Ο Ανταμ Σίμτσικ και η ομάδα του δεν θα άφηναν αναπάντητες τις βίαιες επιθέσεις που δέχονται από μερίδα του Τύπου του Κάσελ, ο οποίος τους παρουσιάζει σχεδόν σαν «κοινούς κλέφτες και θεσμικούς εγκληματίες» που οδηγούν την documenta σε μεγάλα ελλείμματα και χρεοκοπία.
Δεν θα άφηναν ασχολίαστο το άσχημο κλίμα, που δημιουργήθηκε στην πόλη με την ολοκλήρωση της μεγάλης έκθεσης (17 Σεπτεμβρίου) μια μόνο εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές της Κυριακής (24 Σεπτεμβρίου) με τις ποικίλες πολιτικές σκοπιμότητες.
Δεν θα άφηναν στο απυρόβλητο ούτε την ίδια την εξουσία του Κάσελ, κυρίως τον νέο δήμαρχο Κριστιάν Γκέζελε, που διαδεχόμενος μέσα Ιουλίου τον τρομερά υποστηρικτικό Μπέρτραμ Χίλγκεν (το είχαμε διαπιστώσει σε όλες του τις επισκέψεις στην Αθήνα) φρόντισε να κάνει τη ζωή του Σίμτσικ δύσκολη και δεν παρέστη καν στο κλείσιμο της documenta 14. Κι αυτός Σοσιαλδημοκρατης είναι, αλλά με σκληρή αντιπολίτευση από τους Χριστιανοδημοκράτες.
Με μια μεγάλη σε έκταση και σκληρή στη γλώσσα της ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ένας ένας όλοι οι συνεργάτες του, ο Πολωνός καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης υπερασπίζεται τις επιλογές του (ήτοι τις δύο έδρες, σε Αθήνα και Κάσελ). Θυμίζει ότι χάρη σ’ αυτό ακριβώς το πρότζεκτ επιλέχτηκε. Και, τέλος, υποστηρίζει ότι αυτό που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις είναι μια θέληση διαστρέβλωσης της ίδιας της φύσης της documenta, δηλαδή η μετατροπή της σε «ένα επικερδές θέαμα, άλλο ένα γρανάζι στη βιομηχανία του τουρισμού και του πολιτισμού».
Ετσι ο Σίμτσικ καλεί σε «ανάληψη συλλογικής δράσης» για να «διαφυλάξουμε από πολιτικά συμφέροντα την ανεξαρτησία της documenta ως πολιτιστικού και καλλιτεχνικού δημόσιου θεσμού, ως ελεύθερης, κριτικής και πειραματικής έκθεσης».
Διότι είναι σίγουρος από όσα έζησε το τελευταίο διάστημα (δεν συνάντησε καν τον νέο δήμαρχο και αποκλείστηκε τον Αύγουστο από την έκτακτη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της documenta) ότι οι καλλιτέχνες αποκλείονται και αναλαμβάνουν οι πολιτικοί.
«H διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την documenta, έκθεση παγκόσμιας βαρύτητας, θα έπρεπε να είναι δημόσια και διαφανής, όχι αντικείμενο πολιτικής κεκλεισμένων των θυρών από το Κρατίδιο της Εσης και τον Δήμο του Κάσελ» καταλήγει.
Οσον αφορά την Αθήνα, ο Ανταμ Σίμτσικ, που ήθελε να μάθει από μας, νιώθει τώρα ότι «αφομοίωσε πλήρως την αθηναϊκή συνθήκη», γιατί δέχτηκε κι αυτός «την απόρριψη και την πολιτική τιμωρία, όπως ακριβώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Και ευχαριστεί «εκ βαθέων» την πόλη της Αθήνας, τους κατοίκους της και όλους τους θεσμούς, ιδιαίτερα τον οικοδεσπότη Δήμο Αθηναίων, χωρίς τους οποίους «δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί η έκθεση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας