Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι (δεν) θα δει ο τουρίστας

Ηλεκτρονικό εισιτήριο, πωλητήρια και αναψυκτήρια... στον αέρα

EUROKINISSI/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Τι (δεν) θα δει ο τουρίστας

  • A-
  • A+

Αεικίνητη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετακινείται διαρκώς από το ένα σημείο της χώρας στο άλλο. Και συσκέπτεται με τοπικούς παράγοντες, ακούει, συζητάει και ξεναγείται. Σε μνημεία και μουσεία.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, οι μετακινήσεις των υπουργών είναι δαπανηρή υπόθεση, με τα έξοδα να επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο. Στην παρούσα φάση δεν θα αθροίσουμε τις δαπάνες από τα ταξίδια εντός και εκτός χώρας κατά τη δεκάμηνη παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείου Πολιτισμού.

Το ερώτημα είναι τι πράττει. Ποιο έμπρακτο αποτέλεσμα έχουν αυτά τα ταξίδια; Εξαγγελίες για συστάσεις επιτροπών, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει άνετα και από το υπουργικό γραφείο της Μπουμπουλίνας.

Η υπουργός βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Κω για να πραγματοποιήσει αυτοψία στα πληγέντα μνημεία από τον μεγάλο σεισμό. Και μετά πετάχτηκε στην κοσμοπολίτικη Ρόδο.

Τα Δωδεκάνησα έχουν τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τη λειτουργία των μνημείων τους. Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» ήδη από τον Απρίλιο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου δεν λειτουργούσε αναψυκτήριο, ούτε πωλητήριο, όπως εξάλλου και στη Λίνδο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων μάλιστα αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας σε τέτοιο βαθμό, που δεν είχε χρήματα καν για τα αναλώσιμα είδη....

Κι ενώ οι συναντήσεις και οι συσκέψεις κατά το πρόσφατο ταξίδι της υπουργού ήταν πολλές, λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν ανακοινώθηκαν. Ανάμεσα στα δύο νησιά βρίσκεται και η μικρή, γοητευτική Νίσυρος. Στο Μανδράκι, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο εσωτερικό της γραφικής πρωτεύουσας λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Το σοκάκι γεμίζει τα μεσημέρια από εκατοντάδες ημερήσιους τουρίστες που καταφτάνουν από τα δύο κοντινά μεγάλα νησιά για να επισκεφτούν το ηφαίστειο και το πρωί της Κυριακής μυρίζει λιβάνι και βασιλικό. Από την άνοιξη το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν λειτουργεί, καθώς η μία και μοναδική υπάλληλος πήρε απόσπαση -για οικογενειακούς λόγους- και η θέση παραμένει κενή.

Η απαξίωση για το μουσείο και τα εξαιρετικά του εκθέματα είναι τέτοια, που δεν έχει αναρτηθεί ούτε μια ταμπέλα στην είσοδο ώστε να ενημερώνει τους επισκέπτες. Συνυπεύθυνοι είναι ο Δήμος Νισύρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και φυσικά το υπουργείο Πολιτισμού.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Λυδία Κονιόρδου ούτε καν το έθεσε ως ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Και να φανταστεί κανείς ότι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου έκανε τις εξαγγελίες τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ είναι και ο τόπος καταγωγής της μητέρας του Πάνου Καμμένου... Κανένα αυτί όμως δεν ιδρώνει, που λέει και ο λαός.

Την ίδια ημέρα που η υπουργός επισκεπτόταν τη Ρόδο -την περασμένη Τρίτη 8 Αυγούστου- το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ έστελνε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι παύεται σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) μαζί με την πρόεδρό του, Ασπασία Λούβη. Τι κι αν γράφαμε σελίδες επί σελίδων για τα προβλήματα του Ταμείου;

Το οποίο είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία των αναψυκτηρίων, των πωλητηρίων στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και για τις εισπράξεις, με τα έσοδα να αγγίζουν για το 2016 τα 85 εκατομμύρια ευρώ και ας μη διαθέτουν ούτε καν ταμειακές μηχανές όσα πωλητήρια λειτουργούν από την Κνωσό μέχρι τον Λευκό Πύργο.

Τι κι αν ο Νίκος Ξυδάκης -ήταν δική του η επιλογή των προσώπων τα οποία διόρισε τον Απρίλιο του 2015- έκανε ερωτήσεις στη Βουλή για την πορεία της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους;

Τι κι αν είχε καταγγείλει ένα «σάπιο και γερασμένο ΤΑΠ» από τη δεκαετία του '70 υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης νέου οργανισμού τον οποίο είχε ζητήσει να κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου του 2015 αλλά οι τότε πολιτικές εξελίξεις άλλαξαν την πορεία των πραγμάτων. Ωστόσο, η Ασπασία Λούβη παρέμεινε στο θέση της μέχρι τις 8 Αυγούστου χωρίς όμως να βλέπουμε έμπρακτα αποτελέσματα επί των ουσιαστικών θεμάτων.

Δηλαδή, την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για ολόκληρο κύκλωμα που εκδίδει δωρεάν εισιτήρια σε γκρουπ τουριστών, έχοντας εισπράξει διά της πλαγίας οδού το αντίτιμο, επίσης για τον εκσυγχρονισμό των πωλητέων ειδών, την εύρυθμη λειτουργία των αναψυκτηρίων κ.ά.

Είναι παθογένειες που βασανίζουν το ΤΑΠ επί δεκαετίες ολόκληρες γιατί το υπουργείο Πολιτισμού είναι από εκείνα που συνήθως δίνονται είτε «τιμής ένεκεν», είτε «από καραμπόλα» για να βολευτούν κάποιοι και έτσι μεγάλα προβλήματα αντί να επιλύονται απλώς κουκουλώνονται.

Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν από την Μπουμπουλίνας μεγαλοστελέχη και πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη, εκπροσωπώντας δύο κόμματα που φέρουν τεράστια ευθύνη για τις παθογένειες, την κακοδιαχείριση, το διεφθαρμένο σύστημα που αναπαράγεται και πρέπει επιτέλους να ξηλωθεί.

 

ART - ΝΕΑ
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
Αυξητική η πορεία των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τον Οκτώβριο 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση επισκεπτών σημειώνεται για όλο...
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
ART - ΝΕΑ
Και πάλι σε γυναίκα το τιμόνι του ΤΑΠΑ
Πλήθος προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει η νέα πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, οικονομολόγος Αθηνά Χατζηπέτρου, με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού να είναι το...
Και πάλι σε γυναίκα το τιμόνι του ΤΑΠΑ
ART - ΝΕΑ
Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Σε μια συνέντευξη Τύπου-ποταμό, εκείνη που θα έπρεπε να έχει δώσει εδώ και μήνες, η Ασπασία Λούβη, τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, μίλησε για τα πεπραγμένα της 28μηνης θητείας της και...
Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ART - ΝΕΑ
Η πρόεδρος έφυγε, τα προβλήματα μένουν
Χωρίς λέξη για το έργο ή το μη έργο της Ασπασίας Λούβη, απερχόμενης προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μάς ενημέρωσε χθες για τη νέα...
Η πρόεδρος έφυγε, τα προβλήματα μένουν
ART - ΝΕΑ
Αναμονή για την επόμενη ημέρα
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τοποθέτησε χρονικά τη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) -την περιμένουμε από την εποχή της υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά- στα μέσα Μαρτίου. Ο χρόνος...
Αναμονή για την επόμενη ημέρα
ART - ΝΕΑ
Ταλαιπωρία για εκατομμύρια τουρίστες
Κλειστά αναψυκτήρια και πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, ενώ ετοιμάζονται κινητοποιήσεις. Επιτέλους θα προχωρήσει ο νέος Οργανισμός του ΤΑΠ που θα επιλύσει...
Ταλαιπωρία για εκατομμύρια τουρίστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας