Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 3.3°C / 16.0°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.7°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.3°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  41%
Κλειστό το πωλητήριο και αίθουσες

Υπολειτουργεί το πρώτο μουσείο της χώρας, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και το υπουργείο Πολιτισμού αδυνατούν να το στελεχώσουν επαρκώς

Κλειστό το πωλητήριο και αίθουσες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η χειρόγραφη ανακοίνωση ενημερώνει: «Την Κυριακή 12/2/2017 το πωλητήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση». Η ημερομηνία αλλάζει διαδοχικά για τις επόμενες ημέρες 14/2, 15/2.... Χθες, 16/2, αναρτήθηκε καινούργια:

«Παρακαλούμε λόγω έλλειψης προσωπικού Οχι Σχολεία. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Οι χειρόγραφες ανακοινώσεις επικολλώνται έξω από την πόρτα του πωλητηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), όπως και όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τα πωλητέα είδη και τα εισιτήρια σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ετήσιος τζίρος: περισσότερα από 55 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ποια φαντασία μπορεί ν’ ανθήσει η συγκεκριμένη εικόνα;

Στο πρώτο μουσείο της χώρας, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο (465.000 το 2016), δεν λειτουργεί το πωλητήριο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενας υπάλληλος ήταν χθες και κανείς τις προηγούμενες ημέρες. Υπολειτουργεί όμως όλο το μουσείο.

Λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων, χθες οι μισές αίθουσες ήταν κλειστές.

Η εικόνα δεν είναι καινούργια, αντιθέτως είναι μια παγιωμένη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, οι μόνιμοι αρχαιολόγοι και η διευθύντριά του, Μαρία Λαγογιάννη, υποδέχονταν χθες το κοινό για τη δράση «Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας».

Είναι μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται με σκοπό οι επισκέπτες να γνωρίσουν τις πολύπλευρες δραστηριότητες και το έργο του ΕΑΜ, να εισέλθουν στα εργαστήρια, στα άδυτα των αδύτων.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Εχουμε δρομείς δύο ταχυτήτων; Αλλοι τρέχουν με 160 κι άλλοι με 20;

Αν το ΤΑΠ δεν έχει την ικανότητα να στελεχώσει το πωλητήριο του πρώτου μουσείου της χώρας, τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα;

Τον Απρίλιο του 2015, ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης παρουσίασε την Ασπασία Λούβη, καινούργια τότε, πρόεδρο του ΤΑΠ.

Θέτοντας και οι δύο ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των πωλητηρίων και των πωλητέων ειδών. Μπορεί ο Νίκος Ξυδάκης να αποχώρησε γρήγορα από το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο η κ. Λούβη έμεινε στη θέση της.

Μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει παρουσιάσει έργο ακόμα και στα αυτονόητα.

Παρ΄ ότι επικοινωνήσαμε μαζί της, λόγω μικρού προβλήματος υγείας, δεν μπόρεσε να μας μιλήσει.

Η διευθύντρια του ΕΑΜ, Μαρία Λαγογιάννη, μας είπε: «Το πωλητήριο και οι υπάλληλοι είναι στην αρμοδιότητα της κ. Λούβη. Οπως και οι προσλήψεις του προσωπικού είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού. Είμαι αναρμόδια για τα δύο θέματα».

Στην ερώτησή μας πώς αντιμετωπίζει τη δυσλειτουργία του πρώτου μουσείου της χώρας και τις κλειστές αίθουσες, πώς δηλαδή αντιμετωπίζει τους επισκέπτες που καταβάλλουν ολόκληρο εισιτήριο και βλέπουν το μισό μουσείο, μας απάντησε:

«Διαπιστώνουμε το πρόβλημα. Επειδή δεν έχουμε δυνατότητα να προσλάβουμε προσωπικό ώστε ν’ ανοίξουν όλες οι αίθουσες, σ’ αυτό το αναγκαίο κακό, προσφέρουμε τις δράσεις στους επισκέπτες μας ώστε να φεύγουν ευχαριστημένοι. Δεν μένουμε αμέτοχοι, έχουμε εντατικοποιήσει τη δουλειά μας. Εμείς οι αρχαιολόγοι βγαίνουμε λοιπόν από τα γραφεία μας, όπως σήμερα που υποδεχθήκαμε περισσότερα από 70 άτομα στην ανοιχτή δράση. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία με το φυλακτικό προσωπικό. Κάθε χρόνο καταθέτουμε αίτημα, όπως όλα τα μουσεία και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, και το υπουργείο μάς χορηγεί τις θέσεις που κρίνει».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού μάς απάντησε: «Ξέρουμε ότι έχουν φύγει πολλοί φύλακες από το ΕΑΜ και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μάς εγκρίνει συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων, συνήθως μικρότερο από εκείνον που έχουμε ζητήσει.

Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για το θερινό ωράριο και για τις προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων από τον Απρίλιο, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τελική υπογραφή είναι θέμα λίγων ημερών ώστε να προχωρήσουν οι προκηρύξεις.

● Χθες πάντως η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων αποφάσισε προειδοποιητική πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 20/2, οπότε θα παραμείνουν κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Διεκδικούν καταβολή κυριακάτικων και αργιών, αυτοτελή γραφεία φύλαξης και άμεση πρόσληψη 200 υπαλλήλων.

ART - ΝΕΑ
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
Σάλο έχει προκαλέσει η θεσμοθέτηση της εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, παρότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναδιπλώθηκε μειώνοντας στα 50 αντί για 100 χρόνια τον δανεισμό τους.
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
ART - ΝΕΑ
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
Εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή, την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Κώστα Στρατή και τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη απέστειλε ο Ενιαίος Σύλλογος...
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
ART - ΝΕΑ
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
Αυξητική η πορεία των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τον Οκτώβριο 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση επισκεπτών σημειώνεται για όλο...
Αυξήθηκαν επισκέπτες και εισπράξεις το 2017
ART - ΝΕΑ
Δεν «ενοχλούν» όλους τους επενδυτές τα αρχαία
Το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως καθώς η εταιρεία έκανε δεκτούς τους όρους για την προστασία των ευρημάτων. «Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στις προθέσεις τους, καθώς δίνουν υπεραξία στο έργο», τόνισαν οι...
Δεν «ενοχλούν» όλους τους επενδυτές τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
Ευρωπαϊκή ζωγραφική από την προϊστορική Θήρα
Γυναίκες που μαζεύουν κρόκο, νεαροί με ξυρισμένα κεφάλια, σκυμμένοι κωπηλάτες, φοινικόδεντρα και άγρια θηρία... Εντυπωσιακές εικόνες από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, που δεν εκτίθενται στο...
Ευρωπαϊκή ζωγραφική από την προϊστορική Θήρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας