Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λυρική και Βιβλιοθήκη «ριγμένες» στο Δ.Σ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Λυρική και Βιβλιοθήκη «ριγμένες» στο Δ.Σ.

  • A-
  • A+

Στο παρά πέντε της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό κράτος και λίγες μέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. (εταιρεία που θα διευθύνει το Κέντρο), η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει προς όφελός της τα δεδομένα στη σύνθεση του Δ.Σ.

Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα (βάσει του νόμου 3785) γνωρίζαμε πως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα μπορούσαν μαζί να έχουν μέχρι και τρία μέλη στο επταμελές Δ.Σ., το γραφείο του υπουργού Οικονομικών απέστειλε επιστολή στους δύο οργανισμούς ζητώντας να στείλουν από έναν μόνο εκπρόσωπο ο καθένας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 «κατά την περίοδο υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού τα μέλη του Δ.Σ. ορίζονται αποκλειστικά από το Ιδρυμα. Κατά την περίοδο διαχείρισης (στην οποία περνάμε αύριο με την τελετή παράδοσης) τα μέλη του Δ.Σ. θα είναι επτά (7) και θα ορίζονται αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο. Ενα τουλάχιστον μέλος θα είναι καθ’ υπόδειξη της ΕΒΕ και ένα τουλάχιστον μέλος καθ’ υπόδειξη της ΕΛΣ. Εν τούτοις, τα καθ’ υπόδειξη της ΕΒΕ και της ΕΛΣ διοριζόμενα μέλη δεν θα υπερβαίνουν τα τρία (3)».

Είναι, λοιπόν, σαφές πως δεν πρόκειται για απόφαση αντίθετη στον νόμο αλλά σίγουρα για μια πρωτοβουλία που ψαλιδίζει την ισχύ των δύο φιλοξενούμενων οργανισμών στο νέο Δ.Σ. και μια κίνηση που τους αποδυναμώνει στη λήψη αποφάσεων.

Διότι, πλέον, εκτός από τον δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο (τιμής ένεκεν θα είναι το ένα από τα επτά μέλη), η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη μένουν με δύο μόνο μέλη στο Δ.Σ, ενώ το ΚΠΙΣΝ Α.Ε. αποκτά εκ των προτέρων πλειοψηφία.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο πλέον είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του Κέντρου) και η ΚΠΙΣΝ Α.Ε. έχουν σαφές «προβάδισμα» σε οτιδήποτε τεθεί στο τραπέζι και αφορά τη συνύπαρξη και τη λειτουργία των δύο οργανισμών μέσα στον χώρο του Κέντρου.

Ασφαλώς και κανείς από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς δεν ξεκινάει έχοντας ως δεδομένο ότι είναι περισσότερα εκείνα που τους χωρίζουν από αυτά που τους ενώνουν.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ένας από όλους έχει με το «καλημέρα» εξασφαλισμένη την πλειοψηφία στο Δ.Σ. σίγουρα κλονίζει τους συσχετισμούς.

Πόσω μάλλον όταν μία από τις πρώτες σοβαρές δουλειές του νέου Δ.Σ. θα είναι να συντάξει και να διαμορφώσει τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη κάνει μια πρόταση για κανονισμό κι απομένει να δούμε αν τελικά θα είναι αυτός με τον οποίο θα πορευτούν στο εξής.

Από την επικοινωνία μας με το διοικητικό συμβούλιο της Λυρικής μάς είπαν ότι «ο οργανισμός θεωρεί πως το υπουργείο Οικονομικών θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα συμφέροντα και των δύο φορέων του Δημοσίου: της ΕΛΣ και της ΕΒΕ».

Στον ίδιο τόνο ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, εκ μέρους της Βιβλιοθήκης, τόνισε πως «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το σημαντικό είναι όλα να πάνε καλά. Δεν βλέπω τον λόγο να μη γίνει αυτό. Το έργο αναμένεται να καθορίσει την πνευματική ζωή του τόπου. Ο κόσμος δείχνει μια πρωτόγνωρη αγάπη, ας μείνουμε λοιπόν προς το παρόν σε αυτό».

Οι δύο φορείς απέστειλαν ήδη τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών καταφεύγοντας στη λύση του 1+ 1 (ένα σίγουρο μέλος κι ένα προτεινόμενο που θα επιστρατευθεί αν τελικά ισχύσουν τα τρία μέλη στο Δ.Σ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Λυρική προτάθηκε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης με δεύτερη επιλογή τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΣ Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο.

Από πλευράς Βιβλιοθήκης σίγουρος είναι ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ) και δεύτερη επιλογή ο Δημήτρης Δημητρόπουλος (μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου).

Σε περίπτωση που τελικά το υπουργείο Οικονομικών οπισθοχωρήσει και αποφασίσει να πάει με το αρχικό σχήμα (τρία μέλη από τους δύο παραπάνω οργανισμούς), τότε θα γίνει κλήρωση μεταξύ των δεύτερων προσώπων (στη συνέχεια οι συσχετισμοί θα αλλάζουν ανά διαστήματα).

Σίγουρα μέχρι τις 28 του μηνός, που έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., όλα πρέπει να έχουν διαλευκανθεί.

Κι ενώ στο παρασκήνιο συμβαίνουν όλα αυτά, η μεγάλη μέρα για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έφτασε.

Αύριο το απόγευμα στις 6 μ.μ. τα φώτα στην Κεντρική Σκηνή θα ανάψουν και το ελληνικό κράτος θα παραλάβει από το Ιδρυμα το κλειδί της δωρεάς.

Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από την επομένη...

ART - ΝΕΑ
Στο μυαλό του Ρέντσο Πιάνο
Στάση στην Αθήνα κάνει η εντυπωσιακή έκθεση με μακέτες των σπουδαιότερων έργων του πρωτοποριακού Ιταλού αρχιτέκτονα, από τον τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου στην Οσάκα μέχρι το μουσείο Whitney στη...
Στο μυαλό του Ρέντσο Πιάνο
ART - ΝΕΑ
Ανοίγει 24 Φεβρουαρίου το ΕΜΣΤ, παίρνει σειρά η Πινακοθήκη
Σε έναν απρόσμενο χώρο, στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, ακούστηκαν τα ευχάριστα νέα, ενώ παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΙΣΝ, που δίνουν πνοή στον πολιτισμό. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του το ίδρυμα χάρισε...
Ανοίγει 24 Φεβρουαρίου το ΕΜΣΤ, παίρνει σειρά η Πινακοθήκη
ART - ΝΕΑ
Τους χώρισε η απόσταση
Ακέφαλο έμεινε από χθες το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έπειτα από την αιφνίδια επιστολή παραίτησης του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διευθυντή του Μπαλέτου, λόγω ιδιαιτέρως...
Τους χώρισε η απόσταση
ART - ΝΕΑ
Η Λυρική αποχαιρετά την έδρα της
Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του οργανισμού και θέατρο στο οποίο μεγάλωσαν γενιές, το κτίριο της οδού Ακαδημίας θα παραμείνει για πάντα ο χώρος που μας έμαθε τι σημαίνει όπερα, το σημείο της πόλης που...
Η Λυρική αποχαιρετά την έδρα της
ART - ΝΕΑ
Ζητείται και καλλιτεχνικός διευθυντής;
Και μετά τον Γιώργο Κιμούλη τι; Ποιος θα καθίσει στην καρέκλα που καίει; Ποιον θα εμπιστευθούν η κυβέρνηση και το Ιδρυμα Νιάρχος ώστε να μην ξαναεκτεθούν; Ποιος θα μπορούσε να έχει όραμα για την καλλιτεχνική...
Ζητείται και καλλιτεχνικός διευθυντής;
ART - ΝΕΑ
Τα ηνία σε Κιμούλη και Μανωλόπουλο
Προσωπικότητες οικείες από τον χώρο του πολιτισμού, επιλογές αναμενόμενες, εκπλήξεις αλλά και πρόσωπα που φέρουν τη σφραγίδα του υπουργού Οικονομικών έκρυβε η ανακοίνωση του νέου διοικητικού συμβουλίου του...
Τα ηνία σε Κιμούλη και Μανωλόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας