Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χορός εκατομμυρίων επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Χορός εκατομμυρίων επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου

  • A-
  • A+

Ερώτηση για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), όπου τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων, κατέθεσαν στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδεικνύουν δε με στοιχεία τα όσα καταγγέλλουν ότι έγιναν από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη:

«Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016 ανήλθε σε 16,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το υπέρογκο ποσόν του 1,6 εκατ. ευρώ.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009 κ.εξ., η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μερίδιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν 1 εκατ. ευρώ.

Μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Αντ. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ που αποδίδονταν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ και προσέθεσε έκτακτη επιχορήγηση (!), η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ από τα οποία ποσόν 190 χιλ. ευρώ είναι το μερίδιο που αναλογεί στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ! 

Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο με την τακτική χρηματοδότηση από το ΤΑΠ είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, τα οποία επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια».

Κι ενώ το ΤΑΥΠΥΠΠΟ αποτελεί ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα και η διοίκησή του διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, δεν υπάρχει γενική συνέλευση ή οποιοδήποτε συλλογικό όργανο των εργαζομένων που να εκλέγει τη διοίκηση του Ταμείου και να της ασκεί έλεγχο.

«Τα ίδια πρόσωπα παραμένουν στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία», αναφέρουν οι ερωτηθέντες και προσθέτουν:

«Με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται με άφθονο δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας ποσοστό (!) επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Αντ. Σαμαρά, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που συνδέονται με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Αποτελεί, ίσως, ακραίο παράδειγμα εκείνου του κρατικοδίαιτου-κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπήρξε βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης των δύο κομμάτων».

Την ερώτηση κατέθεσαν μαζί με τον Αριστείδη Μπαλτά οι βουλευτές: Πάνος Σκουρολιάκος, Μάκης Μπαλαούρας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Μαρία Τριανταφύλλου, Ζωή Λιβανίου, Εύη Καρακώστα, Νίκος Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Θεωνάς, Νίκος Φίλης, Γεώργιος Ακριώτης, Χαρίλαος Τζαμακλής, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Θηβαίος, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Γιώργος Τσόγκας, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Ξυδάκης, Φωτεινή Βάκη, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Τάσος Πρατσόλης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Από την πλευρά της η ΠΟΕ ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «το Ταμείο Αλληλοβοήθειας βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου για τέταρτη φορά, ενώ κατά το παρελθόν οι έλεγχοι, από το ΣΔΟΕ και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, ολοκληρώθηκαν με κρυστάλλινα αποτελέσματα» και σημειώνει ότι θα επανέλθει το επόμενο διάστημα με αναλυτικά στοιχεία.

ART - ΝΕΑ
Χωρίς τεστ οι εργαζόμενοι
Παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα υπαλλήλου καθαριότητας στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, δεν έγιναν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. Τι καταγγέλλουν οι αρχαιοφύλακες.
Χωρίς τεστ οι εργαζόμενοι
ART - ΝΕΑ
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους...
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Ξεναγοί σε απόγνωση
Η πανδημία του κορονοϊού έγινε η αιτία να αποκαλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες και για τους ξεναγούς, εργαζόμενους πρώτης γραμμής στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.
Ξεναγοί σε απόγνωση
ART - ΝΕΑ
Ξεναγοί σε απόγνωση
Η πανδημία έγινε η αιτία να αποκαλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες και για τους ξεναγούς ● Αντιμέτωπος με την ανεργία, ήδη από τον Μάρτιο, ο κλάδος ζητά τη στήριξη της Πολιτείας ● Κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη τη...
Ξεναγοί σε απόγνωση
ART - ΝΕΑ
Το Ακροπόλ γίνεται... «Across»
Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ» που τέθηκε στις 12 Ιουνίου από το υπουργείου Πολιτισμού, ώστε φορείς και...
Το Ακροπόλ γίνεται... «Across»
ART - ΝΕΑ
Κανονικά οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο
Κανονικά θα διεξαχθούν οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε σήμερα το πρωί τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο αρχαιολόγος Ντίνος Κίσσας.
Κανονικά οι εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας