Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαραθώνια συνεδρίαση για τα αρχαία στο Ελληνικό
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μαραθώνια συνεδρίαση για τα αρχαία στο Ελληνικό

  • A-
  • A+

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση με μακρές τοποθετήσεις, αναλυτικές πληροφορίες και εντάσεις συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά».

Περισσότερο από τρεις ώρες κράτησαν οι εισηγήσεις των διευθύνσεων Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (με εισηγήτρια την Ελενα Κουντούρη) και της Εφορείας Αττικής, Πειραιώς & Νήσων (της προϊσταμένης Στέλλας Χρυσουλάκη) που ανέλυσαν εξονυχιστικά το θέμα των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από τη δεκαετία του 1950) αλλά και τις σημαντικές αρχαιότητες που ήρθαν στο φως σε μεταγενέστερες ανασκαφές κατά τις πιο πρόσφατες κατασκευές των ολυμπιακών έργων, της κατασκευής του τραμ, του μετρό, κ.ά. και σχετίζονται με τους αρχαίους δήμους Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής. Συνολικά πρόκειται για 19 αρχαιολογικούς χώρους και κηρυγμένα μνημεία εντός της επένδυσης.

Η τελική απόφαση, ωστόσο, αναμενόταν τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς τα μέλη του ΚΑΣ μετά τις τοποθετήσεις των προϊσταμένων των Διευθύνσεων άκουσαν τις απόψεις των επενδυτών της Lamda Development, του ΤΑΙΠΕΔ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -που ζητούν την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης-, τοπικών παραγόντων κ.ά.

Η προέδρευσα του Συμβουλίου και γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στην αρχή της συνεδρίασης έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό θέμα. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εξέλιξη στο Ελληνικό και εμείς ως Συμβούλιο και Υπηρεσία κοιτάζουμε να εξετάσουμε το θέμα και από την πλευρά προστασίας των αρχαιοτήτων και ταυτόχρονα το βλέπουμε σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα σοβαρό θέμα και έργο, στο οποίο έχουν στηριχτεί πολλές ελπίδες για την Αττική».

Η εισήγηση της ΕΦΑ Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ήταν η κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που αντιστοιχεί και στους δύο αρχαίους δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου, τμήμα του οποίου εκτεινόταν εντός και εκτός της επένδυσης.

Επίσης, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε την αλλαγή της παραγράφου 1-3 του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις 24 Αυγούστου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή και εκεί αναφέρεται ότι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στην κρίση της Ελληνικό Α.Ε. και των διαδόχων της.

Η εισηγήτρια ζήτησε να τροποποιηθεί η φράση και να γίνει ότι οι αρχαιότητες προστατεύονται όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος.

Επίσης η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμφωνεί στη συνέχεια της επένδυσης, αρκεί να διενεργήσει υποβρύχια ανασκαφή σε όλη την παράλια έκταση της επένδυσης και από τα ευρήματα θα καθορίσει την περαιτέρω θέση της.

Από την πλευρά τους, οι δύο διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού στην εισήγησή τους και λαμβάνοντας υπόψη τους τις αποφάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της ΣΟΑ και της περιβαλλοντικής μελέτης, βάζοντας όρους γύρω από τα ορατά αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται εντός της επένδυσης και ζήτησαν να προβλεφθούν ζώνες προστασίας στις συγκεκριμένες θέσεις.

Επίσης να διατηρηθεί ο Λόφος Χασάνι ως σημαντική μαρτυρία της περιοχής, η περιοχή του Ακρωτηρίου του Αγίου Κοσμά να μείνει κοινόχρηστος χώρος δεδομένου ότι εκεί έχει βρεθεί σημαντικός προϊστορικός οικισμός και άλλα επιμέρους θέματα, ενώ δεν έκαναν λόγο για την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Να σημειώσουμε ότι η πολύωρη συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση καθώς από νωρίς το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Πολιτισμού εκπρόσωποι φορέων και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μάλιστα εισήλθαν στην αίθουσα του Συμβουλίου και ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε δεκτό.

ART - ΝΕΑ
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
Προπαραμονές του Δεκαπενταύγουστου δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (13/8/19 Αρ. Φύλλου 558) οι συνθέσεις με τα νέα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Συμβουλίου Νεωτέρων...
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ-ΒΛΑΖΑΚΗ: Οι θέσεις της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσας του ΚΑΣ, για την τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των αρχαιοτήτων και την προώθηση της επένδυσης στο παλαιό...
Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Δικαίωση Συλλόγων του ΥΠΠΟΑ
Σε αναδίπλωση η κυβέρνηση, που έσπευσε να «διορθώσει» με εκπρόθεσμη τροπολογία αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της συναφούς ΚΥΑ έγκρισης πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού, ενόψει...
Δικαίωση Συλλόγων του ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
Ανθρωποθυσία νεαρής γυναίκας στον μεγάλο σεισμό
Το αρχαιολογικό εύρημα της ανθρωποθυσίας νεαρής γυναίκας κάτω των είκοσι ετών που έχει έρθει στο φως, κατά τη διάρκεια της συστηματικής ανασκαφής, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Αποκαλύφθηκε μαζί με τη...
Ανθρωποθυσία νεαρής γυναίκας στον μεγάλο σεισμό
ART - ΝΕΑ
Πιο γρήγορους ρυθμούς στην Αμφίπολη ζητά η υπουργός
Η Λίνα Μενδώνη συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και ζήτησε να επισπευσθούν οι εργασίες που αφορούν το μνημειακό σύνολο αλλά και οι εργασίες χάραξης διαδρομών-διαμορφώσεων του...
Πιο γρήγορους ρυθμούς στην Αμφίπολη ζητά η υπουργός
ART - ΝΕΑ
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνθέσεις των Κεντρικών Συμβουλίων, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη 21 Αυγούστου το ΚΑΣ και την επομένη το ΚΣΝΜ, με το Ελληνικό πρώτο στην ατζέντα.
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας