• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.9°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.4°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού απαντά στους εργαζόμενους

 • A-
 • A+

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός και ο πρόεδρος του Δ.Σ Θανάσης Παπαγεωργίου συνυπογράφουν ένα κείμενο-απάντηση στο Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου το οποίο έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη διεκδικώντας την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο κείμενό τους αναφέρουν τα εξής :

«Ένας χρόνος που επανερχόμαστε στα ίδια θέματα χωρίς να καταλήγουμε και κάθε φορά πρέπει να χρονοτριβούμε ανάμεσα σε διαδικασίες που πρέπει να εγκριθούν είτε από το διοικητικό συμβούλιο είτε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου από τις 12:00 έως 16:00 (πρωινή βάρδια) και 19:00 έως 23:00 (απογευματινή βάρδια).

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο πλαίσιο της προηγούμενης, με παράλληλη προώθηση των ζητημάτων πλήρους εξομοίωσης με το ενιαίο μισθολόγιο, να ισχύσει δηλαδή η υπουργική απόφαση για το ανθυγιεινό επίδομα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το επίδομα ευθύνης και να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση και την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού όπως επίσης και του Οργανογράμματος», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας στο σχεδιασμό Outsourcing (εξωτερική ανάθεση - εργολαβοποίηση) των υπηρεσιών του τμήματος των εργατών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας».

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθεί έμφαση στην απαλοιφή των δυσλειτουργιών του οργανισμού και των υπερβολικών καθυστερήσεων στις λήψεις αποφάσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ράμπα αναπήρων στην Πειραματική Σκηνή, το σύστημα μηχανοργάνωσης, η απροθυμία της διοίκησης για την ολοκληρωμένη υλοποίηση σχεδίου για θέματα υγείας και ασφάλειας, η καταβολή των εκτός έδρας για τους συναδέλφους που μετακινήθηκαν την θερινή περίοδο 2016 κ.ά».

Η απάντηση

Και η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή και προέδρου του Δ.Σ:

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου (ΣΕΕΘ) δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις θέτοντας την εργασιακή ειρήνη στο Εθνικό Θέατρο σε κίνδυνο.

Η όποια καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση δεν βαρύνει τη Διοίκηση, όταν οι προτάσεις της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης έχουν δοθεί στο ΣΕΕΘ από τον Ιούνιο του 2016 και το ΣΕΕΘ απάντησε 5 μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις έκτοτε συνεχίζονται με καλή πίστη, πιστεύουμε, προς το κοινό όφελος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλο αυτό το διάστημα υπάρχει Συλλογική Σύμβαση σε ισχύ.

Σχετικά με τις αλλαγές στον Εσωτερικό Κανονισμό και το Οργανόγραμμα, τόσο το ΔΣ όσο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχουν τοποθετηθεί για την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, διότι δεν αφορά μόνον στα επιδόματα αλλά και σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο καλλιτεχνικό έργο και την ευόδωση των σκοπών του Θεάτρου.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση εργάζεται για αυτό το σκοπό, πλην όμως οφείλει σύμφωνα με το νόμο, να συνεργαστεί με τον επερχόμενο Διοικητικό Διευθυντή του οποίου οι προτάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η τροποποίηση τους αποτελεί ζήτημα για περισσότερο από 10 χρόνια τώρα, ενώ θυμίζουμε ότι η Καλλιτεχνική Διεύθυνση ξεκίνησε τη θητεία της επισήμως μόλις πέρσι τον Απρίλιο.

Αξιοπερίεργο είναι δε, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα στην τελευταία συνάντηση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με το ΣΕΕΘ για τη Συλλογική Σύμβαση, το ΣΕΕΘ απέρριψε την πρόταση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας ώστε να συζητηθούν τα θέματα του Εσωτερικού Κανονισμού και Οργανογράμματος που σχετίζονται με τους εργαζόμενους στο Θέατρο.

Αναφορικά με τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γνωρίζουμε όλοι πως χορηγούνται βάσει των νόμων του κράτους, δεν βρίσκονται στην ευχέρεια της Διοίκησης και δεν αποτελούν ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης.

Για το θέμα αυτό ήδη υπάρχει σχετική επίσημη αλληλογραφία του Θεάτρου με τις αρμόδιες αρχές, πλην όμως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε συνεννόηση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμβάλει όπως δήλωσε και εγγράφως στο σχέδιο της ΣΣΕ για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα αναγνωρίζει τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών.

Σχετικά με τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας, η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση εξαρχής και επανειλημμένως έχουν δείξει και αποδείξει την πρόθεση τους.

Έχουν δοθεί σαφείς εντολές ώστε να τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι ασφαλείας όπως υποδεικνύονται από τον Σύμβουλο Ασφαλείας, ενώ συνεργάζεται και με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.

Πρόσφατα διοργανώθηκε σεμινάριο για τους Προϊσταμένους τομέων, με υποχρεωτική παρουσία. Επίσης, το Εθνικό Θέατρο είναι ήδη στη διαδικασία ανανέωσης βασικού εξοπλισμού, όπως οι σκαλωσιές για τεχνικές εργασίες στις σκηνές, μια εκ των οποίων αποτελεί προϊόν χορηγίας.

Σχετικά με το αναβατόριο αναπήρων στην Πειραματική Σκηνή υπάρχει πράγματι τεχνικό πρόβλημα και γι’ αυτό είμαστε στη διαδικασία αντικατάστασής του με την υπογραφή σύμβασης με τον προμηθευτή μέσα στην εβδομάδα, ώστε να γίνει η παραγγελία του νέου μηχανήματος.

Τέλος, σχετικά με την καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων συγκεκριμένων εργαζόμενων για τη θερινή περιοδεία 2016, έγινε κανονικά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τελικώς παρακρατήθηκε από τον μισθό τους φέτος το Φεβρουάριο το ποσό που αφορούσε στη διαμονή τους.

Αυτό συνέβη γιατί σε αντίθεση με όλους τους συναδέλφους τους, εκείνοι ουδέποτε κατέβαλαν τα αντίστοιχα παραστατικά από τα ξενοδοχεία, ούτε μετά και την ενημέρωση για τελευταία προθεσμία τον Νοέμβριο με σαφή προειδοποίηση ότι αλλιώς θα παρακρατηθούν.

Στις κρίσιμες εποχές που διανύουμε το ΔΣ και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας παραμερίσει τις όποιες διαφωνίες είχαν στο παρελθόν, είναι πλέον ενωμένοι και αποφασισμένοι να επιμείνουν αταλάντευτοι στην προσπάθεια τους για το καλό του οργανισμού.

Η Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας, πασχίζει πραγματικά για τη διατήρηση της ευρωστίας του οργανισμού, προσφέροντας πλούσιο και ποιοτικό καλλιτεχνικό έργο σε προσιτές τιμές εισιτηρίων, χωρίς να μειώσει ούτε μία θέση εργασίας, ενώ παράλληλα κρατώντας ευήκοα ώτα στα προβλήματα των εργαζομένων, προσπαθεί να βελτιώσει τις δυσλειτουργίες και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Θέατρο.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητα μας σε έναν οργανισμό δημοσίου χαρακτήρα όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποια επιτακτική ανάγκη οδηγεί το ΣΕΕΘ να προσκαλεί τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας την προσεχή Πέμπτη, πλήττοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, την πρεμιέρα ενός νέου έργου στην Κεντρική Σκηνή, αλλά και την παρουσίαση των έργων νέων θεατρικών ομάδων που φιλοξενούνται στην Πειραματική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Επιμένουμε να πιστεύουμε ότι η καλή πίστη, η καλή διάθεση και ο διάλογος είναι οι τρόποι για να πορευτούμε προς την βελτίωση και την επιτυχία και ελπίζουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις στο Εθνικό Θέατρο θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται από τον αμοιβαίο σεβασμό, τη διαφάνεια και τον καθαρό λόγο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Θανάσης Παπαγεωργίου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Στάθης Λιβαθινός


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, όμως όχι χωρίς πνευματικότητα»
Ο Σωτήρης Χατζάκης πατάει ξανά στο σανίδι μετά από 17 χρόνια. Τώρα σκηνοθετεί και ερμηνεύει το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ, αργότερα το έργο του Ζουανό «Σονάτα Allegria 147» στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ...
«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, όμως όχι χωρίς πνευματικότητα»
ART - ΝΕΑ
«Το δίκιο του εξηντάρη να υποχωρεί στο άδικο του τριαντάρη»
Ο εικαστικός, τραγουδιστής και ηθοποιός, Αγγελος Παπαδημητρίου μετακινείται από τον έναν χώρο στον άλλον ελαφρύς αλλά και ουσιαστικός, με τη λαχτάρα του παιδιού να μάθει περισσότερα, αλλά και την αγωνία του...
«Το δίκιο του εξηντάρη να υποχωρεί στο άδικο του τριαντάρη»
ART - ΝΕΑ
Ο καουμπόι που ανανέωσε το αμερικανικό θέατρο
Ο πρωτοποριακός, βραβευμένος με Πούλιτζερ θεατρικός συγγραφέας και ταλαντούχος ηθοποιός νικήθηκε από την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση στα 73 του. Γοητευτικός, σαν τους παράξενους, λιγομίλητους ήρωες των έργων...
Ο καουμπόι που ανανέωσε το αμερικανικό θέατρο
ART - ΝΕΑ
Σέξπιρ... επιτραπέζιος
Μια απρόβλεπτη παράσταση στην Πειραιώς 260: «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σ' ένα τραπέζι»! Οι ερμηνευτές της βρετανικής θεατρικής ομάδας Forced Entertainment δημιουργούν συμπυκνωμένες εκδοχές των 36 έργων του βάρδου,...
Σέξπιρ... επιτραπέζιος
ART - ΝΕΑ
«Σήμερα, δυστυχώς, η φτώχεια έγινε σκηνογραφική άποψη»
Θαυμάσαμε τη δουλειά του στα κοστούμια των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στην περίφημη «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με τη Λυδία Κονιόρδου, στις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Θεσσαλικού,...
«Σήμερα, δυστυχώς, η φτώχεια έγινε σκηνογραφική άποψη»
ART - ΝΕΑ
Ρουκέτες ή χορηγοί απείλησαν το Εθνικό Θέατρο;
Το θέμα της παράστασης «Ισορροπία του Nash» ενόχλησε, οι απειλές έπεσαν πράγματι και γι' αυτό κατέβηκε. Ομως ένα ερώτημα έμεινε να πλανάται πάνω από την Αγ. Κωνσταντίνου: Πόσο αποτιμάται η ελευθερία της...
Ρουκέτες ή χορηγοί απείλησαν το Εθνικό Θέατρο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας