Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέθανε ο ποιητής Τζον Άσμπερι

AP Photo/Bebeto Matthews, File

Πέθανε ο ποιητής Τζον Άσμπερι

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Ο Τζον Άσμπερι, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της λεγόμενης «Σχολής της Νέας Υόρκης» πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο Άσμπερι, που είχε βραβευτεί με κάθε σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο, αλλά και ένα Pulitzer το 1976 για τη συλλογή του «Αυτοπροσωπογραφία σε παραμορφωτικό καθρέφτη» (Self-portait in a Convex Mirror), έφυγε από τη ζωή από φυσικά αίτια.

Ο Τζον Λόρενς Άσμπερι, γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1927 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερους από 20 τόμους με ποιητικό έργο, το οποίο χαρακτηριζόταν από μεταμοντέρνα πολυπλοκότητα. Συχνά η ποίησή του είχε χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενο.

Πίστευε ότι η ποίηση πρέπει να έιναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και έλεγε ότι το έργο του δεν ήθελε να είναι ένας ιδιωτικός διάλογος με τον εαυτό του.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμίου του Γέιλ, είχε πει για τον Άσμεπερι ότι «κανένας δεν είναι τόσο σημαντικός στην αμερικανική ποίηση τα τελευταία 50 χρόνια όσο ο Τζον Άσμπερι» και τόνιζε το πλούσιο και διαφοροποιημένο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσε στην ποίησή του.

Ενώ ο ποιητής και καθηγητής Αγγλικών του Χάρβαρντ, Στίβεν Μπερτ, συνέκρινε τον Άσμπερι με τον Τ. Σ. Έλιοτ, λέγοντας ότι ο Άσμπερι «είναι η τελευταία ποιητική φιγούρα που στα μάτια των μισών εν ζωή αγγλόφωνων ποιητών είναι μοντέλο, και στα μάτια των άλλων μισών απολύτως ακατανόητος».

Πέντε χαϊκού του Τζον Άσμπερι

Η νύχτα συμβαίνει πιο θαμπή

Κάθε φορά με τα κομμάτια του φωτός

Μικρότερα και πιο τετραγωνισμένα

***

Κι είν’ ένα όνειρο

Που αρμενίζει σ’ ένα σκοτεινό,

Απροστάτευτο λιμανάκι

***

Παραμερίζεις τα μαλλιά σου

Σαν ένα βιβλίο που είναι πολύ σημαντικό

Για να διαβαστεί τώρα

***

Πολύ αργά το τελευταίο εξπρές

Περνάει μέσα

Απ’ τη σκόνη των κήπων

***

Τα όνειρα κατεβαίνουν σαν πελαργοί

Με επιχρυσωμένα,

Ξεχασιάρικα φτερά

• Από το ποίημα «37 χαϊκού» που περιέχεται στη συλλογή A WAVE (1984) σε μετάφραση Κώστα Λιννού

[ad-slot]

ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο Φίλιπ Ροθ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς λογοτέχνες, διεισδυτικός και διαυγής παρατηρητής της...
Πέθανε ο Φίλιπ Ροθ
ART - ΝΕΑ
Το φθηνότερο πράγμα είναι ο άνθρωπος
Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Κατσαρός (1919-Νοέμβριος 1998), από τους σπουδαιότερους ποιητές της μεταπολεμικής...
Το φθηνότερο πράγμα είναι ο άνθρωπος
ART - ΝΕΑ
«Στην όχθη του παραδείσου»
Σημαντικός εκπρόσωπος της μεταπολεμικής ποίησης, πολιτικοποιημένος, στιγματισμένος ως παιδί από τις πληγές του Εμφυλίου και των συλλογικών παθών,...
«Στην όχθη του παραδείσου»