• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 22.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  4 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  32%
Σε θερινή τροχιά με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια

Δήλος

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σε θερινή τροχιά με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο ταυτόχρονος εορτασμός του Πάσχα από Καθολικούς και Ορθοδόξους σε συνδυασμό με τον ιδανικό καιρό κατά την εορταστική περίοδο έφεραν στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία μας χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν ούτε μία κάρτα, ούτε ένα μπουκαλάκι νερό.

Από τις καλύτερες ημέρες της εορταστικής περιόδου ήταν η δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η 17η Απριλίου, όπου κατά χιλιάδες οι επισκέπτες πέρασαν λίγες ώρες σε Δελφούς (περίπου 3.000 επισκέπτες) και Αρχαία Ολυμπία (1.500), στο εξαιρετικό Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο (1.300), στο μοναδικό Ακρωτήρι της Σαντορίνης (800) αλλά και στη Δήλο, την Κνωσό, τη Βεργίνα, την Πέλλα, την Ακρόπολη και σε άλλους εμβληματικούς ή λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδας.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολοι οι προαναφερόμενοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία τους (συνολικά είναι 85 έναντι 77 πέρυσι) λειτουργούν πλέον με διευρυμένο θερινό ωράριο 8.00-20.00 καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε -εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν τεθεί- τις διαδικασίες πρόσληψης των 1.314 έκτακτων αρχαιοφυλάκων. Απαραίτητο προσωπικό για τη φύλαξη και για τη λειτουργία των χώρων.

Κάτι που ωστόσο δεν συνέβη με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με την αρνητική έννοια. Λόγω έλλειψης προσωπικού τα περισσότερα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων είναι κλειστά και τα ελάχιστα που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν με μειωμένο ωράριο και εκτός Σαββατοκύριακου.

Η προκήρυξη για 200 θέσεις εργασίας εκτάκτων υπαλλήλων με 8μηνη σύμβαση, εκ των οποίων οι 136 σε θέσεις πωλητών, ξεκινάει σήμερα και διαρκεί έως τις 2 Μαΐου (αναλυτικές πληροφορίες στο www.tap.gr).

Οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, οπότε χρειάζεται εύλογος χρόνος για τις αξιολογήσεις καθώς οι αιτήσεις φτάνουν κατά χιλιάδες γι’ αυτές τις 136 θέσεις 8μηνης εργασίας. Ετσι, οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν θα βρεθούν στις θέσεις τους για να λειτουργήσουν τα πωλητήρια το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στην καλύτερη περίπτωση.

Αποτέλεσμα; Χάνονται χιλιάδες ευρώ καθημερινά, ενώ οφείλουμε να προσμετρήσουμε την απογοήτευση των επισκεπτών, καθώς αποχωρούν χωρίς να πάρουν ένα αναμνηστικό, ορισμένες κάρτες, ένα εκμαγείο ή ένα κόσμημα, ο καθένας ανάλογα με το βαλάντιό του. Κάπως έτσι αποχώρησαν οι μαθητές από σχολείο του Καναδά, που επισκέφτηκαν το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, και ακόμα ορισμένες χιλιάδες διεθνείς επισκέπτες των προηγούμενων ημερών· και αυτών που έπονται.

Τα έσοδα από τους δύο πρώτους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου χάνονται σε μεγάλο ποσοστό, ενώ οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε η τουριστική κίνηση μειώνεται κατακόρυφα.

Η Δήμητρα Βαβουράκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού του ΤΑΠΑ, μας απάντησε για το θέμα: «Το ΑΣΕΠ καθυστέρησε να στείλει την επικαιροποιημένη προκήρυξή του την οποία ήμασταν αναγκασμένοι να περιμένουμε καθώς δημιούργησε καινούργιο παράρτημα που αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου της χώρας. Σήμερα ξεκινάει η προκήρυξη των θέσεων για τους υπαλλήλους πωλητηρίων και ολοκληρώνεται στις 2 Μαΐου.

Οι αιτήσεις μάς έρχονται κατά χιλιάδες. Ετσι στη συνέχεια πρέπει να τις αξιολογήσουμε και ηλεκτρονικά να περάσουν στο ΑΣΕΠ. Δεν ξέρω πόσες αιτήσεις θα φτάσουν, αφού για 50 θέσεις μπορεί να λάβουμε περισσότερες από 1.500 αιτήσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί αν εσείς θέλετε να είναι ανοιχτά τα πωλητήρια μία φορά, εμείς θέλουμε χίλιες μία.

Ωστόσο δεν μπορώ να σας πω πότε θα είναι ανοιχτά». Στην ερώτηση τι συμβαίνει με το απαρχαιωμένο σύστημα των χειρόγραφων αποδείξεων δήλωσε: «Τα πωλητήρια δουλεύουν κανονικά και όπως πρέπει, είτε οι αποδείξεις είναι χειρόγραφες είτε ηλεκτρονικές».

Το ΤΑΠΑ είναι υπεύθυνο και για τη λειτουργία των αναψυκτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, πολλά από τα οποία επίσης παραμένουν κλειστά λόγω προβλημάτων με τους μισθωτές τους ή άλλων ζητημάτων όντως περίπλοκων και με παθογένειες δεκαετιών, με ατασθαλίες και πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πάντως, για το θέμα των αναψυκτηρίων (στο οποίο θα επανέλθουμε άμεσα) έχει εκφράσει την ανησυχία της και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία έχει ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, όπως και για τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν.

Κι ενώ το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται, το ΤΑΠΑ δεν φαίνεται ούτε να εκσυγχρονίζεται ούτε να αναμορφώνεται. Μιλάμε για τον οργανισμό που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με ετήσιο τζίρο πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν διαθέτει ταμειακές μηχανές, λογιστικό σύστημα ελέγχου ERP, δεν έχει βάλει καινούργια πωλητέα είδη στις προθήκες, ούτε έχει επιλύσει το θέμα των αναψυκτηρίων, κ.ά. Στόχοι που είχε θέσει ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος διόρισε την πρόεδρο του ΤΑΠΑ Ασπασία Λούβη τον Απρίλιο του 2015.

Τότε, μάλιστα, ο Ν. Ξυδάκης έβαλε ως όριο την 27η Αυγούστου του 2015 για να παραδοθεί από την Ασπασία Λούβη ο νέος Οργανισμού του ΤΑΠΑ, που θα ξεκαθάριζε πολλές παθογένειες του παρελθόντος. Δύο χρόνια μετά, δεν έχει κατατεθεί τίποτα.

Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με εφόρους αρχαιοτήτων, υπαλλήλους υπηρεσιών, μόνιμους αρχαιοφύλακες (τα ονόματα είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί σε προορισμούς με υψηλή επισκεψιμότητα.

Σημειωτέον, πουθενά δεν μπορείς να κάνεις on line κράτηση εισιτηρίου, ενώ ακόμα δεν έχουν προωθηθεί (ήταν οκτώ οι προβλεπόμενοι χώροι) τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων που θα μείωναν τις ουρές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σας μεταφέρουμε ορισμένες χαρακτηριστικές συνομιλίες και επισημαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για υπογραφή οι προσλήψεις 200 μόνιμων αρχαιοφυλάκων οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα επιλύοντας ένα σοβαρό ζήτημα, αφού στη συνέχεια αυτές οι θέσεις δεν θα χρειαστεί να καλυφθούν από έκτακτους αρχαιοφύλακες.

Αυτό είναι πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρός της, Γιάννης Μαυρικόπουλος.

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

«Εχει έρθει το έκτακτο προσωπικό των αρχαιοφυλάκων (σ.σ.: 64 με 8 νυχτοφύλακες) και λειτουργούμε κανονικά με διευρυμένο ωράριο 8.00-20.00. Το κυλικείο δεν έχει ανοίξει και δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα λειτουργήσει. Επίσης δεν λειτουργεί το πωλητήριο στον αρχαιολογικό χώρο, περιμένουμε την προκήρυξη του διαγωνισμού οπότε και θα έρθουν οι πωλητές που θα το στελεχώσουν (σ.σ.: 6 άτομα). Προς το παρόν λειτουργεί το πωλητήριο του μουσείου με μία βάρδια».

Μουσείο και Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Λειτουργεί κανονικά το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος, 8.00-20.00. Εχει έρθει το έκτακτο προσωπικό, οι 42 αρχαιοφύλακες που ζητήσαμε. Το κυλικείο λειτουργεί με ασφαλιστικά μέτρα, είναι υπό έξωση από το ΤΑΠΑ, ωστόσο ήταν ανοιχτό αυτές τις ημέρες. Το πωλητήριο δεν λειτουργεί».

Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού

«Εχουν έρθει οι περισσότεροι από τους αρχαιοφύλακες που ζητήσαμε. Αν και με προβλήματα, ευτυχώς λειτουργεί το πωλητήριο. Ανοίγει 8.00 με 15.00, παρότι ο χώρος παραμένει ανοιχτός έως τις 20.00, οπότε το απόγευμα δεν μπορεί να ψωνίσει ο επισκέπτης.

Το πρόβλημα με τις ταμειακές μηχανές λύθηκε (σ.σ.: τον Αύγουστο του 2015 ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι σε μια ολόκληρη ημέρα, με χιλιάδες επισκέπτες, δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη, ενώ οι ταμειακές μηχανές που βρίσκονταν στο πωλητήριο δεν είχαν δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ). Δηλαδή αποσύρθηκαν καθώς το ίδιο το ΤΑΠΑ δεν τις είχε δηλώσει στην Εφορεία - όχι φυσικά οι υπάλληλοι.

EUROKINISSI

Ο τρόπος χρέωσης, ωστόσο, είναι τέτοιος ώστε και απόδειξη να μην κοπεί δεν μπορείς να κρατήσεις τα χρήματα γιατί όλα τα αντικείμενα καταγράφονται. Ακόμα και αν σου κλέψουν κάτι, πρέπει να το πληρώσεις. Σήμερα οι αποδείξεις δίνονται χειρόγραφα και ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να κόβει δύο ειδών. Είναι διαφορετική εκείνη που αφορά τα πωλητέα είδη του ΤΑΠΑ και διαφορετική εκείνη για αντικείμενα ιδιώτη.

Αν ο επισκέπτης αγοράσει ένα εκμαγείο και τρεις κάρτες, θα πάρει δύο διαφορετικές αποδείξεις (σ.σ.: σύστημα που επικρατεί παντού). Εχουμε ζητήσει από το ΤΑΠΑ να μπει μπαρκόντ αλλά τίποτα... Αυτή τη στιγμή το πωλητήριο της Κνωσού έχει δύο μόνιμους και μία έκτακτη φύλακα που το λειτουργούν. Οταν φτάσουν οι πωλητές θα δουλέψουν μόνο τους πέντε παραγωγικούς μήνες, Ιούνιο - Οκτώβριο, αφού ως γνωστόν στη συνέχεια η κίνηση μειώνεται».

Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Πέλλας

«Λειτουργούμε κανονικά με διευρυμένο ωράριο (σ.σ.: 10 μόνιμοι αρχαιοφύλακες και 8 έκτακτοι). Υπάρχει πωλητήριο, αλλά λειτουργεί 8.00-15.00 και όχι όπως ο χώρος μέχρι τις 20.00, ενώ μένει κλειστό το Σαβατοκύριακο και τις γιορτές, οπότε οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψωνίσουν.

Στο μουσείο υπάρχει χώρος για πωλητήριο, αλλά δεν έχει ανοίξει ποτέ. Καφέ-αναψυκτήριο λειτουργεί στο μουσείο από μία ιδιώτη, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχουν ούτε αυτόματα μηχανήματα πωλητών, ευτυχώς φέρνουν μαζί τους νερό τα τουριστικά πρακτορεία».

Βεργίνα

«Οι αρχαιοφύλακες έχουν έρθει και λειτουργούμε κανονικά 8.00-20.00. Εχουμε αυξημένη κίνηση, με αποκορύφωμα τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα που η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 300%. Στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Βεργίνας δεν λειτουργεί πωλητήριο λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ κυλικείο υπάρχει στον χώρο των Βασιλικών Τάφων. Είμαι χρόνια στην υπηρεσία και τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν το προσωπικό είναι μειωμένο, αλλά το πρόβλημα ξεκινάει από ψηλά. Χρόνια η ίδια κατάσταση. Γνωρίζουμε πότε αρχίζει το θερινό ωράριο, άρα πρέπει να δουλέψουμε νωρίτερα για να είναι όλα στη θέση τους».

Παλάτι Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο και Λίνδος

«Το ωράριο έχει ξεκινήσει 8.00-20.00, ήρθαν 28 αρχαιοφύλακες. Ωστόσο έχουμε θέμα με την καθαριότητα στο Παλάτι και στη Λίνδο αφού “χήρεψαν” δύο θέσεις. Στη Λίνδο δεν υπάρχει πωλητήριο, μόνο ορισμένα βιβλία στο γκισέ των εισιτηρίων που τα διαχειρίζονται οι ταμίες. Στο Παλάτι, περιμένουμε να βγει προκήρυξη για να προσληφθούν οι πωλητές και μέχρι τότε το πωλητήριο παραμένει κλειστό.

Επίσης στο Παλάτι, ενώ υπάρχει, δεν λειτουργεί το καφέ-αναψυκτήριο. Λόγω υψηλού ενοικίου δεν έχει επιμισθωθεί». Ωστόσο, η κοσμοπολίτικη Ρόδος, σε επίπεδο Εφορείας Αρχαιοτήτων, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για τα αναλώσιμα. Το αίτημα για επίλυση έφτασε ως κατεπείγον στις αρχές της εβδομάδας στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, καθώς δεν υπάρχει ρευστό ούτε για την αγορά ενός λαμπτήρα. Αποτέλεσμα, να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι για να καλύψουν επιτακτικές ανάγκες.

Δήλος

«Η Δήλος λειτουργεί 8.00-20.00, αν και ακόμα δεν έχουν έρθει στις θέσεις τους όλοι οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες (σ.σ.: από τους 24 έχουν φτάσει οι 15 και οι υπόλοιποι αναμένονται). Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το αναψυκτήριο αλλά όχι το πωλητήριο. Ελπίζουμε να ανοίξει άμεσα γιατί οι κρουαζιέρες ξεκίνησαν».

Πάντως στην ιστοσελίδα του ΤΑΠΑ στις 19/4 αναρτήθηκε προκήρυξη για την εγκατάσταση 8 αυτόματων πωλητών στη Δήλο, εκ των οποίων οι μισοί θα τοποθετηθούν στην είσοδο και οι υπόλοιποι έξω από το αναψυκτήριο.

Ακρωτήρι Θήρας

«Οι αρχαιοφύλακες ήρθαν τη Μεγάλη Πεμπτη (σ.σ.: 18 άτομα) και προλάβαμε να λειτουργήσουμε με διευρυμένο ωράριο επειδή είχαμε πολύ κόσμο. Το αναψυκτήριο δεν έχει βγει σε δημοπρασία και δεν λειτουργεί. Ούτε το πωλητήριο άνοιξε, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη για να έρθουν οι υπάλληλοι».

ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»
Η δοκιμαστική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ακίνητο ανάβει το «πράσινο φως» για την αξιοποίησή του, έχοντας εξασφαλίσει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καταρρίπτοντας το...
«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»
ART - ΝΕΑ
Ετοιμη η λίστα με τα μνημεία που εξαιρούνται
Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ο έλεγχος των ακινήτων που αφορούν μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλους σχετικούς με την αρχαιότητα και την πολιτιστική κληρονομιά και βρίσκονται στη λίστα των...
Ετοιμη η λίστα με τα μνημεία που εξαιρούνται
ART - ΝΕΑ
Ετοιμη η διάδοχός της
Εκεί που όλοι περιμέναμε την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την εξυγίανση του πολύπαθου Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων ως συνέχεια της χρηστής διαχείρισης που επέδειξε τους δώδεκα μήνες που βρίσκεται...
Ετοιμη η διάδοχός της
ART - ΝΕΑ
«Το ΤΑΠΑ είναι ένα χωράφι που εύκολα μπορεί να ευδοκιμήσει»
Η νέα πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθηνά Χατζηπέτρου, στην πρώτη της συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης περιγράφει τις προκλήσεις σε σχέση με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου,...
«Το ΤΑΠΑ είναι ένα χωράφι που εύκολα μπορεί να ευδοκιμήσει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας