• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%

Το Ελληνικό Ιδρυμα της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι αναζητά δωρεές

Η Φοντασιόν εκπέμπει SOS

 • A-
 • A+

Το Ελληνικό Σπίτι όπως αποκαλούν πολλοί το Ελληνικό Ιδρυμα της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι, η ιστορική και θρυλική Φοντασιόν –Fondation Hellénique– δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και μνήμης στο Παρίσι. Στα 85 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες Eλληνες διανοητές, καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες.

Από τον Κώστα Αξελό και τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Νικόλαο Σβορώνο, τον Αριστομένη Προβελέγγιο μέχρι τον Κώστα Γαβρά, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μέμο Μακρή, τον Δημήτρη Μυταρά, τον Παναγιώτη Τέτση, τον Παύλο... Εζησαν στους χώρους του τα πρώτα φοιτητικά χρόνια τους, ήρθαν σε επαφή με την κοινωνία και τους ανθρώπους της Γαλλίας. Παράλληλα διέγραψε σπουδαία πορεία ως τόπος συνάντησης πολιτικών ζυμώσεων τον Μάη του ’68, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, αλλά και ως πεδίο καλλιτεχνικών, πνευματικών αναζητήσεων και εκδηλώσεων.

Σήμερα το Ελληνικό Σπίτι εκπέμπει SOS για τη διάσωσή του, καθώς είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ανακαίνιση των χώρων του μνημειώδους κτιρίου. «Το Ελληνικό Ιδρυμα στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη, η ιστορική Φοντασιόν, διασχίζει την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του.

Μέσα στα επόμενα χρόνια είτε θα είναι σε θέση να προσφέρει στους Ελληνες ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτητές Erasmus έναν σύγχρονο ανακαινισμένο χώρο ζωής... είτε θα μπει σε μία τροχιά περιθωριοποίησης η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παύση της λειτουργίας του» σημειώνει η Μαρία Γράβαρη Μπάρμπα, διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος.

Ανεγέρθηκε σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Νικόλαου Ζάχου το 1931-32, χάρη στην πρωτοβουλία του πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία Νικόλαου Πολίτη και κυρίως χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη πολλών ευεργετών και χιλιάδων απλών πολιτών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο έρανο που πραγματοποιήθηκε τότε, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα και τους απανταχού Ελληνες που προσέφεραν το υστέρημά τους.

«Κτισμένη χάρη σε αυτές τις εκατοντάδες προσφορές, μέσα σε μια μικρή κοινωνία των εθνών, στο νότιο μέρος του Παρισιού, η Φοντασιόν είναι όντως το σπίτι του λαού, ένας χώρος που έκτισε η φτωχή τότε Ελλάδα για να επιτρέψει στα παιδιά της να σπουδάσουν στην Πόλη του Φωτός και στη χώρα του Διαφωτισμού», λέει η Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα.

Η μοναδική φορά που ανακαινίστηκε συνολικά ήταν το 1976, ενώ, χάρη στις χορηγίες των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λεβέντη, ανακαινίστηκαν και αναδείχθηκαν πρόσφατα οι εξωτερικές όψεις του.

«Είναι πλέον εξαιρετικά επείγον να ανακαινιστούν τα δωμάτια, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας των ενοίκων, να γίνουν σεβαστές οι απαιτούμενες από το γαλλικό κράτος προδιαγραφές και να αποφευχθεί η ερείπωση του κτιρίου. Αν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι συνθήκες, ο κίνδυνος που διατρέχει η Φοντασιόν είναι να κλείσει μέσα στα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με την κ. Γράβαρη-Μπάρμπα.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου ενέκρινε χορηγία –ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ– υπό τον όρο να συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό πριν από το τέλος του 2017. Το ένα τρίτο του κόστους των εργασιών θα καλυφθεί από το Ιδρυμα και αναζητείται το υπόλοιπο ποσό. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και συνεχίζεται (πληροφορίες για δωρεές: http://fondation-hellenique.fr/nos-projet-a-financer»).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Μια μεγάλη διάκριση και μια ελληνική πρωτιά
Το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης τιμά τη Μυρσίνη Ζορμπά για τη διακεκριμένη καριέρα της και το πολυσχιδές έργο με το οποίο έχει προσφέρει τα μάλα στις νεοελληνικές σπουδές και στις ιταλοελληνικές...
Μια μεγάλη διάκριση και μια ελληνική πρωτιά
ART - ΝΕΑ
Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια
Εξήντα εφτά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΠΟΑ αντιμετωπίζει την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ολοι μαζί κι ο Λοβέρδος χώρια
ART - ΝΕΑ
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
Με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της κ. Μενδώνη η εκπόνηση των μελετών για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ανατίθεται σε ιδιώτες, παραβιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι δωρεές Ν. Λαιμού και Λασκαρίδη «παραβιάζουν τη νομοθεσία»
ART - ΝΕΑ
«Αγνοείται και απαξιώνεται» το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
Η ομάδα που κέρδισε το 1ο βραβείο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων τοποθετείται δημόσια, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά «στην απευθείας ανάθεση της μελέτης του...
«Αγνοείται και απαξιώνεται» το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
ART - ΝΕΑ
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Το Ιδρυμα Λασκαρίδη ανέλαβε τη χρηματοδότηση, μέσα σ’ ένα μήνα εκπονήθηκε η προμελέτη και εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν το κτίριο Σιλό παραχωρήθηκε από την COSCO...
«Γκρίζες» ζώνες στα σχέδια για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
ART - ΝΕΑ
Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως
Ξεκινάει στις 11 Νοεμβρίου η 7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα Προγράμματα».
Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας