Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προκηρύσσονται 200 θέσεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προκηρύσσονται 200 θέσεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων

  • A-
  • A+

Με συγκεκριμένα αιτήματα και πρώτο εξ αυτών τον δημόσιο χαρακτήρα λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) προσέρχονται σήμερα στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Η συνάντηση έπεται εκείνης της Μ. Πέμπτης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υφυπουργού Κώστα Στρατή και των εκπροσώπων της ΠΕΥΦΑ, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η 4ωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγελθεί για το Μ. Σάββατο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Τα ζητήματα παραπέμφθηκαν για να συζητηθούν σήμερα, καθώς αφορούν αποκλειστικές αρμοδιότητες, πλέον, του υφυπουργού Πολιτισμού. Η σημερινή συνάντηση, ωστόσο, ήταν προκαθορισμένη ανάμεσα στην ΠΕΥΦΑ και στον Κώστα Στρατή, στο πλαίσιο επαφών του με φορείς εργαζομένων, όπως του ΤΑΠΑ και του Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟΑ, με τους οποίους ήδη συναντήθηκε.

Η καλή είδηση της ημέρας είναι ότι, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της Λυδίας Κονιόρδου, την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για την πρόσληψη των 200 μόνιμων αρχαιοφυλάκων, την οποία εξήγγειλε πέρυσι ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη στελέχωση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Από τις 200 προσλήψεις οι 62 αφορούν τη νησιωτική χώρα εκ των οποίων οι 24 είναι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι 11 στις Κυκλάδες και οι 13 στα Δωδεκάνησα.

«Η συνάντηση της Μ. Πέμπτης έγινε με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας της κ. Κονιόρδου και του κ. Πολίτη. Εναγωνίως προσπαθούσαμε να βρούμε την κ. Κονιόρδου για να μη φτάσουμε σε στάση εργασίας το Μ. Σάββατο αλλά χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά της. Εμείς ζητήσαμε να παρευρεθεί σ’ εκείνη τη συνάντηση και ο υφυπουργός Πολιτισμού, καθώς γνωρίζουμε την παρεμβατικότητά του. Εχουμε συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν και προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε ό,τι δεσμευτεί. Ετσι το θέμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που μας καίει περισσότερο, θα συζητηθεί σήμερα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ.

Το πρώτο ανάμεσα στα αιτήματα της ΠΕΥΦΑ είναι «η συνέχιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ και η τακτική καταβολή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων από αυτό». Και ενώ η Αθηνά Χατζηπέτρου, η πρόεδρος του ΤΑΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας του, προφανώς η Ενωση των αρχαιοφυλάκων θέλει τη δέσμευση του υφυπουργού.

«Η εμπειρία της κ. Χατζηπέτρου είναι από ιδιωτικές εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς, από πολυεθνικές. Αυτό μας προκάλεσε ερωτηματικά και ανησυχία το βιογραφικό της. Εμείς, ως δημόσιοι υπάλληλοι, τα φοβόμαστε αυτά» λέει ο Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Συναντηθήκαμε μαζί της όταν ανέλαβε, αλλά τα δύο αιτήματα συναντήσεων που υποβάλαμε στη συνέχεια δεν ευοδώθηκαν. Απορούμε γιατί η κ. Χατζηπέτρου δεν συναντάει το Σωματείο που λειτουργεί μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και έχει άμεση συνάφεια με το έργο της».

Στην ερώτησή μας αν η πλατιά γνώση της Αθηνάς Χατζηπέτρου στην εφαρμογή του ΕRP (του ηλεκτρονικού συστήματος) είναι σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου, ο Γιάννης Μαυρικόπουλος απαντά: «Θα βοηθήσουμε το ΤΑΠΑ στον δρόμο της ανάπτυξης αλλά θεωρούμε ότι σε αυτό υπάρχουν και μερικά αγκάθια, όπως είναι τα πωλητέα και το σχέδιο για το Ταμείο -το οποίο απέρριψε η κ. Κονιόρδου- που κατατέθηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά.

Μιλούσε για κωδικούς και συνεργασίες του ΤΑΠΑ που δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές για τους εργαζόμενους. Είναι το τελευταίο σχέδιο αυτής της κυβέρνησης, γι’ αυτό περιμένουμε να κατατεθεί ο νέος Οργανισμός του ΤΑΠΑ ώστε να βεβαιωθούμε ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του. Απ’ όσο γνωρίζω υπέρ αυτού είναι και ο κ. Στρατής».

Αλλα αιτήματα είναι ο υπολογισμός της 6ης ημέρας εργασίας στα συνταξιοδοτικά, καινούργιο πλαίσιο κανονισμού για τις εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με πλαίσιο το κοινωνικό του έργο και η ανάκληση της απόλυσης των 5 αρχαιοφυλάκων αορίστου χρόνου. «Θεωρούμε ότι έχουν στοχοποιηθεί άδικα. Αναρωτιόμαστε μήπως είναι η αρχή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να ξηλωθούν όλα τα Π.Δ. για τους υπαλλήλους που έγιναν αορίστου χρόνου».

Σήμερα εργάζονται περίπου 400 αρχαιοφύλακες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ενώ αναμένονται 1.300 προσλήψεις επτάμηνης σύμβασης προκειμένου να λειτουργήσει το συνεχές ωράριο (8.00-20.00) το οποίο υποτίθεται ότι έπρεπε να ξεκινήσει αρχές Απριλίου. Τέλος, ο Γιάννης Μαυρικόπουλος δηλώνει πως «η ΠΕΥΦΑ είναι υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γιατί θα περιορίσει το αίσχος της ουράς και θα απελευθερώσει θέσεις εργασίας στη φύλαξη, που έχουμε τόση ανάγκη».

 

ART - ΝΕΑ
Κόντρα ΥΠΠΟ - υπαλλήλων για τη λίστα του υπερταμείου
Με τα κιάλια από μακριά θα δουν σήμερα τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της επικράτειας όσοι επισκέπτες δεν έχουν ενημερωθεί ότι θα παραμείνουν κλειστά λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που...
Κόντρα ΥΠΠΟ - υπαλλήλων για τη λίστα του υπερταμείου
ART - ΝΕΑ
Οργιο παρατυπιών με την ψηφιακή καταγραφή των αρχαιοτήτων
Η ανάγκη δημιουργίας του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έγινε αντιληπτή στο υπουργείο Πολιτισμού, έστω και με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση...
Οργιο παρατυπιών με την ψηφιακή καταγραφή των αρχαιοτήτων
ART - ΝΕΑ
Το μεγαλείο του ιερού του Απόλλωνα
Νέα στοιχεία έφερε στο φως η φετινή περίοδος (3/5/19 έως 5/7/19) της συστηματικής ανασκαφής στο νησί Δεσποτικό – θέση Μάντρα, δυτικά της Αντιπάρου. Διαφωτίζεται έτσι η εικόνα των ειδικών για την αρχιτεκτονική...
Το μεγαλείο του ιερού του Απόλλωνα
ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
Εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Σωτήρια απόφαση εξαίρεσης για τα 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος από το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο αποφάσισε να «ανακληθεί εν μέρει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών» για τα 10.119 ακίνητα που περνούν στο...
Εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος
ART - ΝΕΑ
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
Εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή, την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Κώστα Στρατή και τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη απέστειλε ο Ενιαίος Σύλλογος...
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας