Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.3°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 15.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 16.1°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  43%
Η Φοντασιόν εκπέμπει SOS

Το Ελληνικό Ιδρυμα της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι αναζητά δωρεές

Η Φοντασιόν εκπέμπει SOS

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Ελληνικό Σπίτι όπως αποκαλούν πολλοί το Ελληνικό Ιδρυμα της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι, η ιστορική και θρυλική Φοντασιόν –Fondation Hellénique– δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και μνήμης στο Παρίσι. Στα 85 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες Eλληνες διανοητές, καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες.

Από τον Κώστα Αξελό και τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Νικόλαο Σβορώνο, τον Αριστομένη Προβελέγγιο μέχρι τον Κώστα Γαβρά, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μέμο Μακρή, τον Δημήτρη Μυταρά, τον Παναγιώτη Τέτση, τον Παύλο... Εζησαν στους χώρους του τα πρώτα φοιτητικά χρόνια τους, ήρθαν σε επαφή με την κοινωνία και τους ανθρώπους της Γαλλίας. Παράλληλα διέγραψε σπουδαία πορεία ως τόπος συνάντησης πολιτικών ζυμώσεων τον Μάη του ’68, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, αλλά και ως πεδίο καλλιτεχνικών, πνευματικών αναζητήσεων και εκδηλώσεων.

Σήμερα το Ελληνικό Σπίτι εκπέμπει SOS για τη διάσωσή του, καθώς είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ανακαίνιση των χώρων του μνημειώδους κτιρίου. «Το Ελληνικό Ιδρυμα στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη, η ιστορική Φοντασιόν, διασχίζει την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του.

Μέσα στα επόμενα χρόνια είτε θα είναι σε θέση να προσφέρει στους Ελληνες ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτητές Erasmus έναν σύγχρονο ανακαινισμένο χώρο ζωής... είτε θα μπει σε μία τροχιά περιθωριοποίησης η οποία θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παύση της λειτουργίας του» σημειώνει η Μαρία Γράβαρη Μπάρμπα, διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος.

Ανεγέρθηκε σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Νικόλαου Ζάχου το 1931-32, χάρη στην πρωτοβουλία του πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία Νικόλαου Πολίτη και κυρίως χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη πολλών ευεργετών και χιλιάδων απλών πολιτών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο έρανο που πραγματοποιήθηκε τότε, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα και τους απανταχού Ελληνες που προσέφεραν το υστέρημά τους.

«Κτισμένη χάρη σε αυτές τις εκατοντάδες προσφορές, μέσα σε μια μικρή κοινωνία των εθνών, στο νότιο μέρος του Παρισιού, η Φοντασιόν είναι όντως το σπίτι του λαού, ένας χώρος που έκτισε η φτωχή τότε Ελλάδα για να επιτρέψει στα παιδιά της να σπουδάσουν στην Πόλη του Φωτός και στη χώρα του Διαφωτισμού», λέει η Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα.

Η μοναδική φορά που ανακαινίστηκε συνολικά ήταν το 1976, ενώ, χάρη στις χορηγίες των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λεβέντη, ανακαινίστηκαν και αναδείχθηκαν πρόσφατα οι εξωτερικές όψεις του.

«Είναι πλέον εξαιρετικά επείγον να ανακαινιστούν τα δωμάτια, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας των ενοίκων, να γίνουν σεβαστές οι απαιτούμενες από το γαλλικό κράτος προδιαγραφές και να αποφευχθεί η ερείπωση του κτιρίου. Αν δεν ικανοποιηθούν αυτές οι συνθήκες, ο κίνδυνος που διατρέχει η Φοντασιόν είναι να κλείσει μέσα στα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με την κ. Γράβαρη-Μπάρμπα.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου ενέκρινε χορηγία –ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ– υπό τον όρο να συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό πριν από το τέλος του 2017. Το ένα τρίτο του κόστους των εργασιών θα καλυφθεί από το Ιδρυμα και αναζητείται το υπόλοιπο ποσό. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και συνεχίζεται (πληροφορίες για δωρεές: http://fondation-hellenique.fr/nos-projet-a-financer»).

 

ART - ΝΕΑ
To Λούβρο λανσάρει κολεξιόν
Αναζητώντας τρόπους για νέα έσοδα το μουσείο του Λούβρου σύναψε πρόσφατα συμφωνία με τον ιαπωνικό κολοσσό ένδυσης Uniqlo και τον γνωστό σχεδιαστή Φίλιπ Σάβιλ
To Λούβρο λανσάρει κολεξιόν
ART - ΝΕΑ
«Μη αναστρέψιμες οι αλλαγές στη μορφή της Ακρόπολης»
Ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας με επιστολή του θέτει τις επιστημονικές αντιρρήσεις του σχετικά με το έργο διάστρωσης νέων επιφανειών στην Ακρόπολη για τη διακίνηση των επισκεπτών με κινητικά ή άλλα προβλήματα.
«Μη αναστρέψιμες οι αλλαγές στη μορφή της Ακρόπολης»
ART - ΝΕΑ
O Σπύρος Λούης, ο σκύφος-έπαθλο και ο ναζί συλλέκτης
Η απίστευτη περιπέτεια του πολύτιμου αρχαίου αγγείου, που δόθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου του 1896, αλλά στη συνέχεια εξήχθη παράνομα στη Γερμανία, είχε αίσιο τέλος. Εντοπίστηκε στη συλλογή του Πανεπιστημίου...
O Σπύρος Λούης, ο σκύφος-έπαθλο και ο ναζί συλλέκτης
ART - ΝΕΑ
Μπορεί ο δανεισμός να γίνει επιστροφή ;
Η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού να δανείσει στη χώρα μας το Μουσείο του Λούβρου τη δέκατη μετόπη από τη νότια πλευρά του Παρθενώνα επισκιάστηκε από την άλλη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφορούσε τον...
Μπορεί ο δανεισμός να γίνει επιστροφή ;
ART - ΝΕΑ
Πρόβα τζενεράλε με Art Athina
Κέντρο σύγχρονης δημιουργίας γίνεται το ανακαινισμένο Ακροπόλ. Ποδαρικό κάνει η πετυχημένη αθηναϊκή φουάρ τον Ιούνιο, ενώ η πλήρης λειτουργία του προσδιορίζεται μετά τον Σεπτέμβριο.
Πρόβα τζενεράλε με Art Athina
ART - ΝΕΑ
Έφυγε από τη ζωή ο πολεοδόμος και φιλόσοφος Πολ Βιριλιό
Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο Γάλλος πολεοδόμος και φιλόσοφος Πολ Βιριλιό, πρώην διευθυντής της Ecole spéciale d’architecture. Υπήρξε δοκιμιογράφος και άνθρωπος της δράσης. Με το μανιφέστο «Fonction Oblique»...
Έφυγε από τη ζωή ο πολεοδόμος και φιλόσοφος Πολ Βιριλιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας