Ενα από τα πιο σημαντικά επαναστατικά γεγονότα του 20ού αιώνα, για πολλούς μια εξέγερση χωρίς φυλετικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, ηλικιακές διακρίσεις, ο Μάης του ’68, θα μας απασχολήσει όπως φαίνεται πολύ φέτος, 50 χρόνια μετά, κι ενώ η Ιστορία μπλέκεται με τον μύθο. Το Γαλλικό Ινστιτούτο μπαίνει από σήμερα στον παλμό, εγκαινιάζοντας στο φιλικό «Καφέ» του την έκθεση «Στην καρδιά του Μάη του ’68», με 43 φωτογραφίες του «αυτόπτη μάρτυρα» Φιλίπ Γκρα (1942-2007).
Στη διάρκεια των γνωστών διαδηλώσεων στο Παρίσι υπήρξαν πολλοί φωτογράφοι στην πρώτη γραμμή. Ο Φιλίπ Γκρα είναι απ’ αυτούς που αποτύπωσαν, πέρα από τη στιγμή και τη χειρονομία, το σύμβολο και το νόημα εκείνης της περιόδου των καινοτομιών και των αμφισβητήσεων.
Οι εξεγέρσεις των φοιτητών, οι συνελεύσεις τους, οι απεργίες των εργατών, οδοφράγματα, συνθήματα και γκράφιτι... πρόσωπα νεανικά γεμάτα ένταση και ελπίδα για έναν καινούργιο κόσμο. «Το φωτογραφικό ρεπορτάζ του Φιλίπ Γκρα ξεχωρίζει από κάθε ήδη γνωστή τεκμηρίωση, καταρχήν για την καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών κι έπειτα για το βλέμμα του που κρατάει μια ισορροπία ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και την αποστασιοποίηση πάνω στα αποτυπωμένα στιγμιότυπα».
Η έκθεση συνοδεύεται από μια σειρά δύο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μάιος ’68, μια παράξενη άνοιξη» (2007-2008), του ιστορικού και κινηματογραφιστή Ντομινίκ Μπο, που παρουσιάζουν κυρίως μαρτυρίες ανθρώπων από τον κόσμο της πολιτικής, των κομμάτων, της δημόσιας διοίκησης, των αστυνομικών δυνάμεων. «Η σειρά του Ντομινίκ Μπο επιτρέπει μια εκ νέου ανάγνωση των γεγονότων υπό το πρίσμα μαρτυριών από πρωταγωνιστές ελάχιστα γνωστούς κι επιτρέπει να κατανοήσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μιας κοινωνικής τάξης που αμφιταλαντεύεται πάνω στις βάσεις της».
Ο Φιλίπ Γκρα υπήρξε πάντοτε ανεξάρτητος φωτογράφος αλλά και ανεξάρτητο πνεύμα. Σε όλη του τη ζωή έστρεφε τον φακό του σε καλλιτέχνες στους οποίους πίστευε καθώς και σε κοινωνικά φαινόμενα που θεωρούσε σημαντικά. Τα αρχεία του μαρτυρούν μια προσήλωση στη λαϊκή κουλτούρα, στις εικόνες που δεν είχαν εκτιμηθεί και στις μουσικές όλων των ηπείρων.
Info: Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, τηλ. 210 3398600. Από 1 έως 29 Μαρτίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας