Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι φοιτητές πάνε... Νέα Παραλία

Λητώ Δημητριάδου, Γεωργία Μουστάκα, Στέλιος Στυλιανού (Πρώτο βραβείο)

Οι φοιτητές πάνε... Νέα Παραλία

  • A-
  • A+

Η Νέα Παραλία με το «καλημέρα» βρήκε μια θέση στα hot spots της Θεσσαλονίκης και αναδείχθηκε σε αγαπημένη περατζάδα για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον μόνο δημόσιο χώρο ο οποίος διαθέτει φανατικούς υποστηρικτές, που έχουν δημιουργήσει και σύλλογο.

Ισως αυτό να κάνει τη διαφορά, αφού οι πολύπλευρες εκδηλώσεις που οργανώνουν ενισχύουν τους δεσμούς του πάρκου με τους πολίτες και αποδεικνύονται η πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας από την απαξίωση και την εγκατάλειψη, που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των περισσότερων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων σε ζώνες με κοινωνικές χρήσεις.

Παραδόθηκε στα τέλη του 2013 και καλύπτει το ανατολικό θαλάσσιο μέτωπο σε μήκος πέντε χιλιομέτρων που ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δύο τοπόσημα, τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο Μουσικής.

Μικρές αλλά εμπνευσμένες παρεμβάσεις, με σημεία αναφοράς την αναβίωση στοιχείων της φύσης και τη χρήση οικολογικών υλικών, ήταν τα μυστικά της επιτυχίας που χαρακτηρίζουν τις επιλογές του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού διδύμου των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ζώνη ισορροπίας ανάμεσα στη σταθερότητα του εδάφους και την αέναη κίνηση της θάλασσας του Θερμαϊκού.

Μια τριετία μετά, προκηρύχθηκε φοιτητικός διαγωνισμός για τη δημιουργία δύο σημείων ενημέρωσης.

Ηταν η ιδέα ενός φοιτητή του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης που οργανώνεται συχνά στους πανέμορφους χώρους του πάρκου.

Η πρωτοβουλία για τον διαγωνισμό, που ανήκει στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και στον σύλλογο «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας», βρήκε μεγάλη απήχηση και 88 ομάδες κατέθεσαν τις προτάσεις τους από τις οποίες οι 14 επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή για τη δεύτερη φάση της αναμέτρησης.

Η ευρηματικότητα και η ποιότητα των σχεδίων αποτυπώνονται στα αποτελέσματα και μάλιστα με διπλό τρόπο.

Απονεμήθηκαν τρία βραβεία και 11 εύφημες μνείες, επιλογή που καλύπτει το σύνολο των προτάσεων οι οποίες πέρασαν στην τελική ευθεία.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι οι κριτές αποφάσισαν, αντί να κατασκευαστεί μόνο το πρώτο βραβείο και στις δύο θέσεις που είχαν επιλεγεί, να τις μοιράσουν ανάμεσα στις δύο ομάδες που διακρίθηκαν.

«Η επιλογή ήταν δύσκολη γιατί οι προτάσεις είχαν υψηλή ποιότητα, που πιστώνεται στις αρχιτεκτονικές σπουδές στον τόπο μας», επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Μ. Τζιτζάς, πρόεδρος της επιτροπής και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία δύο ομάδες φοιτητών θα βάλουν και τη δική τους πινελιά στη Νέα Παραλία», προσθέτει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και η παρέμβασή του αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί και η δική τους αρχιτεκτονική πρόταση για την ανάπλαση του χώρου προέκυψε μέσα από μια πρωτιά σε μια διεθνή αναμέτρηση που είχε οργανωθεί το 2008.

Το πρώτο βραβείο κέρδισαν η Λητώ Δημητριάδου, η Γεωργία Μουστάκα και ο Στέλιος Στυλιανού.

Λιτή και μινιμαλιστική σύνθεση, που ανοίγει παράθυρα στην ενημέρωση, επισημαίνει η απόφαση της κριτικής επιτροπής. Η προτεινόμενη κατασκευή διακρίνεται για τη μονολιθικότητά της αφήνοντας χώρο για τις πληροφορίες που καλύπτουν την ιστορία αλλά και τη γεωγραφία της περιοχής.

Αλλη μία τριμελής αρχιτεκτονική ομάδα, αποτελούμενη από τη Διονυσία Πατίρη, τη Χριστίνα Καραβασίλη και τον Μιχάλη Κακούλη, θα δει την ιδέα της να υλοποιείται.

Είναι μια σύνθετη κατασκευή, που παίζει με τη διαφάνεια και παραπέμπει σε θαλάσσια τοπία.

«Συνομιλεί με το περιβάλλον», εκτιμούν οι κριτές και αναφέρονται στη σύνθεση, η οποία μέσα από οριζόντια στοιχεία δίνει το στίγμα της Νέας Παραλίας και με τα κατακόρυφα συμπληρώνει την εικόνα με πληροφορίες που καλύπτουν την επικαιρότητα. Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι Φοίβος Σιγάλας, Παναγιώτης Γκιόκας και Ελεάνα Πάστρα.

Ολες οι προτάσεις, με βάση τις αρχές των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, παρουσιάζονται στην έκθεση «Παράλιο Σήμα» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (συγκρότημα της οδού Πειραιώς), το οποίο στην ουσία είναι η έδρα της ελληνικής δημιουργίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Εμπλουτίζεται με τα αρχεία σπουδαίων αρχιτεκτόνων, ενώ πρόσφατα στεγάζει και το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

 Info:

Η έκθεση (Πειραιώς 138) θα διαρκέσει από 8 Σεπτεμβρίου ώς 8 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια και η απονομή των βραβείων θα γίνουν αύριο στις 8 μ.μ.

ART - ΝΕΑ
Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τον «ελεύθερο χώρο»
Με προβάδισμα στους νέους και στις διπλωματικές εργασίες τους, με συμμετοχή 63 χωρών και τιμώμενο τον σπουδαίο Κένεθ Φράμπτον, η φετινή διοργάνωση «Freespace» ξεδιπλώνει πρωτοποριακές απόψεις για την ποιότητα...
Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τον «ελεύθερο χώρο»
ART - ΝΕΑ
Αρχιτεκτονική σε ανθρώπινη κλίμακα
Οι πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τούς ανακάλυψαν πριν από μερικά χρόνια μέσα από την πολυβραβευμένη Νέα Παραλία, την υποδειγματική παρέμβαση στη στενή λωρίδα γης ανάμεσα στον Θερμαϊκό και την...
Αρχιτεκτονική σε ανθρώπινη κλίμακα
ART - ΝΕΑ
Ξεχώρισε διπλά το Ring House της Κρήτης
Το Ring House, με την πρωτοποριακή ανάπτυξη και την άψογη διάταξή του στον χώρο, πέτυχε το double αφού πήρε τα βραβεία του καλύτερου πραγματοποιημένου έργου και των συναδέλφων. Η εξοχική κατοικία στη νότια...
Ξεχώρισε διπλά το Ring House της Κρήτης
ART - ΝΕΑ
Πρωτιά για το «Θηρίο» του Αμστερνταμ
Μια πρωτοτυπία, με αρκετό συμβολισμό, έκρυβαν τα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία αρχιτεκτονικής που απονέμουν ανά διετία το ίδρυμα Mies van der Rohe και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την πρωτιά κέρδισε το έργο...
Πρωτιά για το «Θηρίο» του Αμστερνταμ
ART - ΝΕΑ
Τα κτίρια πολιτισμού στην κορυφή
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος του Ρέντζο Πιάνο και η εξίσου εντυπωσιακή παριζιάνικη Αίθουσα Φιλαρμονικής του Ζαν Νουβέλ ξεχωρίζουν ανάμεσα στις συμμετοχές για το σπουδαίο ευρωπαϊκό βραβείο...
Τα κτίρια πολιτισμού στην κορυφή
ART - ΝΕΑ
Ανοίγει, επιτέλους, η Βιβλιοθήκη της Καλών Τεχνών
H αρχαιότερη και μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη Τέχνης στην Ελλάδα, με χιλιάδες εκδόσεις και χαρακτικά ανεκτίμητης αξίας, γίνεται προσιτή στους σπουδαστές και στο κοινό. Το σύγχρονο κτίριο 4.780 τ.μ., όπου ο πωρόλιθος...
Ανοίγει, επιτέλους, η Βιβλιοθήκη της Καλών Τεχνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας