Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
36.3° 33.6°
4 BF
22%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.0° 33.3°
2 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
39.3° 34.9°
1 BF
43%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
1 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 35.7°
5 BF
28%
Βέροια
Αίθριος καιρός
36°C
38.0° 30.7°
0 BF
38%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.3°
2 BF
21%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
37°C
36.8° 36.8°
2 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
34.3° 28.8°
5 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.7°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 27.7°
6 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.6°
3 BF
42%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
1 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
35°C
34.5° 34.5°
3 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
35.1° 32.5°
3 BF
32%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.8° 29.3°
4 BF
54%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
36.0° 33.8°
4 BF
15%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.3° 32.1°
2 BF
41%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
36.7° 31.4°
3 BF
50%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
32.0° 32.0°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Κοσμάς Αναγνωστόπουλος

«Βιώσιμοι και κερδοφόροι συναυλιακοί χώροι σε μια μικρή γωνιά της επαρχίας ακόμα και τον χειμώνα»

Ο Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, επικεφαλής του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus μιλάει στην efsyn.gr για μία ημερίδα για τον πολιτισμό σε ένα συνέδριο βιωσιμότητας.

Την Πέμπτη 30 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα έχουμε μία, ενδιαφέρουσα όπως ακούγεται, «Ημερίδα για τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό», στο πλαίσιο του 2ου διεθνούς τριήμερου συνεδρίου του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus. Από την Τρίτη ξεκινάει το συνέδριο (η Πέμπτη είναι ημέρα αποκλειστικά για τον πολιτισμό) και «θα αποτελέσει ένα τριήμερο καινοτόμων δράσεων της διεθνούς κοινότητας του CIVITAS, με πάνω από 500 επιστήμονες, πολιτικούς, σπουδαστές, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και απλούς πολίτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα και την κλιματική ουδετερότητα».

Ειδικότερα η 3η ημέρα του συνεδρίου, Πέμπτη 30 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, «θέλοντας να αναδείξει την ευρύτερη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τον κλάδο του πολιτισμού και την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη ο πολιτιστικός τομέας να γίνει περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνος και βιώσιμος, σε μια συγκυρία που η κλιματική κρίση δείχνει τις πρώτες τις συνέπειες, δυσχεραίνοντας και αμφισβητώντας το πολιτιστικό έργο που παράγεται στη χώρα μας, αλλά και έξω από αυτήν».

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα το βρείτε παρακάτω, αλλά μας μίλησε για αυτήν και ο επικεφαλής του δικτύου, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.

• Ποια είναι ακριβώς η πρωτοβουλία του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus για την ίδρυση ενός νέου δικτύου μεγάλων πολιτιστικών χώρων και διοργανώσεων στην επαρχία;

Το Δίκτυο CIVINET πήρε πριν ένα χρόνο την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών της ελληνικής τζαζ σκηνής (Jazz Solidarity Network) και να εντάξει ενεργά στις δράσεις του τον πολιτισμό, όχι ως ένα «διακοσμητικό στοιχείο» της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισής του σύμφωνα με τις αρχές του New European Bauhaus. Το JSN σήμερα διαθέτει 250 καλλιτέχνες ως μέλη και έχει καταφέρει να υποστηρίξει οικονομικά, έστω και στο ελάχιστο, τους 70 από αυτούς. Μέσα από την εμπειρία αυτή, που περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών δράσεων (παραγωγές άλμπουμ, διεθνείς εξαγωγές, λειτουργία e-shop, καμπάνιες crowdfunding, μικρές συναυλίες και φεστιβάλ σε Δήμους της Αττικής και της επαρχίας κ.α.), ένα από τα πλέον χρήσιμα συμπεράσματα είναι ότι όταν ένας Έλληνας ή ξένος καλλιτέχνης θέλει να κάνει μια περιοδεία στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει πουθενά την αναγκαία πληροφορία μαζεμένη σχετικά με το ποιοι είναι οι διαθέσιμοι χώροι σε κάθε πόλη, τι προσφέρουν αυτοί και με ποιον πρέπει να επικοινωνήσει για να τους αξιοποιήσει.

Όλοι αρκούνται σε προσωπικές επαφές ή σε επαφές που μπορεί να τους διαθέσει κάποιος manager. Το αποτέλεσμα είναι αφενός η επαρχία να μην έχει τον αριθμό και την ποιότητα των πολιτιστικών δράσεων που θα μπορούσε να έχει, αφετέρου οι καλλιτέχνες να έχουν περιορισμένη κινητικότητα στην Ελλάδα και η δραστηριότητά τους να μην είναι ιδιαίτερα βιώσιμη. Ακόμα και οι πολιτιστικοί χώροι της Αθήνας πλήττονται από την κατάσταση αυτή, καθώς δεν μπορούν εύκολα να συντονιστούν με πολιτιστικούς χώρους των άλλων πόλεων και να μοιραστούν τα μεταφορικά έξοδα ενός καλλιτέχνη που θα ήθελε να έρθει από το εξωτερικό για κάποιες παραστάσεις στην Ελλάδα.

Ποια είναι η πρόταση επομένως;

Η αυτονόητη πρόταση σχετικά με το θέμα αυτό, την οποία βέβαια έχουμε πρώτα δει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ολλανδία, είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεγάλων Πολιτιστικών Χώρων και Διοργανώσεων στην Ελλάδα, το οποίο ονομάσαμε «Creative Cities and Spaces» και μπορεί να ξεκινήσει τη δράση του από τον χώρο της μουσικής, επεκτεινόμενο σταδιακά και σε άλλες μορφές τέχνης.

• ​​​​​​​Είναι βιώσιμος ο πολιτισμός εκτός των μεγάλων πόλεων;

Εξαρτάται για ποιον πολιτισμό μιλάμε και σε ποιον φορέα του αναφερόμαστε. Μορφές και είδη πολιτισμού που σχετίζονται περισσότερο με την παράδοση, τον λαϊκό πολιτισμό και την ποπ κουλτούρα είναι πιθανά πολύ περισσότερο βιώσιμες-α από μη εμπορικές πλευρές του πολιτισμού. Για παράδειγμα, η τζαζ μουσική δεν έχει διασφαλίσει την βιωσιμότητά της ούτε καν στην Αθήνα (από πλευράς συναυλιακών χώρων και ετήσιων αμοιβών που λαμβάνει ένας καλλιτέχνης), ενώ κάποιοι χώροι λαϊκής και ποπ μουσικής μπορούν να είναι βιώσιμοι και κερδοφόροι σε μια μικρή γωνιά της επαρχίας ακόμα και τον χειμώνα.

• ​​​​​​​Πώς ακριβώς θα βοηθήσετε τους καλλιτέχνες στις περιοδείες τους;

Εμείς δεν προσδοκούμε να προσφέρουμε εξατομικευμένη βοήθεια στους καλλιτέχνες υπό τον ρόλο του manager ή του booker. Από την ίδρυση του JSN αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε νέους θεσμούς και νέα εργαλεία από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν σχεδόν όλοι, εκτός ίσως από τους επιχειρηματικά φτασμένους καλλιτέχνες που χρειάζονται (και έχουν) άλλης κλίμακας εξατομικευμένη υποστήριξη. Αυτό που βρίσκεται στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά μας είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας πολιτιστικών χώρων και διοργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, στην οποία κάθε καλλιτέχνης θα μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται για να οργανώσει την περιοδεία του. Μια άλλη ιδέα είναι να βρούμε τους αναγκαίους εκείνους πόρους που χρειάζονται για τη μετακίνηση και τη διαμονή τους. Να δημιουργηθεί κάτι σαν κοινό ταμείο ή/και να αποκτηθεί πρόσβαση σε προγράμματα με τα οποία οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θα φροντίσουν για την άντληση των σχετικών πόρων από τρίτες πηγές. Ήδη σε ένα πρώτο επίπεδο κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή και παρέχουμε σχετικές πληροφορίες στα μέλη μας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την δράση του JSN προέκυψε φέτος μια πρόσκληση από τον αντίστοιχο σύλλογο της Σεβίλλης (Assejazz) ώστε 4 ελληνικές μπάντες να δώσουν συναυλίες εκεί, καλύπτοντας όλα τους τα έξοδα και προσφέροντας μια ικανοποιητική αμοιβή.

Γνωρίζουμε, επίσης, ήδη καλλιτέχνες του εξωτερικού που έχουν διασφαλίσει τους πόρους που χρειάζονται για την περιοδεία τους στην Ελλάδα και απλά αναζητούν τους κατάλληλους χώρους. Και εκεί θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κάποια υποστήριξη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δικτυώσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ώστε η Ελλάδα να μειώσει λίγο την «απόσταση» που έχει από την κεντρική Ευρώπη. Μια ακόμα ιδέα είναι το νέο δίκτυο Creative Cities and Spaces να αναλάβει το ίδιο κάποια προγράμματα σε συνεργασία με χρηματοδοτικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργήσει νέες πολιτιστικές διοργανώσεις σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε πως φέτος η σειρά «Outta Climate Festival» που ίδρυσε το δίκτυο CIVINET σε συνεργασία με το JSN κατάφερε να ταξιδέψει ως το Ηράκλειο Κρήτης με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στηρίζοντας έτσι και την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα.
 
• ​​​​​​​Στην Αθήνα έχουμε αρκετούς πολιτιστικούς χώρους νομίζω, ίσως και περισσότερους απ' όσους αντέχει η πόλη. Συμφωνείτε;

Η απάντηση πάλι είναι «εξαρτάται σε ποιους χώρους και σε ποια μορφή του πολιτισμού αναφέρεστε». Σχετικά με τους συναυλιακούς χώρους που διατίθενται στην ελληνική τζαζ σκηνή, που είναι ίσως και το μόνο θέμα για το οποίο έχω κάποια γνώση, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι χώροι που οργανώνουν συστηματικά τζαζ συναυλίες (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) πλέον είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και οι όροι με τους οποίους γίνονται οι συναυλίες αυτές είναι προβληματικοί.

Οι αμοιβές είναι μικρές, η ασφάλιση των καλλιτεχνών σπάνια, η χωρητικότητα και η συμμετοχή του κόσμου περιορισμένη, οι υποδομές και ο ήχος συνήθως δεν πιάνουν το επίπεδο που ζητείται από τους καλλιτέχνες, η επικοινωνία των εκδηλώσεων και ο επαγγελματισμός των ιδιοκτητών (εκτός από εξαιρέσεις) συχνά απογοητεύουν. Οι χώροι αντί να αυξάνονται λιγοστεύουν και σημαντικοί δημόσιοι χώροι πολιτισμού που θα μπορούσαν με μικρό κόστος να στηρίξουν την ελληνική τζαζ σκηνή διαθέτουν άλλες προτεραιότητες. Όταν, όμως, πραγματοποιείται μια καλή διοργάνωση και επικοινωνείται σωστά, ο κόσμος ανταποκρίνεται. Αυτό δείχνει η εμπειρία μας και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι.

Πρόγραμμα

Τέσσερις συνεδρίες θα φιλοξενηθούν στον χώρο του κλειστού αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, όπως και μια παρουσίαση-παράσταση:

    • 9.00-10.30: "Οικονομική βιωσιμότητα". Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με διαφορετικούς συντελεστές του πολιτισμού την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και μουσικός Κωνσταντίνος Ταχτσίδης (Αθήνα 9.84).

    • 11.00-11.30: "Eye Harp", μια παράσταση-παρουσίαση του μοναδικού στον κόσμο ψηφιακού μουσικού οργάνου που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να παίζουν μουσική με τα μάτια. Θα το παρουσιάσει ο κατασκευαστής του, Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

    • 11.30-13.00: "Κοινωνική βιωσιμότητα και συμπερίληψη", μια συζήτηση μεταξύ γυναικών της τέχνης με την συμμετοχή της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, που θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης και αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κωστής Παπαϊωάννου.

    • 14.30-15.30: "Περιβαλλοντική βιωσιμότητα", ένας κύκλος παρουσιάσεων καλών διεθνών πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες των τεσσάρων πυλώνων της Κυκλικής Οικονομίας (κινητικότητα, ενέργεια, απορρίμματα, νερό), την οποία θα συντονίσει το μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του EU ΒΙΜ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καλλιόπη Παπαδάκη.

    • 15.30-17.00: "Creative cities and spaces network", παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση διαβούλευσης για τη νέα πρωτοβουλία του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus αναφορικά με την ίδρυση ενός νέου δικτύου μεγάλων πολιτιστικών χώρων και διοργανώσεων με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας και τη διευκόλυνση των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών να πραγματοποιούν περιοδείες στη χώρα μας. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι σημαντικών πολιτιστικών χώρων, διοργανώσεων και πρωτοβουλιών.
Θα τη συντονίσει ο επικεφαλής του δικτύου, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.

Την ημερίδα θα συντονίσει η Αγγελική Τουμπανάκη, Βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, Ερευνήτρια, Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – ΕΚΠΑ, Πρέσβειρα της WHF Ελλάδος και ιδρύτρια του For Women Artivism project.

Θα συμμετέχουν περίπου 30 φορείς, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι από τρία Υπουργεία (Πολιτισμού (GR), Περιβάλλοντος & Ενέργειας (GR), Υποδομών & Μεταφορών (ΙΤ)), σημαντικοί χώροι και διοργανώσεις πολιτισμού, ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, δισκογραφικές εταιρείες, εταιρείες δικαιωμάτων, επαγγελματίες του πολιτισμού, ΜΚΟ, αλλά και διακεκριμένοι καλλιτέχνες της ελληνικής τζαζ σκηνής. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Βιώσιμοι και κερδοφόροι συναυλιακοί χώροι σε μια μικρή γωνιά της επαρχίας ακόμα και τον χειμώνα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας