχλησε ότι «...χαρακτήρισε την κορυφαία κατάκτηση των εργαζομένων που είναι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας “απομεινάρι μιας άλλης εποχής”».
«...Το ζήτημα με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας ξεκίνησε -και μαζί τα επεισόδια του σίριαλ- όταν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, διέταξε διαχειριστικό έλεγχο στο Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. (σε ένα φορέα που σε αντίθεση με άλλους στο ΥΠ.ΠΟ.Α. είχε ελεγχθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν), αίροντας ταυτόχρονα τη διάθεση του προέδρου του Ταμείου χωρίς ωστόσο να τον παύσει από τα καθήκοντα του [...].
Στην πορεία του χρόνου ολοκληρώθηκε και ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε διατάξει ο κ. Μπαλτάς χωρίς -δυστυχώς για κάποιους- να υπάρξει το παραμικρό οικονομικό έλλειμμα» γράφουν. Ωστόσο, δεν αναφέρει η ανακοίνωση ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες Οικονομικών που εξέτασαν τα οικονομικά 2005-2016 κατέληξαν σε ογκώδες πόρισμα 141 σελίδων και διαπίστωσαν οικονομικές «παραβλέψεις», για τις οποίες το Ταμείο έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.
«...Είναι προς διερεύνηση εάν είχε διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ταμείου και νυν πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ», γράφουν για τον Γιάννη Τσακοπιάκο, που έχει πάρει απόσπαση πλέον για το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ. Στο Πειθαρχικό οφείλει να τον παραπέμψει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία ωστόσο δεν έχει κινηθεί, προς το παρόν, σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Οσο για τα βιβλία πρωτοκόλλου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, η ΠΟΕ εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει την ευθύνη σε όσους ανέλαβαν δράση μετά την απομάκρυνση Τσακομπιάκου. «Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας άλλαξε διοίκηση στις 30/11/2017. Τότε που τον φορέα ανέλαβαν, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του και χωρίς τη συναίνεση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. που τον δημιούργησε, οι “εκλεκτοί” της κυβέρνησης...» και καταλήγουν: «Το βιβλίο πρωτοκόλλου του έτους (2017) υπήρχε και τηρούνταν κανονικά. Μάλιστα, σε αυτό πρωτοκόλλησε έγγραφα και η νυν διοίκηση του Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ».
Σχετικά με το ζήτημα του ΤΑΠ δηλώνουν «αναφανδόν υπέρ της διερεύνησής του και της απόδοσης ευθυνών όπου και αν αυτές ανήκουν, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο το έτος 2018, όπως ανέφερε ο κ. Στρατής στη συνέντευξή του, αλλά και διαστήματα των ετών 2014, 2015, 2016 και 2017».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας