• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μαραθώνια συνεδρίαση για τα αρχαία στο Ελληνικό

 • A-
 • A+

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση με μακρές τοποθετήσεις, αναλυτικές πληροφορίες και εντάσεις συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά».

Περισσότερο από τρεις ώρες κράτησαν οι εισηγήσεις των διευθύνσεων Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (με εισηγήτρια την Ελενα Κουντούρη) και της Εφορείας Αττικής, Πειραιώς & Νήσων (της προϊσταμένης Στέλλας Χρυσουλάκη) που ανέλυσαν εξονυχιστικά το θέμα των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά (κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από τη δεκαετία του 1950) αλλά και τις σημαντικές αρχαιότητες που ήρθαν στο φως σε μεταγενέστερες ανασκαφές κατά τις πιο πρόσφατες κατασκευές των ολυμπιακών έργων, της κατασκευής του τραμ, του μετρό, κ.ά. και σχετίζονται με τους αρχαίους δήμους Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής. Συνολικά πρόκειται για 19 αρχαιολογικούς χώρους και κηρυγμένα μνημεία εντός της επένδυσης.

Η τελική απόφαση, ωστόσο, αναμενόταν τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς τα μέλη του ΚΑΣ μετά τις τοποθετήσεις των προϊσταμένων των Διευθύνσεων άκουσαν τις απόψεις των επενδυτών της Lamda Development, του ΤΑΙΠΕΔ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -που ζητούν την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης-, τοπικών παραγόντων κ.ά.

Η προέδρευσα του Συμβουλίου και γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στην αρχή της συνεδρίασης έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό θέμα. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εξέλιξη στο Ελληνικό και εμείς ως Συμβούλιο και Υπηρεσία κοιτάζουμε να εξετάσουμε το θέμα και από την πλευρά προστασίας των αρχαιοτήτων και ταυτόχρονα το βλέπουμε σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένα σοβαρό θέμα και έργο, στο οποίο έχουν στηριχτεί πολλές ελπίδες για την Αττική».

Η εισήγηση της ΕΦΑ Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ήταν η κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που αντιστοιχεί και στους δύο αρχαίους δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου, τμήμα του οποίου εκτεινόταν εντός και εκτός της επένδυσης.

Επίσης, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε την αλλαγή της παραγράφου 1-3 του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις 24 Αυγούστου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή και εκεί αναφέρεται ότι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στην κρίση της Ελληνικό Α.Ε. και των διαδόχων της.

Η εισηγήτρια ζήτησε να τροποποιηθεί η φράση και να γίνει ότι οι αρχαιότητες προστατεύονται όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος.

Επίσης η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμφωνεί στη συνέχεια της επένδυσης, αρκεί να διενεργήσει υποβρύχια ανασκαφή σε όλη την παράλια έκταση της επένδυσης και από τα ευρήματα θα καθορίσει την περαιτέρω θέση της.

Από την πλευρά τους, οι δύο διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού στην εισήγησή τους και λαμβάνοντας υπόψη τους τις αποφάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της ΣΟΑ και της περιβαλλοντικής μελέτης, βάζοντας όρους γύρω από τα ορατά αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται εντός της επένδυσης και ζήτησαν να προβλεφθούν ζώνες προστασίας στις συγκεκριμένες θέσεις.

Επίσης να διατηρηθεί ο Λόφος Χασάνι ως σημαντική μαρτυρία της περιοχής, η περιοχή του Ακρωτηρίου του Αγίου Κοσμά να μείνει κοινόχρηστος χώρος δεδομένου ότι εκεί έχει βρεθεί σημαντικός προϊστορικός οικισμός και άλλα επιμέρους θέματα, ενώ δεν έκαναν λόγο για την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Να σημειώσουμε ότι η πολύωρη συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση καθώς από νωρίς το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Πολιτισμού εκπρόσωποι φορέων και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μάλιστα εισήλθαν στην αίθουσα του Συμβουλίου και ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε δεκτό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
Προπαραμονές του Δεκαπενταύγουστου δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (13/8/19 Αρ. Φύλλου 558) οι συνθέσεις με τα νέα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Συμβουλίου Νεωτέρων...
Το Ελληνικό στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ-ΒΛΑΖΑΚΗ: Οι θέσεις της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσας του ΚΑΣ, για την τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των αρχαιοτήτων και την προώθηση της επένδυσης στο παλαιό...
Η αρχαιολόγος και το Ελληνικό
ART - ΝΕΑ
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
Για «καινοφανή πρακτική διαχείρισης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας» που βρίσκονται εκτός της χώρας μας, αλλά και για «μεταστροφή της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού», κάνει λόγο το ψήφισμα του τμήματος Ιστορίας...
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
«Η Βουλή, πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας»
Ο τρόπος επαναπατρισμού των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων που επιχειρεί ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, φέρνοντας στη Βουλή για κύρωση το σχετικό νομοσχέδιο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα.
«Η Βουλή, πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας»
ART - ΝΕΑ
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»
Eλληνο-ελβετική ομάδα ξεκίνησε την τεκμηρίωση των πολύτιμων μνημειακών κατασκευών που βρίσκονται στα βουνά της νότιας Εύβοιας κι όπου να ’ναι θα πρέπει να συνυπάρξουν με συστάδες από ανεμογεννήτριες.
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»
ART - ΝΕΑ
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Η αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025, από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας