• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 21.1°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.6°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.2°C / 19.0°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  44%
Το τελευταίο αντίο στην Λούλα Αναγνωστάκη
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το τελευταίο αντίο στην Λούλα Αναγνωστάκη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη μεγάλη θεατρική συγγραφέα, που έφυγε από κοντά μας την Κυριακή βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο, αποχαιρέτησαν σήμερα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο γιος της Θανάσης Χειμωνάς, συγγενείς και πολλοί φίλοι και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η Λούλα Αναγνωστάκη ήταν μια προσωπικότητα ιδιαίτερη και γοητευτική, που σφράγισε τη σύγχρονη δραματουργία αλλά και το νεοελληνικό θέατρο και αποτύπωσε στα έργα της το εσωτερικό τοπίο του Έλληνα και τις μεταβολές του υπό την επίδραση της Ιστορίας.

Μία από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες στο νεοελληνικό θέατρο, που άφησε για πάντα ανεξίτηλο το ίχνος του έργου της στην εξέλιξη της θεατρικής γραφής κι έκφρασης. Το κοινό στοιχείο των έργων είναι η ανάγκη των ηρώων για μια μεγάλη πράξη, για την πραγμάτωση μιας επιθυμίας, για μία έστω στιγμή προσωπικής υπέρβασης.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Βασίλης Παπαβασιλείου, είπε: «Λούλα, ως εδώ ήταν, λοιπόν... Ένας θεατρικός συγγραφέας απέρχεται για να εισέλθει σε μία επικράτεια με την οποία είχε σχέσεις σε όλη του τη ζωή. Γιατί ο θεατρικός συγγραφέας, περισσότερο από όλους τους άλλους, έχει συνείδηση ότι είναι δημιουργός ημιτελών πλασμάτων, σκιών, που επικαλούνται τα ζωντανά σώματα των ηθοποιών για να υπάρξουν.

Η Λούλα Αναγνωστάκη ήταν ένα παιδί του αιώνα της αλλά όχι δημιούργημα του, γι' αυτό και μπόρεσε να εκφράσει με τρόπο ανεπανάληπτο τις αγωνίες, τους καημούς, τα αδιέξοδα, αυτά τα οποία στιγμάτισαν την μεταπολεμική ελληνική ζωή. Φεύγει σήμερα σε μία εποχή που της πάει, γιατί η Λούλα Αναγνωστάκη ήταν μία συγγραφέας και ένας άνθρωπος του μεταβατικού που μπορούσε να δει και να συλλάβει πέρα από τα τραύματα και τον καημό, τη λαχτάρα, τους κινδύνους και την ομορφιά του ρευστού. Τώρα λοιπόν που φεύγεις, πρέπει να σου πω να δώσεις τα δέοντα στον Γιώργο, στον Μανόλη, στη Νόρα, στη Μαρίκα, στη Βέρα και βεβαίως στην Τζένη και στον Κάρολο, σε όλη την εκλεκτή ομήγυρη. Σε φιλώ . Καλό ταξίδι.

Ο Λεωνίδας Προυσαλίδης μίλησε για την συγγραφέα που «στα έργα της υπερασπίστηκε όλους τους ανυπεράσπιστους από όπου και αν προέρχονταν»: «Η Λούλα Αναγνωστάκη έγραψε το τελευταίο της έργο με τίτλο «Σ' εσάς που με ακούτε» το 2001. Και από τότε δεν ξαναέγραψε. Πιστή στις δεσμεύσεις της και απόλυτη. Ό,τι είχε να πει το είχε ήδη πει στην εποχή της και πριν από την εποχή της…. Αιρετική πάντα αλλά με ανοιχτή καρδιά, τρομερή δύναμη και τεράστια ευαισθησία μίλησε για όλους εκείνους που δεν ανήκαν πουθενά και τη ζωή τους δεν υπερασπίστηκε ποτέ κανένας.

»Η Λούλα μίλησε για όλους τους ανυπεράσπιστους και τους δικαίωσε… Δεν υπήρξε αυτοβιογραφική, υπήρξε βιωματική όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί. Όλα όσα καθόρισαν τη ζωή της, όλοι όσοι διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή της, υπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις και μέσα στις σελίδες των έργων της. Μέσα από τους ήρωες της θα υπάρχει πάντα στις καρδιές μας».

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

O Μάνος Καρατζογιάννης αναφέρθηκε στο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», το οποίο η Λούλα Αναγνωστάκη - όπως είπε- είχε διαλέξει ως κατευόδιο σε σχετική ερώτηση που της είχε γίνει για τη στιγμή της «αναχώρησης» της.

«Η Λούλα Αναγνωστάκη πίσω από τα μαύρα της γυαλιά, τα είχε καταλάβει όλα. Τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό της βίο στάθηκε προφητική. Κάθομαι και συλλογίζομαι μέσα στο αναπόφευκτο προσωπικό και συλλογικό μας πένθος πόσες φορές η ίδια μέσα από την τολμηρή της γραφή, στόχευσε στην πολιτική μας αφύπνιση. "Εγώ δεν βολεύομαι. Δεν είμαι ο μέσος όρος. Δεν είμαι απ' αυτούς που ρίχνουν νερό στον μύλο των ισχυρών και νομίζουν πως είναι κάτι, ενώ δεν είναι τίποτε! Εγώ, κάνω τη δική μου επανάσταση", έγραφε στο έργο της "Ο ουρανός κατακόκκινος". Μέσα από τα έργα της εξέφρασε όσο κανείς την ήττα και τα τραύματα του Νεοέλληνα. Ήταν η μάνα μας, η δραματουργική μας ρίζα. Μάθαινες δίπλα της. Kοντά της αισθανόσουν σαν να έπαιζες σε έργο της: γεννημένος έτοιμος, θαρραλέος για την μεγάλη πράξη ακόμα και όταν αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τα κοινώς αποδεχτά ιδανικά. Μια λέξη μόνο, ευγνωμοσύνη...» είπε συγκινημένος ο ηθοποιός.

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν μεταξύ άλλων, οι Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Τίτος Πατρίκιος, Άλκη Ζέη, Μάρω Δούκα, Λάκης Παπαστάθης, Θανάσης Νιάρχος, Μάνος Ελευθερίου, Ρένη Πιττακή, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λίνα Νικολακοπούλου, Άννα Κοκκίνου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μισέλ Φάις, Μπέττυ Αρβανίτη, Αλέξης Σταμάτης, Βασίλης Πουλαντζάς, Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Βέλτσος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρήστος Χωμενίδης, Μάριος Ποντίκας, Θοδωρής Γκόνης, Σοφία Σεϊρλή, Γιώργος Κοτανίδης, Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου, Ντίνα Κώνστα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Καλλιμάνη.

Παρευρέθηκαν επίσης ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελος Πολίτης- Στεργίου και οι πρώην υπουργοί Κώστας Λαλιώτης, Μιλένα Αποστολάκη και 'Αννα Νταλάρα και τα ανίψια της, Εύη Δρούτσα και Ανέστης Αναγνωστάκης.

Στεφάνια έστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Θέατρο της οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, οι εκδόσεις Πατάκη, οι εκδόσεις Κέδρος, το τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και άλλοι.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ART - ΝΕΑ
Πέθανε στα 89 του ο «εκρηκτικός» δραματουργός Ρολφ Χόχουτ
Το θεατρικό του έργο «Ο Αντιπρόσωπος», που ενέπνευσε την ταινία του 2002 «Αμήν», σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, είχε πυροδοτήσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από τις σκηνές στις οποίες ανέβηκε.
Πέθανε στα 89 του ο «εκρηκτικός» δραματουργός Ρολφ Χόχουτ
ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης
Έφυγε σήμερα απ' τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης, καθώς τελευταία είχε επιδεινωθεί αρκετά η υγεία του. Ο Γ. Σκούρτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και έζησε όλη την ζωή του....
Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης
ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης
Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου. Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε δημιουργός με πολύ σπουδαία προσφορά ενώ πέρα από το...
Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης
ART - ΝΕΑ
Έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον
Ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία με περισσότερα από 30 θεατρικά έργα και μεγάλο...
Έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον
ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο ηθοποιός Βαγγέλης Ρωμνιός
Σε ηλικία μόλις 36 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και συγγραφέας Βαγγέλης Ρωμνιός. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 2003. Το 2017 ανέβηκε το πρώτο του θεατρικό έργο...
Πέθανε ο ηθοποιός Βαγγέλης Ρωμνιός
ART - ΝΕΑ
Θλίψη για τον θάνατο της Λούλας Αναγνωστάκη
Η Λούλα Αναγνωστάκη σφράγισε το θέατρο με τα έργα της και τη συνεργασία της με τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης, αλλά και το Εθνικό. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη στις 4 το μεσημέρι στο Α'...
Θλίψη για τον θάνατο της Λούλας Αναγνωστάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας