Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμπρός για υποβρύχια μουσεία και καταδυτικό τουρισμό

Τμήματα αμφορέων και κορμός άγκυρας από το ακρωτήριο Γλάρος

Εμπρός για υποβρύχια μουσεία και καταδυτικό τουρισμό

  • A-
  • A+

Αρχαία, βυζαντινά και μεταγενέστερα ναυάγια, που διατηρήθηκαν εκατοντάδες χρόνια στον θαλάσσιο βυθό, θα γίνουν Ενάλιοι Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι, υποβρύχια μουσεία δηλαδή, αναδεικνύοντας παράλληλα το φυσικό κάλλος των υποθαλάσσιων περιοχών και προσελκύοντας τους λάτρεις τους είδους από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη ανάδειξης τεσσάρων ναυαγίων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους στις Σποράδες και στον δυτικό Παγασητικό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και αφορούν:

● Το ναυάγιο στη νήσο Περιστέρα (στην Αλόννησο) του 5ου αιώνα π.Χ. Από τα σημαντικότερα κλασικά ναυάγια που έχουν ερευνηθεί από τη δεκαετία του ‘90 κι επίσης το 2000 και το 2008. Αποτελείται από συσσώρευση αμφορέων σε δύο επάλληλα στρώματα, μήκους 25 μ. και πλάτους 12 μέτρων.

● Το βυζαντινό ναυάγιο στη νήσο Κίκυνθο (κοντά στον Παγασητικό), που έχει υποστεί εκτενή σύληση. Τα ελάχιστα δείγματα κεραμικής που διασώζονται χρονολογούνται μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

● Το επίσης βυζαντινής περιόδου ναυάγιο στη θέση Ακρα Γλάρος, στο οποίο βρίσκονται διάσπαρτες άγκυρες.

● Και τέλος, το ναυάγιο του 4ου αι. μ.Χ. στη θέση Τηλέγραφος. Εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που παρουσιάζει ο βυθός, το φορτίο του έχει διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση.

Η μελέτη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αιχμή του δόρατος τα υποβρύχια μουσεία και τον καταδυτικό τουρισμό στις Σποράδες και τον Παγασητικό. Προωθείται από το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια και εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Η ανάδειξη του ενάλιου πλούτου και η προώθηση του καταδυτικού τουρισμού είναι προτεραιότητα καθώς «ανεβάζει την τουριστική περίοδο στην περιοχή και παράλληλα φροντίζει τις αρχαιότητες, γιατί μέχρι τώρα όποιος ήθελε μπορούσε να βουτήξει», όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που παρευρέθηκε στο ΚΑΣ. Το έργο παρακολουθεί και συντονίζει ειδική επιτροπή από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα, εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας Αιγαίου, που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Ακολουθεί το πρότυπο της αντίστοιχης ΚΥΑ που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους στον κόλπο Ναυαρίνου και στη Μεθώνη. Ανάμεσα στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες είναι η καθοδηγούμενη κατάδυση των επισκεπτών μέχρι μέγιστο βάθος 40 μέτρων, η ερασιτεχνική φωτογράφηση, η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα και η πάσης φύσεως αρχαιολογική έρευνα-εργασία συντήρησης, για την οποία απαιτείται απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών δεν θα προσεγγίζουν άλλο σημείο πλην του φυλασσόμενου σημείου απόπλου και κατάπλου, ενώ η καθοδηγούμενη κατάδυση των επισκεπτών θα γίνεται με τη συνοδεία δυτών-φυλάκων αρχαιοτήτων ή δυτών αρχαιολόγων της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Και όπως ισχύουν οι νόμοι για τα χερσαία μουσεία, έτσι κι εδώ, δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση στον πυθμένα και φυσικά η αποκομιδή οποιουδήποτε αντικειμένου, οποιαδήποτε μορφή αλιείας ή άλλη δραστηριότητα εκτός από τις επισκέψεις και την επιστημονική έρευνα.

Με τη δημιουργία των υποβρύχιων μουσείων και των πάρκων αναμένεται να αυξηθεί ο καταδυτικός τουρισμός στη χώρα μας, που έτσι κι αλλιώς σημειώνει αυξητικές τάσεις, αλλά σίγουρα έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης αφού υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.500 ναυάγια βρίσκονται διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες.

ART - ΝΕΑ
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
Αυξητική η πορεία των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τον Οκτώβριο 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση επισκεπτών σημειώνεται για όλο...
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
ART - ΝΕΑ
Στον Απόλλωνα μόνο με ραντεβού
Η Δήλος, ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος μας και ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς, προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990, με υψηλή επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες,...
Στον Απόλλωνα μόνο με ραντεβού
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
ART - ΝΕΑ
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
Εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή, την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Κώστα Στρατή και τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη απέστειλε ο Ενιαίος Σύλλογος...
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
ART - ΝΕΑ
Δεν «ενοχλούν» όλους τους επενδυτές τα αρχαία
Το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως καθώς η εταιρεία έκανε δεκτούς τους όρους για την προστασία των ευρημάτων. «Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στις προθέσεις τους, καθώς δίνουν υπεραξία στο έργο», τόνισαν οι...
Δεν «ενοχλούν» όλους τους επενδυτές τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
Τι (δεν) θα δει ο τουρίστας
Στην καρδιά του καλοκαιριού κι ενώ η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, δημόσια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που χρονίζουν, χωρίς να δίνεται λύση. Το «ξήλωμα» του Δ.Σ. του ΤΑΠ...
Τι (δεν) θα δει ο τουρίστας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας