Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Restart για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Restart για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • A-
  • A+

Στη νέα ώθηση που σχεδιάζει να δώσει η ελληνική πλευρά στο διαχρονικό ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να επανέλθει η ακεραιότητα του μνημείου, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο (19/2), στο Palazzo dei Congressi της Φλωρεντίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η επίλυση επιχειρείται, αποκλειστικά, μέσα από τη διπλωματική και όχι μέσα από τη νομική οδό. «Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στην ανάγκη να επαναδιατυπώσει τις αξίες της, πιστεύουμε πως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα υπογραμμίσει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης και υπέρ μιας κουλτούρας του διαλόγου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Χθες, ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «Independent», σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Ελγιν», έκανε λόγο για αίτημα της ελληνικής πλευράς προς το Βρετανικό Μουσείο στο οποίο θα προσφέρει ως αντάλλαγμα τακτικού δανεισμού σε βρετανικά ιδρύματα μερικά από τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας.

Μάλιστα, ο συντάκτης αυθαίρετα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αρχαιότητες γράφοντας: «Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας.

Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η Χρυσή Μάσκα του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα θα προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον με την πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980». Το δημοσίευμα αναφερόταν ακόμα και σε δήλωση του Λουί Γκοντάρ, του νέου προέδρου της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (IARPS), την οποία ο ίδιος αρνείται.

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε χθες το απόγευμα ανακοίνωση όπου διευκρίνιζε ότι, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο, «σήμερα δεν συντελείται.

Εως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Γίνεται όμως μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών, με νέα στρατηγική η οποία δεν στηρίζεται στη δικαστική διεκδίκηση».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ σχολιάζει: «Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια.

Αρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε. Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, είπε στην «Εφ.Συν.» ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. «Θέλουμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια με βάση την εμπειρία από το παρελθόν και την εμπειρία από το Μουσείο.

Θεωρώ ότι είναι καλό να κρατάμε ζωντανό το θέμα, ώστε να ανανεώνεται το διεθνές ενδιαφέρον. Υπάρχουν σκέψεις που θα ανακοινωθούν αρμοδίως. Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου άλλαξε, οπότε μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις και πιστεύω ότι από εκεί θα προκύψει κάτι θετικό.

Κάναμε την εισήγηση στην UNESCO, τον Σεπτέμβριο, για την ανανέωση της συνεργασίας από την οποία θα προκύψουν θέματα για τη σημασία της επανένωσης και της γνώσης μας για τον Παρθενώνα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά είναι ένας δρόμος ασφαλής, που θα οδηγήσει κάπου».

Τέλος, επισήμανε: «Τίποτα από αυτά που διαβάζω στο άρθρο δεν έχουν ειπωθεί. Η Χρυσή Μάσκα του Αγαμέμνονα ή ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου βλέπω αδύνατον να μετακινηθούν. Οπότε το δημοσίευμα είναι σαν να πηγαίνει σε μια περίεργη κατεύθυνση».

ART - ΝΕΑ
Τango argentino στο Μουσείο Ακρόπολης
Στις 29 του μήνα, στην πανσέληνο του Αυγούστου, θα ανοίξουν δωρεάν για το κοινό εκατό και πάνω αρχαιολογικοί χώροι, οι περισσότεροι με κάποια εκδήλωση. Ο Δημήτρης Παντερμαλής είχε την πιο προχωρημένη ιδέα....
Τango argentino στο Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Αναζητείται νέα στρατηγική για τα Μάρμαρα
Η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το πρόσφατο διπλό «όχι» βρετανικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου στο αίτημα της UNESCO...
Αναζητείται νέα στρατηγική για τα Μάρμαρα
ART - ΝΕΑ
Ξανανοίγει το παλαιό μουσείο Ακρόπολης
Η μετατροπή του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης σε επισκέψιμο χώρο, με ανοικτά για το κοινό εργαστήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να αντλήσουν πληροφορίες για την...
Ξανανοίγει το παλαιό μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Ο Παρθενώνας πιο κοντά στην αρχική μορφή του
Ο Παρθενώνας, ο ναός της θεάς Αθηνάς στην καρδιά της Ακρόπολης, θεωρείται το κορυφαίο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του κλασικού πολιτισμού. Από τους...
Ο Παρθενώνας πιο κοντά στην αρχική μορφή του
ART - ΝΕΑ
«Δεν υπήρξε φιρμάνι για την εξαγωγή των Γλυπτών»
Το Μουσείο Ακρόπολης θα δημοσιεύσει την έρευνα των Εγκέν και Σακίν πάνω στα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που, όπως φαίνεται, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι ο...
«Δεν υπήρξε φιρμάνι για την εξαγωγή των Γλυπτών»
ART - ΝΕΑ
Φέτος πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 40,5 εκατ. ευρώ
Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και με τη μεγαλύτερη ροή επισκεπτών στη χώρα, επισκέφθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά προκειμένου να δει από κοντά τις αναστηλωτικές...
Φέτος πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 40,5 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας