Υμνο στη θεά της γονιμότητας και του έρωτα την Αστάρτη, που λάτρευαν οι Φοίνικες και όταν πέρασε στην Κύπρο έγινε για τους Ελληνες Αφροδίτη και στη συνέχεια Αφαία, εκείνη δηλαδή που λάμπει, μπορεί να σημαίνουν τα ιερογλυφικά της μινωικής γραφής που είναι χαραγμένα στον Δίσκο της Φαιστού;
Είναι μια μινωική θρησκευτική επιγραφή με λέξεις που έχουν σχέση με τη φαντασία, την υγεία και τα τάματα; Είναι η μινωική φωνή μιας Σαπφούς ή μιας Υπατίας που μιλάει για τη θεότητα του έρωτα στη μινωική Κρήτη; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που άνοιξαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ομιλίας του δρος Γκάρεθ Οουενς.
Ο Ουαλός γλωσσολόγος και ερευνητής ζει 30 χρόνια στην Κρήτη -είναι υπεύθυνος του προγράμματος Erasmus+ στο ΤΕΙ- και τα τελευταία 10 ερευνά τον Δίσκο της Φαιστού. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα «Η Φωνή του Δίσκου της Φαιστού», υποστήριξε ότι ο Δίσκος αναφέρεται στην έγκυο θεότητα η οποία στη μια πλευρά λάμπει και στην άλλη δύει βάσει της πορείας των ερευνών, οι οποίες έχουν «τρία στάδια, τη μελέτη, την ανάγνωση και την κατανόηση του Δίσκου της Φαιστού».
Το εξαιρετικό ατόφιο αντικείμενο, που βρέθηκε το 1908 στο μικρό δωμάτιο του ανακτόρου της Φαιστού και χρονολογείται στον 17ο αι. π.Χ., αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα η οποία προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα σύμβολα που βρίσκονται χαραγμένα στις δύο πλευρές του σε σπειροειδή διάταξη. Πρόκειται για μινωική συλλαβική επιγραφή από την εποχή του Χαλκού της 2ης χιλιετίας, όπως είπε ο δρ Γκάρεθ Οουενς. Μαζί με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη Τζον Κόουλμαν, εργάζονται με κατεύθυνση την «ανάγνωση» του Δίσκου, που είναι μοναδικός στο είδος του και εκτός από τη σημασία των συμβόλων του είναι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, καθώς αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας.
«Απόψε ως ένα μικρό αντίδωρο θα μοιραστώ μαζί σας εδώ στην Αθήνα, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την πόλη του αττικού φωτός, την προσπάθεια που κάνουμε» είπε και χαρακτήρισε τον εαυτό του «προπονητή της ομάδας». «Εχω αυτή την τιμή κι αν έχετε προσέξει, η Εθνική μας πάει καλά όταν ο προπονητής δεν είναι Ελληνας. Αλλά εγώ είμαι και Ελληνας γιατί έχω υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία μου στην Κρήτη» είπε με βρετανικό χιούμορ και απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού.
Το αίνιγμα του Δίσκου της Φαιστού δεν γνωρίζουμε αν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο χθες ο δρ Οουενς υποστήριξε ότι βάσει των ερευνών έχουμε την πειραματική ερμηνεία του για τις περισσότερες από τις μισές λέξεις του Δίσκου, που αποκαλύπτουν ότι αναφέρεται «στην α' πλευρά στην έγκυο θεότητα που λάμπει και στη β' μιλάει για τη θεότητα που δύει, τη δύση της Αστάρτης, Αφροδίτης, Αφαίας». Υποστήριξε «ότι ο Δίσκος έχει 18 στίχους με ομοιοκαταληξία και ποιητική παρήχηση», για να αναρωτηθεί αν πρόκειται για κάτι «σαν σονέτο του Σέξπιρ, κρητική μαντινάδα ή τη φωνή μιας μινωικής Σαπφούς ή Υπατίας».
Για τα συμπεράσματα έπαιξε ρόλο «το I-QE-KU-RJA, το σύμβολο που επαναλαμβάνεται στον Δίσκο τρεις φορές και σημαίνει την έγκυο θεότητα». Στην α' πλευρά η τελευταία λέξη έχει αναφορές στο υγρό στοιχείο. «Ηταν σπονδές στη θεότητα από τους Μινωίτες; Το υγρό στοιχείο της ζωής;» αναρωτήθηκε ο δρ Οουενς και αποκάλυψε ότι στη β' πλευρά «τρεις λέξεις συνδέονται με το φως. Εχουμε αυτή που λάμπει. Η λέξη κλειδί είναι η Αφαία, που δεν είναι η θεότητα της Αίγινας, αλλά από την Κρήτη».
Συμπλήρωσε μεταξύ πλήθους άλλων πληροφοριών ότι με βάση τις φωνητικές αξίες της μυκηναϊκής γραμμικής γραφής Β -έκανε αναφορές στον Μάικλ Βέντρις και στον Λουί Κοντάρ που έχουν αποκρυπτογραφήσει τη γραμμική Β και τη γραμμική Α- μπορούμε να διαβάσουμε το 99% από τον Δίσκο της Φαιστού, που έχει συνολικά 242 σημεία γραφής, δηλαδή συλλαβογράμματα, με 45 διαφορετικά σημεία. Υποστήριξε επίσης ότι ο Δίσκος χρειάζεται συστηματική μελέτη, ενώ «η τεκμηρίωσή του είναι θέμα εθνικής σημασίας». Να σημειωθεί ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το θέμα και εκφράζει ζωηρό ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας.
Την εκδήλωση στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν η δρ Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, και ο καθηγητής Γιάννης Καλιακάτσος, τέως αντιπρύτανης, ακαδημαϊκός, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας