Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για το Ελληνικό

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για το Ελληνικό

  • A-
  • A+

Το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου σε τμήμα της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μονοπώλησε τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ, αποτέλεσε σημείο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ εμπλέκει την πολιτική, τις επενδύσεις, την κοινωνία, την τρίτη αξιολόγηση και τις αρχαιότητες.

Η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης συζητείται σήμερα το μεσημέρι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα απασχολήσει τα μέλη πριν από τη συζήτηση για την έγκριση ή μη των δύο μελετών, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου.

Τα θέματα έρχονται στο τραπέζι του ΚΑΣ μετά τη δικοπείσα συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου. Τότε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και εκ της θέσεώς της προεδρεύουσα του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη είχε ζητήσει να εφαρμοστεί το άρ. 12 του νόμου 3028/02, που λέει με σαφήνεια ότι σε περιπτώσεις αλλαγής χωρικής χρήσης και εφ’ όσον τα αρχαιολογικά ευρήματα πεδίου είναι σοβαρά, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου επιβάλλεται.

Προηγείται δε, της έγκρισης ΣΟΑ και ΣΜΠΕ. Πρόταση την οποία υποστήριξαν δέκα μέλη (μαζί με τη δική της, συνολικά 11 ψήφοι υπέρ και 7 κατά της πρότασης) με τον αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ να κάνει μια λεπτή και ουσιαστική παρατήρηση: «Μια φαινομενική διευκόλυνση (σ.σ. παράκαμψη του νόμου όπως επιχειρήθηκε και μεθοδεύτηκε) μπορεί να προκαλέσει συνθήκες για αυριανή αμφισβήτηση από άλλους. Η πόλις των Αθηνών είναι απέραντος αρχαιολογικός χώρος, αλλά δεν εμποδίστηκε κανένα δικαίωμα των πολιτών».

Από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ πάντως αναμένεται να βγει λευκός καπνός. Δηλαδή να προχωρήσει η κήρυξη αλλά σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο της επένδυσης -καμία σχέση με την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων που ζητάει να κηρυχθεί μεγαλύτερο μέρος της έκτασης- και ταυτόχρονα θα διασφαλίζονται οι αρχαιολογικές θέσεις.

Δηλαδή να αναδειχθούν, με ζώνες πρασίνου, τα πέντε σημεία υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως είχαν προτείνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στις εισηγήσεις τους στην πρώτη συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η λύση ίσως εγείρει αντιρρήσεις αρχαιολόγων, ωστόσο θα εξασφαλίσει την παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην εκτέλεση των έργων, ενώ θα δεσμεύσει τον επενδυτή στις υποχρεώσεις του απέναντι στις αρχαιότητες. Ο επενδυτής τώρα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα σεβαστεί τους νόμους του ελληνικού κράτους οι οποίοι και θα προστατεύσουν την επένδυση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιες οι προσφυγές φορέων στη Δικαιοσύνη.

Χθες πάντως έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή των επενδυτών στον χώρο του Ελληνικού, της γ.γ. του ΥΠΠΟ και των υπηρεσιών του. Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί ότι δεν παρέστη η υπουργός Λυδία Κονιόρδου παρότι βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα. Λίγο αργότερα αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στην παράσταση «Luther dancing with the Gods» του Ρόμπερτ Γουίλσον.

Το γεγονός έχει γίνει γνωστό εδώ και ημέρες. Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού μόλις χθες ενημέρωσε επισήμως για το πρόγραμμα της Λυδίας Κονιόρδου, σημειώνοντας ότι «συμμετέχει αφιλοκερδώς».

Στις παραστάσεις «θα αφηγηθεί στα Ελληνικά αποσπάσματα από τη Βίβλο και την Αποκάλυψη του Ιωάννη, προβάλλοντας τη συμβολή του Ελληνικού πνεύματος και της Ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού». Καλό είναι να έχουμε μια υπουργό Πολιτισμού με διεθνές προφίλ, αρκεί αυτό να μη γίνεται εμπόδιο στην άσκηση των καθηκόντων της, όταν μάλιστα τα ζητήματα χαρακτηρίζονται άκρως σοβαρά.

   

ART - ΝΕΑ
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
Προπαραμονές του Δεκαπενταύγουστου δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (13/8/19 Αρ. Φύλλου 558) οι συνθέσεις με τα νέα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Συμβουλίου Νεωτέρων...
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Ο αρχαιολογικός νόμος ισχύει για όλους
Το θέμα του Ελληνικού ήρθε ξανά με φόρα στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, με αφορμή ανακοίνωση της Lamda Development που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκδοση της...
Ο αρχαιολογικός νόμος ισχύει για όλους
ART - ΝΕΑ
Πυρά αρχαιολόγων κατά Κονιόρδου για το Ελληνικό
Ο ΣΕΑ κάνει λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», αναφερόμενος στο ότι η υπουργός δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή των σχετικών αποφάσεων παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τις...
Πυρά αρχαιολόγων κατά Κονιόρδου για το Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση του ΚΑΣ
Η απόφαση κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, όπου συμπεριλαμβάνεται και τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διασφαλίζει «την προστασία και...
Το υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ-ΒΛΑΖΑΚΗ: Οι θέσεις της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσας του ΚΑΣ, για την τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των αρχαιοτήτων και την προώθηση της επένδυσης στο παλαιό...
Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Επένδυση, αρχαία και νόμοι... πάνε πακέτο!
Αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια το νόμιμο να φανεί παράνομο. Πηχυαίοι τίτλοι -εφημερίδων, ειδήσεων, εκπομπών- παρουσιάζουν ως «δυναμίτη στην επένδυση» την τελευταία απόφαση του Κεντρικού...
Επένδυση, αρχαία και νόμοι... πάνε πακέτο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας