• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%

Τοποθέτηση στον Πύργο Βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη... μετακομίζει

 • A-
 • A+

Δύο φορές επαθα... ίλιγγο την περασμένη Τρίτη, τη μια κοιτώντας από τον πέμπτο όροφο του βιβλιοστασίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος προς το υπόγειο και την άλλη από τη βάση του εντυπωσιακού Πύργου Βιβλίων προς την κορυφή του, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

Είναι γεγονός η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης μας από το νεοκλασικό κτίριο του Χάνσεν στο νέο της, υπερσύγχρονο, διάφανο παλάτι 22.000 τ.μ. που έχει την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο.

Από τις 8 Ιανουαρίου έχει αρχίσει η μεταφορά των πολύτιμων 750.000 βιβλίων της γενικής συλλογής της (για να προσθέσουμε σε αυτά και τα 70.000 τεκμήρια των ειδικών συλλογών με χειρόγραφα, αρχεία, περιοδικά κ.ά.) και όπως φαίνεται ο χρόνος δεν πάει χαμένος.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ηδη έχει μεταφερθεί στο ΚΠΙΣΝ το 1/3 όλων των συλλογών και η «ομάδα κρούσης», η Διατμηματική Ομάδα Μεταφοράς (αποτελείται από πολιτικό μηχανικό, συντηρητές βιβλιακού και αρχειακού υλικού και διοικητικό προσωπικό), εργάζεται σαν ελβετικό ρολόι, φροντίζοντας να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ετσι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των τεκμηρίων στον Πύργο Βιβλίων, στα βιβλιοστάσια των ορόφων και στα θησαυροφυλάκια, οπότε η Εθνική Βιβλιοθήκη θα αρχίσει να προσφέρει σταδιακά τις υπηρεσίες της σε κοινό και ερευνητές, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν μέσα στο 2018.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οπως είναι φυσικό, στο ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου επικρατεί ο δημιουργικός αναβρασμός της μεγάλης, απαιτητικής και πολύπλοκης μετακόμισης. Με άγχος και αγωνία, αλλά και με οργάνωση, τάξη, υπευθυνότητα. Τα βιβλία καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν, ταυτοποιήθηκαν, απέκτησαν ραδιοσήμανση.

Τώρα οι ειδικοί με λαστιχένια γάντια και μάσκες τα παίρνουν από τα ράφια του βιβλιοστασίου και τα τοποθετούν προσεκτικά, κάθετα, σε μεγάλα ξύλινα τροχήλατα κουτιά, τα οποία είναι επενδυμένα με αφρώδες υλικό που απορροφά τους κραδασμούς. Με ειδικές ράμπες αυτές οι τροχήλατες βιβλιοθήκες μετακινούνται προς το υπόγειο, όπου περιμένουν τα φορτηγά που θα τις μεταφέρουν στο ΚΠΙΣΝ, με τη συνοδεία και επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκεί αρχίζει ο κύκλος της τοποθέτησης των βιβλίων στα νέα τους ράφια από τους ειδικούς με την ίδια «ευλάβεια».

Μια νεα εποχή για την Εθνική Βιβλιοθήκη αρχίζει. «Για πρώτη φορά οργανώνεται τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης με 40.000 βιβλία -πολλαπλά αντίτυπα καθώς και άλλα που αγοράστηκαν πρόσφατα με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» μας πληροφορεί η Χρυσάνθη Βασιλειάδου, πολιτικός μηχανικός και επικεφαλής της Διατμηματικής Ομάδας Μεταφοράς.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Στο ΚΠΙΣΝ υπάρχουν οχτώ αναγνωστήρια με 400 θέσεις (το Βαλλιάνειο είχε μόλις 80), εξαιρετικά εργαστήρια συντήρησης, ενώ οι προδιαγραφές για νέα βιβλιοστάσια καλύπτουν τις ανάγκες των επόμενων 25 ετών».

Η ίδια δηλώνει πως χρειάζεται να προσαρμοστούν τώρα όλοι οι υπάλληλοι στη νεα φιλοσοφία του κτιρίου που είναι «ανοιχτό» προς τον κόσμο. «Οταν ξεκίνησε να αδειάζει από βιβλία το παλιό κτίριο, πονέσαμε, γιατί επί χρόνια δουλεύαμε εδώ, είχαμε ταυτιστεί με το Βαλλιάνειο, τα αγαπήσαμε πολύ. Αλλά όταν βλέπουμε τις δυνατότητες του νέου κτιρίου, νιώθουμε ικανοποίηση και ανυπομονησία, θετικά συναισθήματα» συμπληρώνει.

Το έργο της μετακόμισης χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιείται με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εμπλέκοντας περισσότερους από 150 υπαλλήλους της ΕΒΕ και 400 εξωτερικούς συνεργάτες, χαρη στη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υψους 5 εκατ. ευρώ, και την εκτακτη επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος με 5,2 εκατ. ευρώ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ολη η πόλη διαβάζει
Η μεγάλη γιορτή αρχίζει στις 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, και ο Γιώργος Καμίνης παρουσίασε ένα πολυσυλλεκτικό, ελκυστικό πρόγραμμα, με περισσότερες από 250 δράσεις και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες,...
Ολη η πόλη διαβάζει
ART - ΝΕΑ
Εικαστική πνοή στα χειρόγραφα του Καβάφη
Με έμπνευση από τα ποιήματα αλλά και τον γραφικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού, η καλλιτέχνις δημιουργεί τα δικά της γλυπτά βιβλία, εξερευνώντας τα όρια της αποκάλυψης του εσωτερικού μας κόσμου.
Εικαστική πνοή στα χειρόγραφα του Καβάφη
ART - ΝΕΑ
«Οι βιβλιοθήκες μεγαλώνουν παιδιά και χτίζουν κοινότητες»
Η Εθνική Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται για το ιστορικό βήμα της μετάβασης της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, δεν παραμελεί και τους άλλους ρόλους της. Οργάνωσε με επιτυχία την Καλοκαιρινή...
«Οι βιβλιοθήκες μεγαλώνουν παιδιά και χτίζουν κοινότητες»
ART - ΝΕΑ
«Σημεία Ανάγνωσης» από την Εθνική Βιβλιοθήκη
Η Εθνική Βιβλιοθήκη για περίπου είκοσι ημέρες οργανώνει το πρόγραμμα «Σημεία Ανάγνωσης» που περιλαμβάνει μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων...
«Σημεία Ανάγνωσης» από την Εθνική Βιβλιοθήκη
ART - ΝΕΑ
«Με λογισμό και με όραμα προχωράμε»
Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιγράφει το τεράστιο έργο της μετάβασης από το νεοκλασικό Βαλλιάνειο στο σύγχρονο κτίριο του Ρέντζο Πιάνο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο...
«Με λογισμό και με όραμα προχωράμε»
ART - ΝΕΑ
Τα δώρα της τέχνης
Πρωτότυπες ιδέες για γούρια, διακοσμητικά, μουσικά άλμπουμ, ημερολόγια, μικρά έργα τέχνης από μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί, εκδότες, δισκογραφικές εταιρείες.
Τα δώρα της τέχνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας