• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%

Οι θέσεις της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσας του ΚΑΣ, για την τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των αρχαιοτήτων και την προώθηση της επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο, φαίνεται πως ενοχλούν την αντιπολίτευση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό

 • A-
 • A+

«Πρόσωπο-κλειδί», η «γυναίκα πίσω από τις νάρκες στο Ελληνικό», «αυτή η γενική γραμματέας που ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ», «η κυρία δεν θέλει την επένδυση και βάζει τρικλοποδιές γιατί είναι του Λαφαζάνη»... Ελάχιστα από τα σχόλια που ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ακόμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τουίτ το πρωί της Τετάρτης, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αποπεμφθεί από τη θέση της.

Οι πολιτικοί κύκλοι τη γνωρίζουν ελάχιστα, όπως και το πλατύ κοινό. Ωστόσο, το όνομα και η προσωπικότητά της είναι γνωστά στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων, στο υπουργείο Πολιτισμού όπου ως αρχαιολόγος υπηρετεί σε διαφορετικές θέσεις από το 1975 και φυσικά στη γενέτειρά της, τα Χανιά της Κρήτης, απ' όπου δεν έφυγε ποτέ.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Clermont-Ferrand II στη Γαλλία με θέμα «Η πόλη των Χανίων (Κυδωνία) στη Μινωική και Γεωμετρική Περίοδο (3000-700 π.Χ.)». Εξάλλου, η προϊστορική Κρήτη παραμένει το πεδίο του επιστημονικού της ενδιαφέροντος.

Ησυστηματική ανασκαφική έρευνα που διεξάγει στο μινωικό ανακτορικό κέντρο στον λόφο του Καστελλίου (Χανιά) έχει φέρει σπουδαία ευρήματα και οφέλη στην επιστημονική γνώση. Παράλληλα, με το έργο της στο υπουργείο Πολιτισμού, ανέπτυξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.

Συντονίζει τις προσπάθειες και τις δράσεις της Ελλάδας για τον επιτυχή επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, προωθεί την ελληνική πολιτική για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και επιτροπές, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη πρόεδρος της Επικουρικής Επιτροπής της Σύμβασης της UNESCO του 1970 για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών.

Η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη είναι ευγενής, χαμηλών τόνων, διακριτική, ήπια, αλλά ξεχωριστή προσωπικότητα. Γιατί στοχοποιείται κατά αυτόν τον τρόπο;

Σε μια κρίσιμη στιγμή μπήκε μπροστά προκειμένου να σπάσει το απόστημα του ψευδοδιλήμματος «επενδύσεις ή αρχαιότητες». Εχει τεθεί βέβαια και στο παρελθόν, με κορυφαίο το παράδειγμα στους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης. Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και η «Αττικό Μετρό» μαζί με τους συμβούλους τους αρχαιολόγους έλεγαν «αποκλείεται η συνύπαρξη αρχαιοτήτων - μετρό».

Τελικά οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και τα αρχαία έχουν σωθεί στον τόπο τους σε συντριπτικό ποσοστό. Η Μαρία Βλαζάκη διαφοροποίησε τότε τη θέση της ως γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οπως και στην περίπτωση της διαχείρισης της ανασκαφής της Αμφίπολης. Τελικά, το 2014 και μετά την άρνησή της να συναινέσει στην αξιολόγηση των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, απομακρύνθηκε από την υπηρεσία με φωτογραφική διάταξη που έφερε στη Βουλή ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία χρησιμοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

Οχι για πολύ. Το 2015 επιστρέφει ως αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ενοποιημένου με το Παιδείας υπουργείου Πολιτισμού του. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου διορίζεται γ.γ. του ΥΠΠΟΑ. Εδώ τη συναντάμε σήμερα να υπερασπίζεται τη θέση «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, όπου κριθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο αρχαιολογικός νόμος, αποτελεί συνταγματική υποχρέωσή μας.

Η τήρηση της νομιμότητας είναι αυτή που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα θα οδηγήσει με ομαλότητα στην έναρξη των έργων σε ειρηνικό επενδυτικό περιβάλλον. Διάφορα δημοσιεύματα στοχοποιούν την κήρυξη ως στοιχείο ακύρωσης της επένδυσης. Αυτό αποτελεί στρατευμένη παραπλάνηση.

Καμία κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν απαγορεύει τη δόμηση ή την εκτέλεση οποιουδήποτε τεχνικού έργου. Αποτελεί την με ασφάλεια δικαίου επίσημη γνωστοποίηση προς όλους του χαρακτήρα της περιοχής, ο οποίος πρέπει να γίνεται σεβαστός κατά τους επιμέρους σχεδιασμούς. Αυτό επιβάλλει ο αρχαιολογικός νόμος, άρθρο 12». Καθώς αυτή είναι και η θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του επιστημονικού σωματείου των πλέον αρμοδίων να μας ενημερώνουν, μέλη του οποίου ανήκουν και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Κουτσούμπα), τα δημοσιεύματα βάζουν συνειδητά την πολιτική ετικέτα στη Μαρία Βλαζάκη.

Η γ.γ. φαίνεται ότι ενοχλεί καθώς έχει πει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Παρέλαβε μια σειρά εκκρεμοτήτων, τις οποίες δημοσιογραφικοί κύκλοι αντιπολιτευτικής στράτευσης προσπαθούν να της χρεώσουν. Καμία ιδιωτικοποίηση δεν είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και αυτό κυρίως γιατί δεν είχε τηρηθεί η νομιμότητα και τα θέματα δεν είχαν λυθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς καθυστερήσεις.

Παρελήφθη μια άκρως νοσηρή κατάσταση. Κύριος στόχος στον τομέα αυτό ήταν η αποκατάσταση των θεσμικών λειτουργιών και η τήρηση της νομιμότητας σε συνεργασία με τους θεσμικούς λειτουργούς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η προάσπιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί πλέον κύριο κριτήριο σχεδιασμού των ιδιωτικοποιήσεων και γενικά των επενδύσεων».

Δηλαδή να γίνουν οι επενδύσεις αλλά σε σωστές βάσεις και με σεβασμό, όπως οφείλουν να γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
Προπαραμονές του Δεκαπενταύγουστου δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (13/8/19 Αρ. Φύλλου 558) οι συνθέσεις με τα νέα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Συμβουλίου Νεωτέρων...
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Μαραθώνια συνεδρίαση για τα αρχαία στο Ελληνικό
Σε μια πολύωρη συνεδρίαση με μακρές τοποθετήσεις, αναλυτικές πληροφορίες και εντάσεις συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της...
Μαραθώνια συνεδρίαση για τα αρχαία στο Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
Για «καινοφανή πρακτική διαχείρισης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας» που βρίσκονται εκτός της χώρας μας, αλλά και για «μεταστροφή της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού», κάνει λόγο το ψήφισμα του τμήματος Ιστορίας...
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
«Η Βουλή, πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας»
Ο τρόπος επαναπατρισμού των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων που επιχειρεί ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, φέρνοντας στη Βουλή για κύρωση το σχετικό νομοσχέδιο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα.
«Η Βουλή, πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας»
ART - ΝΕΑ
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»
Eλληνο-ελβετική ομάδα ξεκίνησε την τεκμηρίωση των πολύτιμων μνημειακών κατασκευών που βρίσκονται στα βουνά της νότιας Εύβοιας κι όπου να ’ναι θα πρέπει να συνυπάρξουν με συστάδες από ανεμογεννήτριες.
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»
ART - ΝΕΑ
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Η αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025, από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας