• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.6°C
  5 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.7°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  67%

Σπάνια νομίσματα των Πτολεμαίων και του Βυζαντίου

 • A-
 • A+

Η επίσκεψη στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, από τα παλαιότερα της χώρας, είναι πάντα ενδιαφέρουσα εμπειρία. Τόσο η έκθεση των μόνιμων συλλογών του, που παρουσιάζουν την ιστορία του νομίσματος από τη ρωμαϊκή μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όσο και το διώροφο κτίριο Ιλίου Μέλαθρον με την εντυπωσιακή διακόσμηση, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά εκτοξεύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Οσο για τον κήπο των 800 τ.μ. με τα πολλά είδη των φυτών της ελληνικής γης είναι αγαπημένη όαση για τους Αθηναίους.

Αυτή την περίοδο οι επισκέπτες έχουν ακόμα έναν λόγο, αφού θα δουν ορισμένα εξαιρετικά νομίσματα στην έκθεση «Ανδρέας Μπούζας. Στη Χορεία των Μεγάλων Δωρητών του Νομισματικού Μουσείου». Παρουσιάζονται 270 σπάνια χρυσά, αργυρά και χαλκά νομίσματα, που απέκτησε πρόσφατα το Νομισματικό Μουσείο χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά της οικογένειας Ανδρέα Μπούζα.

Ο διεθνούς κύρους οφθαλμίατρος (1922-2013) γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Συρράκου, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Θαυμαστής των μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών και δωρητών, ο Ανδρέας Μπούζας συνέλεξε πολλά τέχνεργα του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού, με σκοπό να περιέλθουν στο ελληνικό κράτος και να εκτεθούν στα μουσεία της επικράτειας και πρώτιστα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα τους, η Ελένη, η Ευρυδίκη και η Λυδία Μπούζα δώρισαν τις συλλογές του, 2.007 νομίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ εμπλούτισαν τις συλλογές του Νομισματικού με 936 εξαιρετικά και σπάνια νομίσματα, κυρίως του πτολεμαϊκού βασιλείου της Αιγύπτου και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μέρος της σπουδαίας δωρεάς Ανδρέα Μπούζα παρουσιάζεται σε δύο προθήκες στην Αίθουσα των Δωρητών. Στην πρώτη παρουσιάζονται 88 νομίσματα του βασιλείου των Πτολεμαίων, ογδόντα τρία αργυρά και πέντε χάλκινα, τα οποία συμπληρώνουν τη Συλλογή Ιωάννου Δημητρίου με τα περίπου δέκα χιλιάδες χρυσά, αργυρά και χαλκά νομίσματα του μακεδονικού βασιλείου της Αιγύπτου.

Πρόκειται για νομισματικές εκδόσεις των σημαντικότερων από τους Πτολεμαίους βασιλείς. Τα αργυρά πτολεμαϊκά τετράδραχμα στην μπροστινή όψη εικονίζουν το πορτρέτο του ηγεμόνα, όπως αυτό καθιερώθηκε από τον Πτολεμαίο Α’ τον Λάγου, και στην πίσω όψη δεσπόζουν τα εμβλήματα του Οίκου των Λαγιδών, ο αετός και ο κεραυνός.

Στη δεύτερη προθήκη εκτίθενται 82 χρυσά, αργυρά και ηλέκτρινα, υστερορωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα. Οι νομισματικές εκδόσεις είναι εξαιρετικής διατήρησης και μεγάλης σπανιότητας.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού του μουσείου. Τη μουσειολογική μελέτη υπογράφει η Γιόρκα Νικολάου, τη μουσειογραφική η δρ Μαριάννα Σαβράμη και στον σχεδιασμό συμμετείχε η Μαργαρίτα Σορώτου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Η Μεγάλη Στέπα στην Αθήνα
Μια ξεχωριστή έκθεση για την ιστορία και τον πολιτισμό των νομάδων του Καζακστάν, από την προϊστορική περίοδο ώς τις μέρες μας παρουσιάζεται με καινοτόμα μουσειολογική αντίληψη στο Επιγραφικό Μουσείο.
Η Μεγάλη Στέπα στην Αθήνα
ART - ΝΕΑ
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
Με το κομψό ορειχάλκινο γλυπτό «Λουλούδι» (1950-1960) του Τάκι εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες του μικρού αλλά με εξαιρετικά εκθέματα Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου.
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
ART - ΝΕΑ
Tαξίδι στους δρόμους της Αραβίας
Κολοσσιαία αγάλματα, χρυσά κτερίσματα, Κοράνια, στήλες, θυμιατήρια, εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί θησαυροί που ήρθαν στο φως τις τελευταίες δεκαετίες αποκαλύπτουν την ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου, σε μια...
Tαξίδι στους δρόμους της Αραβίας
ART - ΝΕΑ
«Ενα λεπτό Αθήνα»
Τα εγκαίνια γίνονται απόψε (στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138) και θα προηγηθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και την ομάδα των κριτών: Ελενα...
«Ενα λεπτό Αθήνα»
ART - ΝΕΑ
Το ανάκτορο του Αγαμέμνονα στην Καρλσρούη
Ενας χώρος 1.000 τ.μ. έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να παραπέμπει στο ανάκτορο και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τις 400 αρχαιότητες στην εντυπωσιακή έκθεση «Μυκήνες: Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα», που...
Το ανάκτορο του Αγαμέμνονα στην Καρλσρούη
ART - ΝΕΑ
«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»
Τρεις πόλεις-σταθμοί της αρχαίας Κρήτης- Απτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός- ζωντανεύουν μέσα από 500 σπάνια εκθέματα που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινής ζωής, τις λατρευτικές συνήθειες, τις αξίες και τον πολιτισμό...
«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας