Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χορός εκατομμυρίων επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Χορός εκατομμυρίων επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου

  • A-
  • A+

Ερώτηση για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), όπου τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων, κατέθεσαν στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύουν δε με στοιχεία τα όσα καταγγέλλουν ότι έγιναν από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη:

«Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016 ανήλθε σε 16,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το υπέρογκο ποσόν του 1,6 εκατ. ευρώ.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009 κ.εξ., η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μερίδιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν 1 εκατ. ευρώ.

Μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Αντ. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ που αποδίδονταν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ και προσέθεσε έκτακτη επιχορήγηση (!), η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ από τα οποία ποσόν 190 χιλ. ευρώ είναι το μερίδιο που αναλογεί στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ! 

Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο με την τακτική χρηματοδότηση από το ΤΑΠ είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, τα οποία επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια».

Κι ενώ το ΤΑΥΠΥΠΠΟ αποτελεί ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα και η διοίκησή του διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, δεν υπάρχει γενική συνέλευση ή οποιοδήποτε συλλογικό όργανο των εργαζομένων που να εκλέγει τη διοίκηση του Ταμείου και να της ασκεί έλεγχο.

«Τα ίδια πρόσωπα παραμένουν στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία», αναφέρουν οι ερωτηθέντες και προσθέτουν:

«Με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται με άφθονο δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας ποσοστό (!) επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Αντ. Σαμαρά, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που συνδέονται με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Αποτελεί, ίσως, ακραίο παράδειγμα εκείνου του κρατικοδίαιτου-κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπήρξε βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης των δύο κομμάτων».

Την ερώτηση κατέθεσαν μαζί με τον Αριστείδη Μπαλτά οι βουλευτές: Πάνος Σκουρολιάκος, Μάκης Μπαλαούρας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Μαρία Τριανταφύλλου, Ζωή Λιβανίου, Εύη Καρακώστα, Νίκος Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Θεωνάς, Νίκος Φίλης, Γεώργιος Ακριώτης, Χαρίλαος Τζαμακλής, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Θηβαίος, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Γιώργος Τσόγκας, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Ξυδάκης, Φωτεινή Βάκη, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Τάσος Πρατσόλης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Από την πλευρά της η ΠΟΕ ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «το Ταμείο Αλληλοβοήθειας βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου για τέταρτη φορά, ενώ κατά το παρελθόν οι έλεγχοι, από το ΣΔΟΕ και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, ολοκληρώθηκαν με κρυστάλλινα αποτελέσματα» και σημειώνει ότι θα επανέλθει το επόμενο διάστημα με αναλυτικά στοιχεία.

ART - ΝΕΑ
Γιατί ράγισε το γυαλί
Η ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του διεθνούς γλύπτη Κώστα Βαρώτσου για τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια είναι το φλέγον ζήτημα των καλλιτεχνικών ειδήσεων από το βράδυ...
Γιατί ράγισε το γυαλί
Ελευσίνα, «Αισχύλεια»
ART - ΝΕΑ
Στην Ελευσίνα ανεβάζουν ρυθμούς
Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο φορέας της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021 και ο Δήμος Ελευσίνας αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς υλοποίησης των δράσεων και των έργων για την...
Στην Ελευσίνα ανεβάζουν ρυθμούς
ART - ΝΕΑ
Τέλος η χρηματοδότηση από το ΤΑΠ
Οπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση παιδικού σταθμού στο ΥΠΠΟΑ, ρυθμίζει θέματα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και...
Τέλος η χρηματοδότηση από το ΤΑΠ
ART - ΝΕΑ
Φιάσκο ο διαγωνισμός για τη θέση διευθυντή
Μοιάζει βέβαιο πλέον ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν θα ανοίξει ούτε το 2019, αφού ο ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή του διευθυντή του οδηγήθηκε σε «ναυάγιο». Το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε...
Φιάσκο ο διαγωνισμός για τη θέση διευθυντή
ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
«Δεν είναι όλα εφήμερα»
Στην ανοιχτή γιορτή του υπουργείου Πολιτισμού, που θα φιλοξενηθεί την Κυριακή στο Εθνικό Θέατρο, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου που θα παρουσιάσουν τις καλύτερες στιγμές...
«Δεν είναι όλα εφήμερα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας