• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.5°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 4.0°C / 11.0°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 11.5°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.7°C / 8.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  85%

Στην «Αργολική Industriale» 11 σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ειδικά για την εκθεσιακή δράση «Μικροφυσικές των ερειπίων» και τα στήνουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια «Ρέα» και «Πελαργός»

ΠΛΑΤΩΝ ΡΙΒΕΛΛΗΣ

Πνοή τέχνης σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια

 • A-
 • A+

Ενα φιλόδοξο φεστιβάλ με τη σφραγίδα της Ελένης Βαροπούλου, που περιλαμβάνει σύγχρονη εικαστική δημιουργία, πρωτότυπες συνθέσεις αφιερωμένες στον Ιάννη Ξενάκη, καλλιτεχνικά εργαστήρια, θα φιλοξενηθεί σε παλιά βιομηχανικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους, με στόχο να δώσει διεθνή ώθηση στην Πελοπόννησο και τον πολιτισμό της

Εξαιρετικά βιομηχανικά κτίρια με βαριές λαβωματιές από την εγκατάλειψη μπαίνουν στο επίκεντρο μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το αρχαίο θέατρο του Αργους και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. Το καλλιτεχνικό ερευνητικό site specific project «Διεθνής Τόπος» Πελοπόννησος / Αργος - Μυκήνες είναι η καινούργια φιλόδοξη δράση, με βαθιές ρίζες ωστόσο, αφού διοργανώνεται υπό τη διεύθυνση της θεατρολόγου και κριτικού Ελένης Βαροπούλου.

Το διεθνές εγχείρημα (3 έως 9 Ιουλίου) κινείται γύρω από τον θεματικό άξονα της αρχαιολογίας και της ετεροτοπίας. Περιλαμβάνει ως δίπτυχο την «Αργολική Industriale» με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη και το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης», αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη. Στόχος είναι οι δράσεις του να διαρκούν όλο το έτος αλλά και να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, αξιοποιώντας παλιά μνημειακά εγκαταλειμμένα εργοστάσια με πρώτο μελλοντικό σταθμό την Κύπρο και αργότερα Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία.

Διεθνής προσωπικότητα, η Ελένη Βαροπούλου επιστρέφει είκοσι χρόνια μετά το Φεστιβάλ Αργους (1994-1997), το οποίο διεύθυνε και είχε διακριθεί για τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ στις δράσεις του. Γι' αυτό δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, «συγκινημένη που βρίσκομαι πάλι στον τόπο της Αργολίδας» και πρόσθεσε: «Οι εμβληματικές και αστείρευτες τοποθεσίες έχουν τη δύναμη να ανακαλούν μαγικά το παρελθόν, μπορούν αναζωογονημένες να γονιμοποιούν το σήμερα και να ατενίζουν αινιγματικά το μέλλον.

ΠΛΑΤΩΝ ΡΙΒΕΛΛΗΣ

Το Αργος και οι Μυκήνες είναι δύο ασύγκριτοι τόποι που το ιστορικό και μυθολογικό φορτίο τους αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για ένα site specific project που με τη διακαλλιτεχνική, διεθνική, διαδραστική και διαπολιτιστική διάστασή του στρέφεται προς τη φύση, την ανάδειξη ιστορικών χώρων και τη δημιουργική ανταλλαγή ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες», δίνοντας το στίγμα της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ).

Οπως είπε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης «η Ελένη Βαροπούλου επανέρχεται με διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των μεταμορφώσεων και στοχεύει στον ίδιο τον τόπο, όχι σαν μια αρχιτεκτονική προσέγγιση, αλλά να συνθέσει την αέναη επίδραση του μύθου στο τοπίο και στην ανθρώπινη δραστηριότητα» και πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Φεστιβάλ έως το 2025, αφού εντάχθηκε στο καινούργιο ΕΣΠΑ, ενώ για φέτος ο προϋπολογισμός είναι 100.000 ευρώ, τα οποία καλύπτει η Περιφέρεια.

Στην «Αργολική Industriale» 11 σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ειδικά για την εκθεσιακή δράση «Μικροφυσικές των ερειπίων» και τα στήνουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια «Ρέα» και «Πελαργός» της Νέας Κίου, που μετατρέπονται σε ζωντανούς χώρους καλλιτεχνικής δράσης. Παράλληλα δημιουργούνται τρία εργαστήρια τα οποία απευθύνονται σε σπουδαστές, κατοίκους της περιοχής, αγρότες και εργάτριες.

Το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης», με την περιβαλλοντική διάστασή του, θα αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παλαιό Φεστιβάλ Αργους και το νέο project, ανάμεσα στο Αργος και τις Μυκήνες, όπου ο Ξενάκης είχε με το δικό του ιστορικό, μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο παρέμβει στο τοπίο των Μυκηνών. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο Αργους ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος θα ερμηνεύσει έργα του Ιάννη Ξενάκη και άλλων συνθετών. Επίσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Charisma X: ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ» σε σκηνοθεσία της Εφης Ξηρού.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα αναλυτικά θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στο σάιτ που θα δημιουργηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Τα έργα ήρθαν, η διευθύντρια φεύγει;
Στο παρά πέντε της λήξης της θητείας της η Κατερίνα Κοσκινά παρουσίασε τα καινούργια αποκτήματα του οργανισμού και περιμένει το πράσινο φως από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Η Μπουμπουλίνας τηρεί...
Τα έργα ήρθαν, η διευθύντρια φεύγει;
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκοί διάλογοι» αρχαίας και μοντέρνας τέχνης
Οι «Θεϊκοί διάλογοι» που συντελούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι έκθεση υψηλών προδιαγραφών σαν εκείνες που διοργανώνονται σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και σε κάνουν να νιώθεις ευτυχής για την...
«Θεϊκοί διάλογοι» αρχαίας και μοντέρνας τέχνης
ART - ΝΕΑ
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ ενηλικιώνεται
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ δραστηριοποιείται σε εκθέσεις που επικεντρώνονται γύρω από τη συλλογή του ιδρυτή και προέδρου του, Δάκη Ιωάννου, με σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη της...
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ ενηλικιώνεται
ART - ΝΕΑ
Δυναμική εκκίνηση για το ΕΜΣΤ
Επιτέλους, έπειτα από 16 χρόνια υπομονής και προσμονής, το βιομηχανικό κτίριο του ΦΙΞ λειτουργεί ως μουσείο. Τη Δευτέρα ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με μια περιοδική έκθεση και ταυτόχρονα εγκαινιάζει τη...
Δυναμική εκκίνηση για το ΕΜΣΤ
ART - ΝΕΑ
Τα μυστικά των ειδωλίων
Με την έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά του. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους χώρους του μουσείου (Νοέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017) και θα...
Τα μυστικά των ειδωλίων
ART - ΝΕΑ
Ανοίγει... μερικώς, με περιοδικές εκθέσεις
Από τα τέλη Οκτωβρίου, συνεργασίες με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας και με την documenta θα γεμίσουν το πολύπαθο ΦΙΞ με έργα τέχνης και κόσμο. Ωστόσο ολόκληρο, κανονικά και με τις μόνιμες συλλογές,...
Ανοίγει... μερικώς, με περιοδικές εκθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας