• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.4°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.5°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.2°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 22.7°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  66%

Διεκόπη η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν φρενάρει την επένδυση

 • A-
 • A+

Με σκοπό να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, να προστατεύσει τις αρχαιότητες και παράλληλα να διευκολύνει την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία (11 μέλη υπέρ, 6 κατά) τη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να συζητήσει την κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου, όπως προβλέπει το άρ. 12 του αρχαιολογικού νόμου για χωρική ρύθμιση.

Το θέμα θα εισαχθεί στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης (3/10/17) όπου επίσης θα συζητηθεί η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκκρεμεί από την περασμένη συνεδρίαση που διακόπηκε (στις 2.20 μετά τα μεσάνυχτα στις 5/9/17) χωρίς να έχει παρθεί απόφαση.

Η προεδρεύουσα του ΚΑΣ και γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη βγήκε μπροστά και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη να θέσει σε ψηφοφορία την εισαγωγή του θέματος της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου. Εξήγησε ότι «ο νόμος επιβάλλει πριν γνωμοδοτήσουμε για τη χωροθέτηση της επένδυσης, ΣΟΑ και ΣΜΠΕ, να προχωρήσουμε στην εξέταση της κήρυξης ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού» και ανέλυσε τρία κομβικά σημεία καθώς έτσι «τηρείται το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου και δεν τίθεται θέμα καταστρατήγησής του.

Ποιο μέλος θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση για μια χωρική ρύθμιση χωρίς να ζητήσει την προηγούμενη εξέταση της κήρυξης, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό και νομολογημένο από το ΣτΕ ότι η πράξη κήρυξης αρχαιολογικού χώρου δεν θίγει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε συνεπάγεται απόλυτη απαγόρευση εκμετάλλευσης του χώρου.

Συνεπάγεται όμως την υπαγωγή του χώρου στο νομοθετικό καθεστώς προστασίας του ν. 3028/2002». Ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται και η επένδυση, αφού «διαφορετικά θα ακολουθήσουν προσφυγές όπως ήδη έχει επισημανθεί, πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου». Οπως είπε η κ. Βλαζάκη, «η διοίκηση οφείλει να τηρεί την ορθή διαδικασία και τους νόμους» και πρόσθεσε ότι το ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικό που εισηγείται προς την υπουργό, η οποία αναλαμβάνει την τελική ευθύνη.

Πριν τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της εξέτασης κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου, έγινε μακρά συζήτηση μεταξύ των μελών όπου έγιναν φανερές κόντρες και οι αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά της η νομική σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αρχικά είπε ότι δεν είναι απαραίτητη η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθούν το ΣΟΑ και η ΣΜΠΕ, καθώς αυτή μπορεί να ακολουθήσει (κάτι που υποστήριξαν και άλλα μέλη του ΚΑΣ), στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η κήρυξη προηγείται της έγκρισης των μελετών.

Τελικά η πρόταση της προεδρεύουσας πέρασε κατά πλειοψηφία, οπότε τα δύο θέματα (κήρυξη και μελέτες) θα εισαχθούν και θα συζητηθούν την επόμενη Τρίτη - και ελπίζουμε να υπάρξει οριστική απόφαση. Το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση.

Ωστόσο πηγές του Μαξίμου ανέφεραν: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου ήταν και η δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος χθες το πρωί είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει. Χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως. Κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης».

Δεκάδες αρχαιολόγοι (ο ΣΕΑ έχει κάνει αγώνα ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και να τεθεί η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώροι) και εκπρόσωποι φορέων είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της Μπουμπουλίνας αναμένοντας την απόφαση του ΚΑΣ.

Ανάμεσά τους και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Οσοι πολίτες βλέπουμε λίγο μακρύτερα από τη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, θεωρούμε ότι οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον. Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε επένδυση δεν πρέπει να γίνει κατά παρέκκλιση του αρχαιολογικού νόμου αλλά με σεβασμό. Ευτυχώς που υπάρχουν οι αρχαιολόγοι που αγωνίζονται επί δεκαετίες. Το ΚΑΣ ανεπηρέαστο με βάση τη δική του αρχαιολογική κρίση πρέπει να αποφασίσει. Η παρουσία μου εδώ είναι πολιτική κίνηση που υπακούει στη θέση που έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα αυτό».

Η «Ελληνικον Α.Ε.» επωμίζεται το κόστος των ανασκαφών

Ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καλύπτει το μνημόνιο (MOU) για τις αρχαιότητες που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού και η «Ελληνικόν Α.Ε.». Η τελευταία είναι η θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται το πακέτο των μετοχών του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων και το οποίο, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, θα αγοραστεί από το επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τη Lamda Develοpment.

Το πολυσυζητημένο αλλά αθέατο MOU των 22 σελίδων, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», βασίστηκε στον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ είναι μια διαδικασία που έχει ακολουθηθεί με επιτυχία στα έργα του μετρό και του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Κάνει ρητή αναφορά στην οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που έκανε τον Ιούνιο του 2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Προβλέπει επίσης τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους του υπουργείου και δύο της «Ελληνικόν Α.Ε.», η οποία και επωμίζεται ολόκληρο το κόστος των ανασκαφών.

Οι αρχαιολόγοι θα είναι παρόντες σε όλες τις εργασίες εκσκαφών, αποψίλωσης και κατεδάφισης, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων οι υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν σε τακτό χρονικό διάστημα χρονοδιάγραμμα των ανασκαφικών εργασιών και να ζητήσουν πρόσθετο προσωπικό.    Χαρά  Τζαναβάρα

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Επένδυση, αρχαία και νόμοι... πάνε πακέτο!
Αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια το νόμιμο να φανεί παράνομο. Πηχυαίοι τίτλοι -εφημερίδων, ειδήσεων, εκπομπών- παρουσιάζουν ως «δυναμίτη στην επένδυση» την τελευταία απόφαση του Κεντρικού...
Επένδυση, αρχαία και νόμοι... πάνε πακέτο!
ART - ΝΕΑ
Δεκτοί οι όροι των επενδυτών, αλλά με μέριμνα για τις αρχαιότητες
Να αποδεχθεί τους όρους που έχουν θέσει οι επενδυτές, αλλά και να φροντίσει για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στον χώρο του Ελληνικού, αποφάσισε το ΚΑΣ.
Δεκτοί οι όροι των επενδυτών, αλλά με μέριμνα για τις αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό
Κανονικά προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό, αφού η υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την απόφαση έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του...
Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Διακόπηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό
Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε λόγω παρέλευσης ώρας να διακόψει τη συζήτηση γα την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης...
Διακόπηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
Οι 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού στη Βουλή ⫸ Στιγμές αμηχανίας για τη Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας