Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ιστορία της Ύδρας συναντά τη σύγχρονη τέχνη

  • A-
  • A+

Ηλιοβασίλεμα στη φθινοπωρινή ιστορική Υδρα, στο νησί των καλλιτεχνών, επιλέξαμε να συναντηθούμε πριν από λίγες ημέρες με την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου (ΓΑΚ-ΙΑΜ) Υδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, για να μας ξεναγήσει στην έκθεση που παρουσιάζει το μουσείο, αυτή με τον τίτλο «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης».

Πρόκειται για την έκθεση που αναδεικνύει τόσο τα έργα του ζωγράφου και χαράκτη Λάμπρου Ορφανού (1916-1995), του δημιουργού που σχεδίασε και χάραξε τα νεοελληνικά χαρτονομίσματα και κέρματα, όσο και της συζύγου του, ζωγράφου και ψηφιδογράφου Ελλης Μουρέλου - Ορφανού (1922-2011). Μεταφέρει δε το μήνυμα της σημαντικότητας του «μαζί» στο ταξίδι της ζωής και της τέχνης.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του ΓΑΚ-ΙΑΜ Υδρας με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, όπου ανήκουν τα έργα και είναι δωρεές της καλλιτέχνιδος και του γιου του ζεύγους, αρχιτέκτονα Μίνωα Ορφανού.

Με την Ντίνα Αδαμοπούλου, που είναι η κινητήρια ψυχή και κρατά σταθερά και ακούραστα επί 27 χρόνια το τιμόνι του ΓΑΚ-ΙΑΜ Υδρας, συζητήσαμε και για τη λειτουργία του ιδιαίτερου αυτού υδραϊκού χώρου, που πρώτο άνοιξε και έδειξε δρόμους προς την πραγματοποίηση θερινών πολιτιστικών δρώμενων στην Υδρα, από διεθνείς επιμελητές και διάσημους καλλιτέχνες.

Στην πρωτοβουλία της οφείλεται η αναδιάταξη και η επαναλειτουργία της υπηρεσίας στο καινούργιο κτίριό της, το 1996, χρονιά που άρχισε να ανθεί πάλι η πολιτιστική κίνηση στο νησί. Το δωρικό τριώροφο κτίριο των χιλίων τετραγωνικών, συμπεριλαμβανομένης και της ταράτσας του, που η θέα από εκεί είναι συγκλονιστική, βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του φυσικού αμφιθεατρικού λιμανιού του νησιού και μοιάζει να εποπτεύει και να κρατά ισορροπίες ανάμεσα στο χθες, στο σήμερα και να αγναντεύει το μέλλον.

Ενα εικοσιτετράωρο στο μικροσκοπικό νησί της Ελευθερίας ισοδυναμεί με βουτιά στη μακραίωνη Ιστορία του και κυρίως στην εποχή που ήταν το Ναυαρχείο της Επαναστάσεως του 1821. Και όχι μόνο.

Η σημερινή εικόνα της «Υδρέας» -το αρχαιοελληνικό της όνομα σημαίνει μεγάλο φίδι και της το έδωσαν από το βραχώδες σχήμα της που είναι σαν φίδι-, μοιάζει τηρουμένων των αναλογιών με αυτή της Μυκόνου.

Τα ακριβά καταστήματα, ο εφοπλιστικός και ο διάσημος καλλιτεχνικός κόσμος της κάνουν την Υδρα να είναι Μύκονος του Αργοσαρωνικού και των αντιθέσεων. Τα κρουαζιερόπλοια και τα φανταχτερά γιoτ συνυπάρχουν με τα υδραϊκά μουλάρια...

Κυρίως όμως οι ντόπιοι κάτοικοί της είναι αυτοί που διατηρούν αιώνες τώρα την ακεραιότητα του νησιού τους. Αυτή είναι η Υδρα.

**********

• Κυρία Αδαμοπούλου, θέλετε να μας αναφέρετε κάποια από τα ονόματα καλλιτεχνών που εκθέσεις τους οργανώσατε και παρουσιάσατε στο ΙΑΜ Υδρας;

Από την ιερή κυψέλη που αποτελεί το μουσείο μας και φυλάσσει τον ιστορικό πολιτισμό της Υδρας αλλά και προβάλλει τον σύγχρονο και που δεν κλείνει ούτε μία ημέρα τον χρόνο, έχουμε συνολικά παρουσιάσει περίπου τριακόσιες εκθέσεις και παράλληλες δράσεις.

Αναφέρω, για παράδειγμα, τον μεγάλο μας Yδραίο ακαδημαϊκό και δάσκαλο Παναγιώτη Τέτση, τον Γιώργο Μαυροΐδη, τον Λεονάρντο Κρεμονίνι, τον Αλέκο Φασιανό, τον Χρίστο Καρά, τον Γιάννη Κόττη, τον Αλέξη Βερούκα και πρόσφατα την αφιερωματική έκθεση στον αείμνηστο Νίκο Κούνδουρο.

• Ποιες εκθέσεις προγραμματίζετε για το 2018;

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο θα παρουσιάσουμε τη δική μας συλλογή που αποτελείται από 75 έργα. Μάιο έως Ιούλιο, μεγάλη ομαδική έκθεση σπουδαίων εικαστικών καλλιτεχνών Ελλήνων όπως είναι ο Περικλής και ο Ντίκος Βυζάντιος, αλλά και ξένων που έζησαν και δημιούργησαν στην Υδρα.

Επίσης, από μέσα Ιουλίου με μέσα Αυγούστου, ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη με θεματική τα «καράβια», που ταιριάζει στον ναυτικό χαρακτήρα του νησιού μας. Αύγουστο με Σεπτέμβριο θα έχουμε τη Γαλλική Εβδομάδα, εν είδει φεστιβάλ, με εκθέσεις και δράσεις που θα καλύψουν όλη την Υδρα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πρόκειται να δούμε έργα του Ζαν Κοκτό με τίτλο «Ο Κοκτό και το ελληνικό καλοκαίρι». Ακόμη, ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς με θέμα «Η καθημερινή ζωή και επαγγέλματα της νησιωτικής Ελλάδας».

• Τι σημαίνουν για εσάς, 27 χρόνια καθοδήγησης του ΓΑΚ-ΙΑΜ Υδρας;

Την απόλυτη δικαίωση. Θέλω με χαρά να σας πληροφορήσω ότι τα ΓΑΚ-ΙΑΜ Υδρας, που είναι περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να μετονομαστούν σε Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Αργοσαρωνικού.

Να σας πω ακόμη ότι η σχέση μου με το μουσείο, άρα και με το νησί, είναι καρμική. Εάν και κατάγομαι από τη Ρόδο και τη Σύμη, υπηρετώντας όλα αυτά τα χρόνια ως κρατικός λειτουργός, με τη διπλή ιδιότητά μου αυτή της ιστορικού και αρχειονόμου στα ΓΑΚ ΙΑΜ Υδρας, έχω γίνει αληθινή Υδραία.

**********

Περιδιαβαίνουμε για άλλη μια φορά τις αίθουσες του μουσείου, πριν φύγουμε από το μοναδικό νησί και στεκόμαστε με δέος μπροστά -μεταξύ των άλλων ιερών κειμηλίων- στην εντυπωσιακής τέχνης ασημένια λήκυθο που διατηρεί ταριχευμένη την καρδιά του Υδραίου ναυάρχου και πρωτεργάτη του Ναυτικού Αγώνα, Ανδρέα Μιαούλη.

Αφήνοντας την Υδρα να ζει σε εκρηκτικούς ρυθμούς καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, η σκέψη μας οδηγείται συνειρμικά στη βαθιά και αισθαντική φωνή του Λέοναρντ Κοέν «Dance me to the end...».

► Info: ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας. Εκθεση: Λάμπρος Ορφανός - Ελλη Μουρέλου-Ορφανού «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης». Εως 31 Δεκεμβρίου. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά, 9.00-16.00.

ART - ΝΕΑ
Εφυγε η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Μεγάλη Ελληνίδα ευεργέτρια, με πλούσιο κοινωνικό έργο και διεθνή αναγνώριση, η Νίκη Γουλανδρή, συνιδρύτρια και πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία...
Εφυγε η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
ART - ΝΕΑ
Τα ερωτήματα για τη φύλαξη παραμένουν
Σχεδόν 100 κάμερες είναι εγκατεστημένες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ώστε να παρακολουθείται η κίνηση των επισκεπτών σε όλους τους χώρους. Τι έβλεπε άραγε ο υπάλληλος που βρισκόταν σε βάρδια στην...
Τα ερωτήματα για τη φύλαξη παραμένουν
ART - ΝΕΑ
Ντοκιμαντέρ για το Μουσείο Υδρας
Το ντοκιμαντέρ «Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας» θα μεταδώσει σε πρώτη προβολή το Κανάλι της Βουλής αύριο Τετάρτη στις 20.30. Πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα αλλά και έναν χώρο του πνεύματος και...
Ντοκιμαντέρ για το Μουσείο Υδρας
ART - ΝΕΑ
Κιβωτός για τις Μούσες μέσα στον χωροχρόνο
Ενας μικρός πολιτιστικός θησαυρός βρίσκεται στεγασμένος στο ιστορικό αρχοντικό των Φαλταγηδών της Σκύρου. Είναι το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, που ιδρύθηκε το 1964 από τον...
Κιβωτός για τις Μούσες μέσα στον χωροχρόνο
ART - ΝΕΑ
Κήποι της αρμονίας και της αναρχίας
Μια γοητευτική έκθεση με θέμα τον «κήπο» παρουσιάζει το παρισινό Μουσείο Grand Palais, για να προβάλει τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση. Ο κήπος «είναι το πιο μικρό κομμάτι του κόσμου και το σύνολο του...
Κήποι της αρμονίας και της αναρχίας
ART - ΝΕΑ
Moυσείο Ιόλα η μυθική βίλα του
Στις 8 Ιουνίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα κι ενώ οι Sotheby's προχωρούν σε δημοπρασία της περίφημης συλλογής του, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής θα ανακοινώσει την αγορά και...
Moυσείο Ιόλα η μυθική βίλα του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας