Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ξεκόλλησε» το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Παλιό εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ

«Ξεκόλλησε» το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

  • A-
  • A+

Κάτω από τη σκιά του Ταΰγετου με τον Ευρώτα να κυλάει σε κοντινή απόσταση, στην είσοδο της σύγχρονης πόλης και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ τοποθετείται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης (ΝΑΜΣ).

Χθες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, η μουσειολογική προμελέτη και το επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα, απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του έργου που έχει «κολλήσει» επί δεκαετίες, ενώ για την πραγματοποίησή του αδημονεί η τοπική κοινωνία αλλά και η επιστημονική κοινότητα.

Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, η σύγχρονη Σπάρτη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη-κράτος κατά την αρχαιότητα, διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο μόλις 500 τ.μ. παρά το πλήθος των σπουδαίων ευρημάτων που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από την ευρύτερη περιοχή της Λακεδαίμονος.

Αν και υπήρξε το πρώτο περιφερειακό Μουσείο της Ελλάδας, εξακολουθεί να στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο του 1875. Η μεταστέγασή του είναι αίτημα πολλών ετών, καθώς η ανεπάρκεια των εκθεσιακών, αποθηκευτικών και εργαστηριακών χώρων προκαλούν ασφυξία, ενώ τα ζητήματα συντήρησης του ωραίου πλην ακατάλληλου κτιρίου είναι πολλά. «Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Μουσείου που πέρασε διάφορα στάδια.

Από την αρχή προσπαθήσαμε να προχωρήσει το έργο ξεπλέκοντας τα πράγματα. Στον χώρο υπάρχει το χαρακτηρισμένο μνημείο σύγχρονης κληρονομιάς, το ΧΥΜΟΦΙΞ, ενώ στο ίδιο οικόπεδο βρέθηκαν αρχαιότητες που σχετίζονται με την αρχαία Σπάρτη. Ηταν σύνθετο θέμα που χρειάστηκε χρόνο για να μπει σε σειρά ώστε σήμερα να έχουμε τη χαρά να προχωρήσουμε», είπε στην αρχή της συνεδρίασης η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Η μουσειολογική προμελέτη που παρουσιάστηκε πήρε τα εύσημα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας με τη συνδρομή διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Αποστολή του νέου μουσείου είναι η ανάδειξη των ποικίλων όψεων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπάρτης, από τους προϊστορικούς έως και τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά, ενώ όραμα είναι να λειτουργήσει ως «ανοιχτό μουσείο», δηλαδή ως χώρος εξοικείωσης και διαλόγου των σύγχρονων πολιτών με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν εντάσσονται χρονολογικά από τη Νεολιθική Περίοδο (5η και 4η χιλιετία π.Χ.) έως την Υστερη Βυζαντινή Περίοδο (13ος αι.). Η γεωγραφική τους προέλευση είναι ανάλογη και σε άμεση εξάρτηση με την έκταση της πόλης-σπαρτιατικού κράτους στις διάφορες ιστορικές περιόδους, αντιπροσωπεύοντας ολόκληρη την έκταση της σημερινής Λακωνίας κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους, αλλά και περιοχές της Μεσσηνίας και της νοτίου Αρκαδίας.

Στην υποβληθείσα Προμελέτη περιλαμβάνονται 1.134 αντικείμενα, πολλά από τα οποία προέρχονται από εκθέματα του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου μαζί με εκείνα που φυλάσσονται στις αποθήκες του.

Θα εκτεθούν επίσης ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές ή τις συστηματικές που συνεχίζονται, με πρώτη αυτή του μυκηναϊκού ανακτορικού συγκροτήματος στον Αγ. Βασίλειο Ξηροκαμπίου, από οικόπεδα ιδιωτών στη Σπάρτη, ή εκείνα που προήλθαν από τις ανασκαφές στα μεγάλα δημόσια έργα όπως του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο-Σπάρτη». Θα διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα μακροχρόνιων δανεισμών από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, το Επιγραφικό Μουσείο κ.ά.

Τα περισσότερα αντικείμενα είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους: πήλινα αγγεία, πλακίδια, πήλινα ή χάλκινα ειδώλια κ.ά. Περίπου 170 λίθινα αντικείμενα (ανάγλυφα, γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη) που εκτίθενται στο παλαιό μουσείο θα περιληφθούν στην έκθεση του νέου, ενώ ανάμεσα στα μετρίων διαστάσεων είναι 250 γλυπτά, 50 αρχιτεκτονικά μέλη, περί τις 50-70 επιγραφές κ.ά.

Από τα ογκώδη είναι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι με ανάγλυφο διάκοσμο, αττικά έργα ή έργα του λακωνικού εργαστηρίου φιλοτεχνημένα σε αττικό στιλ, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός ψηφιδωτών να εκτεθούν σε εξωτερικό υπαίθριο χώρο. Η έκθεση θα χωρίζεται σε επτά ενότητες.

Η εισαγωγή θα γίνεται με την ενότητα «Ο Μύθος της Σπάρτης» και ακολουθούν από το «Μύθος στην Ιστορία», «Λακεδαιμονίων Πολιτεία», «Πτώση και άνοδος», «Σπάρτη και Ρώμη», «Λακεδαίμων», «Η Σπάρτη των Σπαρτιατών».

Οσον αναφορά το επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα, το ωφέλιμο σύνολο θα είναι 7.690 τ.μ., με τους εκθεσιακούς χώρους να καταλαμβάνουν έκταση 3.050 τ.μ., εκ των οποίων οι μόνιμες εκθέσεις θα απλώνονται σε 2.650 τ.μ. και οι περιοδικές σε 400 τ.μ., ενώ προβλέπονται χώροι πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικοί χώροι κ.ά.

 

ART - ΝΕΑ
Επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι
Το Διεθνές Συνέδριο «Dive in Blue Growth», που ξεκινάει σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, θέτει στο επίκεντρο τη διαχείριση των υποβρύχιων περιοχών πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Τελεί υπό...
Επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι
ART - ΝΕΑ
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Σήμερα το απόγευμα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, που αναμένεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο το οποίο έχει εξαγοράσει το ΥΠΠΟΑ.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
ART - ΝΕΑ
Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016
Με τους αρχαιολόγους τους συναδέλφους της συνομίλησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η υπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση περιλάμβανε όλα τα θέματα σε αρκετά από τα οποία υπάρχει σύμπνοια απόψεων και σε άλλα...
Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016
ART - ΝΕΑ
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
Με το κομψό ορειχάλκινο γλυπτό «Λουλούδι» (1950-1960) του Τάκι εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες του μικρού αλλά με εξαιρετικά εκθέματα Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου.
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
ART - ΝΕΑ
Θερινό ωράριο μετ’ εμποδίων
Τη Δευτέρα 1η Απριλίου υποτίθεται ότι ξεκινάει, όπως κάθε χρόνο, η θερινή σεζόν για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Είναι έτοιμες οι υποδομές του υπουργείου Πολιτισμού για την εύρυθμη λειτουργία;
Θερινό ωράριο μετ’ εμποδίων
ART - ΝΕΑ
Το μυστικό ενός ηγεμόνα των «σκοτεινών χρόνων»
Οι εκπλήξεις από το «Αθέατο Μουσείο» συνεχίζονται. Η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που μας επιτρέπει να ρίξουμε ματιές στον κόσμο των αποθηκών του, καθώς αναδεικνύει επιλεγμένες αρχαιότητες που...
Το μυστικό ενός ηγεμόνα των «σκοτεινών χρόνων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας