Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τώρα οι δύο κυρίες δεν το θέλουν...

Ο αύλειος χώρος του Ηρωδείου

Dreamstime

Τώρα οι δύο κυρίες δεν το θέλουν...

  • A-
  • A+

Τα παιχνίδια των Μητσοτάκηδων δεν έχουν τέλος. Αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παραχώρησε ομόφωνα τον αύλειο χώρο του Ηρωδείου (όχι το μνημείο), προκειμένου να διοργανωθεί εκεί η επίδειξη μόδας του οίκου «Zeus and Dione», που ανήκει στη Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη και στη Μιμίκα Κολοτούρα, τώρα οι δύο κυρίες δεν το θέλουν. Αστεία πράγματα ή πολιτικά παιχνίδια σε βάρος επίσημων οργάνων του κράτους και του υπουργείου Πολιτισμού;

Αν το ΚΑΣ γνωμοδοτούσε αρνητικά στο αίτημα θα έβγαινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει την παραίτηση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ και προεδρεύουσας του ΚΑΣ, Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, όπως είχε κάνει και με το Ελληνικό; Θα έλεγε σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση ότι το ΚΑΣ παρεμποδίζει την προβολή και την εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας ενδυμάτων, των Ελλήνων σχεδιαστών και πολεμάει λυσσαλέα τη σύζυγο Μητσοτάκη;

Αργά το βράδυ της Τετάρτης διέρρευσε ότι οι δύο κυρίες δεν γνώριζαν, λέει, την αίτηση που κατέθεσε για λογαριασμό του Οίκου τους «Zeus and Dione», η εταιρεία «Athens Xclusive Designers Week», που διοργανώνει την 23η Διεθνή Εβδομάδα Μόδας, στο πλαίσιο της οποίας θα γινόταν η επίδειξη (στις 2 Απριλίου).

Κάτι μου μοιάζει αδύνατο, ωστόσο αφού ο φάκελος με το αίτημα που κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και εισηγήθηκε στο ΚΑΣ η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού έγραφε «Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας “ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK” για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της πλατείας έμπροσθεν του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και της κλίμακας ανόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του οίκου “Zeus and Dione”, στις 2 Απριλίου 2018». Και συνοδεύονταν φυσικά από φωτογραφίες των μοντέλων που φορούν τα ενδύματα του οίκου των «Zeus and Dione».

Είναι δυνατόν να μη γνώριζαν το αίτημα οι Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και Κολοτούρα; Εξαιρετικά αφελές για να γίνει πιστευτό.

Κύκλοι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία έλεγαν ότι φοβήθηκαν για τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, αλλά και για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλούσε η επίδειξη σε διαφωνούντες. Αυτά όμως δεν τα σκέφτεται κανείς εκ των υστέρων και, αν τα σκεφτεί, πρέπει να πάρει την ευθύνη των πράξεών του και όχι να διαρρέει στο facebook και στα σάιτ φίλων του fake news.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση από τη «Zeus and Dione» που επιβεβαίωνε την ακύρωση της επίδειξης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Zeus+Dione είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε με βασικό της στόχο την αναβίωση της ελληνικής παράδοσης, της δημιουργίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού μέσα στο χώρο της μόδας διεθνώς.

Με αυτό το όραμα τεχνουργήθηκε-με πολλή δουλειά και πάθος- ένα προϊόν με ελληνική ταυτότητα το οποίο χαίρει  αναγνώρισης στο εξωτερικό.

Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε την διοργανώτρια εταιρεία Athens Exclusive που σκέφτηκε και πρότεινε εμάς γι αυτόν τον χώρο και ακόμα περισσότερο είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε το ΚΑΣ που πήρε την απόφαση να εγκρίνει τη χρήση της πλατείας ΕΞΩ από τον χώρο του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού για την παρουσίαση των δημιουργιών του οίκου μας.

Είμαστε –όμως- στην δυσάρεστη θέση να μην προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια γιατί το ενδιαφέρον – από τα πρώτα κιόλας δημοσιεύματα – απομακρύνθηκε από τον αμιγώς επαγγελματικό, προωθητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα που έχει μια τέτοια εκδήλωση και εστιάστηκε στο πρόσωπο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Με απέραντο σεβασμό πρώτα απ´ όλα στην ιστορία του μνημειακού χώρου και στην επιτροπή του ΚΑΣ αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας στο ως άνω δρώμενο, για να αποφύγουμε να μετατραπεί μια πολιτιστική και καλλιτεχνική εκδήλωση σε πεδίο άγονης πολιτικής επίθεσης με χαρακτηριστικά ανθρωποφαγίας, για μια ακόμη φορά.

Θα είναι υψίστη τιμή και εκπλήρωση ενός οράματος να δούμε τις δημιουργίες μας στον εν λόγω χώρο κάποια στιγμή στο μέλλον.

ART - ΝΕΑ
Αναδίπλωση με ερωτήματα από τον οίκο μόδας της Μαρέβας
Ηθελε να αποφύγει «να μετατραπεί μια πολιτιστική και καλλιτεχνική εκδήλωση σε πεδίο άγονης πολιτικής επίθεσης» ανακοινώνει η εταιρεία «Zeus and Dione», με το επικοινωνιακό παιχνίδι να συνεχίζεται χωρίς ωστόσο...
Αναδίπλωση με ερωτήματα από τον οίκο μόδας της Μαρέβας
ART - ΝΕΑ
Αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι
«Εμβληματικά έργα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο...
Αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι
ART - ΝΕΑ
Μόδα από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην πλατεία του Ηρωδείου
«Ναι» και στις επιδείξεις μόδας, αρκεί να συνάδουν με τη φυσιογνωμία των αρχαίων μνημείων, είπε το ΚΑΣ, ενώ έθεσε όρους για την εκδήλωση του οίκου «Zeus and Dione» στις 2 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα. Το αίτημα...
Μόδα από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην πλατεία του Ηρωδείου
ART - ΝΕΑ
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους...
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Ξεναγοί σε απόγνωση
Η πανδημία του κορονοϊού έγινε η αιτία να αποκαλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες και για τους ξεναγούς, εργαζόμενους πρώτης γραμμής στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.
Ξεναγοί σε απόγνωση
ART - ΝΕΑ
Ξεναγοί σε απόγνωση
Η πανδημία έγινε η αιτία να αποκαλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες και για τους ξεναγούς ● Αντιμέτωπος με την ανεργία, ήδη από τον Μάρτιο, ο κλάδος ζητά τη στήριξη της Πολιτείας ● Κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη τη...
Ξεναγοί σε απόγνωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας