Από τη Σπάρτη, τη μία από τις δύο ισχυρότερες πόλεις-κράτη της αρχαιότητας, ξεκίνησαν την παρουσίασή τους τα 40 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».
Ολα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς η διοργάνωση αποτελεί τον προπομπό της μεγάλης ομότιτλης έκθεσης που θα δούμε τον Μάιο στο ΕΑΜ και θα περιλαμβάνει 350 αρχαιότητες.
Μέσα από εξαιρετικά εκθέματα επιδιώκει να καταγράψει τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.
Την περιοδεύουσα έκθεση εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης που ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ένα μουσείο «κόσμημα», αντάξιο της πόλης και της ιστορίας της, αλλά και του πολύτιμου φυτού της ελιάς.
Στεγάζεται στον χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας και σε δύο επίπεδα παρουσιάζεται η μακροχρόνια ιστορία του φυτού και η καθοριστική σημασία του στον ελληνικό πολιτισμό.
Τα μόνιμα εκθέματα συνομιλούν με αυτά της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», τα οποία χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους και αρκετά «παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό», όπως είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη.
Η περιοδική έκθεση στο ΕΑΜ χωρίζεται σε έξι ενότητες που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Ωστόσο, στο Μουσείο Ελιάς, η έκθεση επικεντρώνεται σε εκθέματα που αφορούν τον καλλωπισμό του σώματος με έλαια και αρώματα.
Οι επισκέπτες, μάλιστα, μπορούν να μάθουν συνταγές των αρωματοπωλών της εποχής, να αγγίξουν και να μυρίσουν τις πρώτες ύλες σε ανοιχτά κουτάκια.
Δηλαδή αμυγδαλέλαιο, δάφνη, κάρδαμο και άλλα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα –και τώρα φυσικά– για την παρασκευή των αρωμάτων. Σε ξεχωριστή θέση παρουσιάζεται η πολύτιμη πινακίδα Γραμμικής Β΄ Γραφής (περ. 1200 π.Χ., Πύλος) στην οποία υπάρχει αναφορά στη λέξη έλαιον όπως και στο ιδεόγραμμα του ελαίου…
Τους επισκέπτες υποδέχεται το αγαλματίδιο της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, της Αφροδίτης, πλαισιωμένης από φτερωτούς Ερωτες, ενώ ακολουθούν κυκλαδικά ειδώλια, χρυσά κοσμήματα, κεραμική, αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων κ.ά.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του ΕΑΜ με το ΠΙΟΠ και είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της η οποία θα συνεχιστεί στα Μουσεία του ΠΙΟΠ, στα Γιάννενα, την Τήνο, το Βόλο και τη Χίο.
Οπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου: «Η σύμπραξή μας με το ΕΑΜ, εκτός από περηφάνια, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια και το έργο όλων μας. Γιατί, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνονται περίτρανα οι δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όταν γίνονται συνοδοιπόροι».
Το υπουργείο Πολιτισμού εκπροσώπησε η γ.γ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ενώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ξενάγησε στην έκθεση η διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας