• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  90%

Κλειστά σήμερα τα πωλητήρια των μουσείων

 • A-
 • A+

Κλειστά θα είναι σήμερα τα πωλητήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, όπως και τα εργαστήρια εκμαγείων στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΤΑΠΑ.

Διαμαρτύρονται για το μέγα χάσμα που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και, όπως γράφει η ανακοίνωση, «οι συνέπειες της υπολειτουργίας του Ταμείου θα γίνουν σύντομα εμφανείς ακόμη και στους επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αφού θα υπάρχει έλλειψη σε εισιτήρια και πολιτιστικά προϊόντα».

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα (στις 11.00 π.μ.) σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού με στόχο «η κινητοποίησή μας να αναδείξει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΑΠΑ με απόλυτη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ».

Αν και η υπουργός Πολιτισμού δεν έδωσε ποτέ επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους που καρατόμησε την πρόεδρο Ασπασία Λούβη και τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΠ, δεν έπραξε καν τα προφανή. Οι διάδοχοι να σηκώσουν τα μανίκια και να πιάσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να λειτουργήσει το Ταμείο.

Αντιθέτως «μπλόκαρε» τις όποιες διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το απερχόμενο Δ.Σ., αφού ο πρόεδρος που διόρισε, ο Ορέστης Βαβατσιούλας, παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε λίγο συμπληρώνονται τρεις μήνες και το ΤΑΠ παραμένει ακέφαλο, εκτός από υποστελεχωμένο, με σοβαρά ζητήματα να προκαλούν τεράστια προβλήματα.

Καταγγελία και από το έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι του ΤΑΠ που στρέφονται εναντίον της υπουργού. Εκτός από σύσσωμο τον κινηματογραφικό κόσμο μετά τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την παύση της γενικής διευθύντριας, Ηλέκτρας Βενάκη, ανοιχτή επιστολή-καταγγελία έστειλε και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟΑ.

Επανέρχεται με λεπτομέρειες στο ζήτημα των 6 συντηρητών του έργου «Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου», που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Οταν οι συντηρητές ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΦΑ Χίου, μετά από τρεις μήνες απλήρωτοι και έχοντας σοβαρές ελλείψεις στα υλικά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την μη ανανέωση των συμβάσεών τους (δυνατότητα παράτασης έως τις 31/7/18). Το σωματείο μεσολάβησε για να επιλυθούν τα ζητήματα, αλλά χωρίς επιτυχία.

Παράλληλα κατέπεσε η κατηγορία της ΕΦΑ Χίου «για φθορά στο μνημείο από τους εργαζόμενους», καθώς το πόρισμα από την αυτοψία που διενεργήθηκε (14/9/17) από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων μετά από εντολή της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι δεν «διαπιστώθηκε καμία φθορά ή ζημιά στο Μνημείο, προκληθείσα από την εργασία των συναδέλφων συντηρητών».

Τέλος, το σωματείο καταγγέλλει ότι «όταν η υπουργός Πολιτισμού κάλεσε σε τριμερή συνάντηση (27/9/17) τους εργαζόμενους και την προϊσταμένη της ΕΦΑ Χίου Ολγα Βάσση [...] η υπουργός και η προϊσταμένη υποχρέωσαν τους συναδέλφους να συντάξουν ομαδική δήλωση μετανοίας, προκειμένου να δεχτούν να τους επαναπροσλάβουν, με την απαίτηση μάλιστα η δήλωση αυτή να δημοσιευθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης»

Ολόκληρη η επιστολή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επισημαίνουν ότι η ολιγωρία της...
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
ART - ΝΕΑ
Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!
Μπορεί να λειτουργεί το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όχι απλά υποστελεχωμένο αλλά με έναν και μόνον συμβασιούχο εργαζόμενο; Η απάντηση για την κυβέρνηση των αρίστων είναι «ναι».
Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
«Το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, μολονότι τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό» είπε η Μυρσίνη...
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
ART - ΝΕΑ
Προοπτική λύσης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά ζητήματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε να λήξει άμεσα η πολυήμερη κατάληψη των γραφείων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.
Προοπτική λύσης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας