Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν «ενοχλούν» όλους τους επενδυτές τα αρχαία

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα

Δεν «ενοχλούν» όλους τους επενδυτές τα αρχαία

  • A-
  • A+

Την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέσπασαν οι μελέτες Χωροθέτησης και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, σύμφωνα, ωστόσο με τους όρους (οι οποίοι είναι και αρκετοί) που εισηγήθηκαν η Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων και οι Διευθύνσεις Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι όροι αποβλέπουν στην προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και όπως είπαν οι εκπρόσωποι των επενδυτών στα μέλη του ΚΑΣ «η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στις προθέσεις τους, καθώς δίνουν υπεραξία στο έργο».

Ανάμεσα στους όρους περιλαμβάνεται η εκπόνηση δύο αρχιτεκτονικών μελετών για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται μεν εντός του χώρου του «Αστέρα» αλλά σε Ζώνη Α1 απολύτου προστασίας, όπως και του παρακείμενου Λόφου όπου έχει αποκαλυφθεί πρωτοελλαδικός οικισμός και ελληνιστικό κτίριο.

Οι δύο χώροι θα απομονωθούν από την υπόλοιπη επένδυση, θα συνδεθούν μεταξύ τους μέσω πεζόδρομου, ενώ η περίφραξη της έκτασης θα γίνει με ιδιαίτερο σχεδιασμό ώστε οι αρχαιότητες να είναι ορατές και από τους διερχόμενους, καθώς σήμερα έχουν τη δυνατότητα θέασης μόνο από ειδικό άνοιγμα.

Το θέμα ξαναμπήκε ως όρος, αν και έχει λυθεί από το ΚΑΣ (Μάρτιος του 2016) κατά την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Τότε προβλέφθηκε η δημιουργία αυτόνομου αρχαιολογικού χώρου γύρω από τον ναό του Απόλλωνα, με δική του είσοδο ανεξάρτητη από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που θα λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας με ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εκείνη η γνωμοδότηση του ΚΑΣ είχε θέσει οριστικό τέλος στη μακρόχρονη ιστορία που ήταν αφενός απαξιωτική για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αφετέρου για τους επισκέπτες που έπρεπε να ρίχνουν κλεφτές ματιές πίσω από συρματοπλέγματα ή να πληρώνουν εισιτήριο στον ιδιώτη για να τα δουν. Ωστόσο ένα χρόνο μετά, οι συνθήκες παραμένουν ίδιες. Ελπίζουμε λοιπόν να πάρουν τώρα νέα ώθηση για την ανάδειξη του χώρου.

Να θυμίσουμε ότι όχι μόνο ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται εντός του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης μαζί με τον ενάλιο χώρο γύρω του, αλλά ολόκληρη η περιοχή του Λαιμού και το Μεγάλο Καβούρι έχουν κηρυχθεί από το ΚΑΣ αρχαιολογικός χώρος από το 2013. Ωστόσο η επένδυση προχωράει κανονικά, αφού πρόκειται να κατασκευαστεί το πρώτο ξενοδοχείο Four Seasons στην Ελλάδα όπως έχει ανακοινώσει η πασίγνωστη ξενοδοχειακή αλυσίδα παγκόσμιας εμβέλειας και η «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης». Και να μην ξεχνάμε τις ομοιότητες με την επένδυση στο Ελληνικό και την... αντιμετώπιση που έχουν εκεί τα αρχαία.

Σύμφωνα με τους όρους της συνεδρίασης της Τρίτης, οι δαπάνες για τις μελέτες θα βαρύνουν τον κύριο του έργου, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων να πραγματοποιηθεί ενάλια αρχαιολογική έρευνα περιμετρικά της χερσονήσου με το κόστος να επιβαρύνει και εδώ, τον κύριο του έργου. Οι εργασίες συντήρησης επιτρέπονται μόνο με την παρουσία εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η χερσόνησος του Λαιμού και το Μεγάλο Καβούρι βρίθουν αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική εποχή, ενώ η περιοχή γνώρισε την μεγαλύτερη άνθηση κατά τα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια. Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. στη θέση που αποτελούσε τέλειο φυσικό παρατηρητήριο και είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδεόταν απευθείας με το μεγάλο ιερό της Δήλου. Ηρθε στο φως τυχαία, το 1924, από τα παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έσκαβαν στην παραλία.

Αλλοι κηρυγμένοι χώροι στην περιοχή της Βουλιαγμένης είναι στα βορειοανατολικά του ναού η Ιερατική Οικία του τέλους του 6ου αι. π.Χ. (σήμερα βρίσκεται μέσα στο πάρκινγκ), η δεξαμενή - κρήνη που ανακαλύφθηκε το 1960 και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ναού, οι δύο πύργοι της Κλασικής εποχής στην παραλία της Ωκεανίδας και στον λόφο του ορφανοτροφείου, αντίστοιχα καθώς και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο μικρό ακρωτήρι.

Τα οικιστικά κατάλοιπα στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους όσο για τα κατάλοιπα του αρχαίου κτιρίου και του δρόμου στην παραλία του μεγάλου Καβουρίου χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους.

Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες Επενδυτικού Σχεδίου «Αστέρα» Βουλιαγμένης και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περιοχή της επένδυσης στον «Αστέρα», θα πραγματοποιηθούν ανακαινίσεις και επισκευές σε κτίρια όπως τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά», θα κατεδαφιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», όπου θα οικοδομηθούν 15 πολυτελείς κατοικίες, θα επεκταθεί το spa, ενώ προβλέπονται βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, πεζοδρομήσεις και ειδική δενδροφύτευση (με την παρουσία ειδικού προσωπικού) στο πλαίσιο της αποκατάστασης του φυσικού τοπίου.

 

ART - ΝΕΑ
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
Σάλο έχει προκαλέσει η θεσμοθέτηση της εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, παρότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναδιπλώθηκε μειώνοντας στα 50 αντί για 100 χρόνια τον δανεισμό τους.
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
ART - ΝΕΑ
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
Εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή, την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Κώστα Στρατή και τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη απέστειλε ο Ενιαίος Σύλλογος...
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
ART - ΝΕΑ
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
Αυξητική η πορεία των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τον Οκτώβριο 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση επισκεπτών σημειώνεται για όλο...
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
ART - ΝΕΑ
Κλειστό το πωλητήριο και αίθουσες
Οι χειρόγραφες ανακοινώσεις επικολλώνται έξω από την πόρτα του πωλητηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), όπως και όλα τα έσοδα που προκύπτουν...
Κλειστό το πωλητήριο και αίθουσες
ART - ΝΕΑ
Ευρωπαϊκή ζωγραφική από την προϊστορική Θήρα
Γυναίκες που μαζεύουν κρόκο, νεαροί με ξυρισμένα κεφάλια, σκυμμένοι κωπηλάτες, φοινικόδεντρα και άγρια θηρία... Εντυπωσιακές εικόνες από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, που δεν εκτίθενται στο...
Ευρωπαϊκή ζωγραφική από την προϊστορική Θήρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας