Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πρόεδρος έφυγε, τα προβλήματα μένουν
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρόεδρος έφυγε, τα προβλήματα μένουν

  • A-
  • A+

Χωρίς λέξη για το έργο ή το μη έργο της Ασπασίας Λούβη, απερχόμενης προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μάς ενημέρωσε χθες για τη νέα σύσταση του διοικητικού συμβουλίου του.

Τι ειρωνεία! Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου παρότι είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα δώσει ειδική συνέντευξη Τύπου με την Ασπασία Λούβη για την πορεία του έργου της στο ΤΑΠ και τα ακανθώδη ζητήματά του, ουδέποτε το έπραξε, στη δεκάμηνη πλέον παραμονή της στο υπουργείο.

Και φυσικά, τίποτα δεν πραγματοποιήθηκε από αυτά που είχε θέσει ως στόχους η κ. Λούβη από την άνοιξη του 2015 που τη διόρισε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Ακριβώς με τους ίδιους στόχους διορίζεται το νέο Δ.Σ. «με προτεραιότητες την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τον εκσυγχρονισμό των κυλικείων στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, τον εξοπλισμό των πωλητηρίων, την ανάπτυξη των εκδόσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού».

Σε μακροσκελή δήλωσή της, ωστόσο, η Ασπασία Λούβη δίνει απαντήσεις για τις παθογένειες χρόνων που έπρεπε να αντιμετωπίσει το ΤΑΠ, όπως η εκμετάλλευση των αναψυκτηρίων, η διαχείριση των πωλητηρίων, η τύχη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.ά.

Αιχμές

Διατυπώνει την έκπληξή της για την αιφνίδια αλλαγή («η είδηση γεννά σοβαρά ερωτήματα»), αν και σημειώνει:

«Δυστυχώς, από τις αρχές του 2017 κατέστη σαφές στα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΠ ότι η πολιτική της εξυγίανσης του Ταμείου δεν συμπεριλαμβανόταν στις φιλοδοξίες της νέας υπουργού. Σε σύσκεψη μάλιστα παρουσία τεσσάρων μελών του Δ.Σ. του ΤΑΠ, η υπουργός δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει, γιατί η ίδια έχει "δεσμευτεί απέναντι στους αρχαιοφύλακες"!».

Εκφράζει τις απόλυτες ευχαριστίες της στους Νίκο Ξυδάκη και Αριστείδη Μπαλτά και ρίχνει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις παρακωλύσεις στο έργο του ΤΑΠ στην Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

«Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει», αναφέρει η κ. Λούβη. «Η εξήγηση για την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΑΠ πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις απερίφραστες δηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων».

Η δε ΠΕΥΦΑ με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «τα αναφερόμενα από την κ. Λούβη που αφορούν τους αρχαιοφύλακες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσβάλλουν έναν ολόκληρο κλάδο, κατηγορώντας τους για ενέργειες και πράξεις που είναι εκτός λογικής, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, λέγοντας μισές αλήθειες και ανακρίβειες, μέσα στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τραγικά λάθη και αστοχίες της δικής της διοίκησης».

Το νέο Δ.Σ.

Νέος πρόεδρος του ΤΑΠ είναι ο Ορέστης Βαβατσιούλας, δρ. αρχιτέκτων μηχανικός, τέως διευθυντής στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Ως μέλη του νέου Δ.Σ. ορίζονται οι: Ελένη Ανδρίκου, δρ Αρχαιολογίας, προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων- Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Αναστασία Κιούση, αρχαιολόγος, Msc, δρ ΕΜΠ Προστασία Μνημείων. Αλεξάνδρα Παπαθανασίου, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Msc, υπάλληλος ΕΥΣΕ/ΕΑΣ, υπουργείο Ανάπτυξης. Ευάγγελος Πολίτης-Στεργίου δρ Ανθρωπογεωγραφίας, ομ. καθ. ΣΔΟ ΤΕΙ Δ.Ε. Πανωραία Σπηλιοπούλου, δικηγόρος. Ιωάννης Τσαμποδήμος, πτυχιούχος πληροφορικής, προϊστάμενος Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΠΟΑ.

ART - ΝΕΑ
Και πάλι σε γυναίκα το τιμόνι του ΤΑΠΑ
Πλήθος προβλημάτων έχει να αντιμετωπίσει η νέα πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, οικονομολόγος Αθηνά Χατζηπέτρου, με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού να είναι το...
Και πάλι σε γυναίκα το τιμόνι του ΤΑΠΑ
ART - ΝΕΑ
Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Σε μια συνέντευξη Τύπου-ποταμό, εκείνη που θα έπρεπε να έχει δώσει εδώ και μήνες, η Ασπασία Λούβη, τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, μίλησε για τα πεπραγμένα της 28μηνης θητείας της και...
Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ART - ΝΕΑ
Τι (δεν) θα δει ο τουρίστας
Στην καρδιά του καλοκαιριού κι ενώ η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, δημόσια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που χρονίζουν, χωρίς να δίνεται λύση. Το «ξήλωμα» του Δ.Σ. του ΤΑΠ...
Τι (δεν) θα δει ο τουρίστας
ART - ΝΕΑ
Αναμονή για την επόμενη ημέρα
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τοποθέτησε χρονικά τη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) -την περιμένουμε από την εποχή της υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά- στα μέσα Μαρτίου. Ο χρόνος...
Αναμονή για την επόμενη ημέρα
ART - ΝΕΑ
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
Ομόφωνα «πράσινο φως» στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εν μέσω αντιδράσεων για το γεγονός ότι οι...
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας