Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.9° 20.3°
1 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.6° 22.7°
4 BF
38%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
1 BF
63%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 17.9°
1 BF
57%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 20.7°
2 BF
46%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
23°C
22.9° 21.0°
2 BF
37%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
42%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 21.0°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.3° 23.0°
4 BF
62%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.3°
2 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.7°
4 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
22.9° 20.7°
1 BF
64%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
37%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.9° 19.5°
0 BF
68%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 19.5°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 24.8°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
24.3° 18.8°
0 BF
64%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
1 BF
56%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.7° 23.6°
2 BF
42%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
40%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου, 2023
Μονεμβασιά

Ο Μαλβαζίας οίνος και ο πολιτισμός του

«Ἔρχεται ὑπάκουο τὸ μακρινό, σὲ κοιτάει ἀπ᾿ τὸ πλάι·

ξεχνᾶς ἐκεῖνο πού ῾θελες νὰ τοῦ ζητήσεις· τὸ χέρι σου

ἀφηρημένο περπατᾶ στὴ μαλακιὰ ράχη τοῦ ζώου.

Ἦταν αὐτό; Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος;» Γιάννης Ρίτσος

Από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Ιουνίου, η Μονεμβασιά γίνεται το κέντρο μιας μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης. Η πολύτιμη ντόπια ποικιλία κρασιού, ο περιώνυμος Μαλβαζίας οίνος, αναδεικνύει το άρωμα και τον πολιτισμό του, τη γεύση και την ιστορία του, στο πρώτο διεθνές Malvasia Festival της Μονεμβασιάς.

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος «συμμετέχει» με τον δικό του τρόπο στην διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Έχοντας ως αφορμή τον στίχο του «Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος;», το φεστιβάλ είναι ένας τριήμερος εορτασμός που σηματοδοτεί την επιστροφή και την αναβίωση του πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας στον γενέθλιο τόπο του. Με χαρά διαπιστώσαμε πως ο μαλβαζίας οίνος βρίσκεται στα γραπτά και στα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο Τζιουζέπε Βέρντι, ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, ο Τόμας Μαν και άλλων σπουδαίων που τον καλλιέργησαν ή τον ύμνησαν. 

Μονεμβασιά

Το φεστιβάλ αναπτύσσεται στις τρεις ενότητες που συνθέτουν τον μύθο του διάσημου κρασιού, «Οίνος - Ιστορία - Πολιτισμός», καλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πορεία και την ιστορία του Μαλβαζία, ανακαλύπτοντας παράλληλα τον τόπο από όπου το ταξίδι ξεκίνησε. Περιλαμβάνει γευσιγνωσίες και masterclass εγχώριου και διεθνή οίνου Μαλβαζία, ιστορικούς περιπάτους και ξεναγήσεις στο κάστρο και την Άνω πόλη της Μονεμβασίας, δράσεις πολιτισμού, τοπικά προϊόντα και γεύσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και έργα, ημερίδες, εκδηλώσεις λόγου, και συναυλίες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Malvasia Festival, Σωτήρης Μπόλης, μας μίλησε για την φιλόδοξη αυτή διοργάνωση.

● Πως συναντηθήκατε με τον Μαλβαζία οίνο;

Η συνεργασία με τους ανθρώπους του Πάρνωνα και της Μονεμβασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Μαλβαζία οίνο, δοκιμάζοντας το εξαιρετικό αυτό γλυκό λιαστό κρασί, που αναβίωσε τα τελευταία 10 χρόνια στην Μονεμβασιά. Ταυτόχρονα, ερευνώντας την ιστορία του κρασιού και διαπιστώνοντας την τεράστια ανάπτυξη και διάδοσή του στο εξωτερικό, σκεφτήκαμε ότι η αναβίωση στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τη θέσπιση τεσσάρων οίνων ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) Μαλβαζία σε Μονεμβασιά, Πάρο, Ηράκλειο και Σητεία, άνοιγε μια σοβαρή προοπτική για την συνεργασία των περιοχών παραγωγής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας LEADER, με εταίρους από Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Ισπανία και υλοποιούμε κοινές δράσεις μελέτης, ανάδειξης και διάδοσης του «Μύθου του Μαλβαζία», του πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας! Μέσα στις δράσεις αυτού του προγράμματος εντάξαμε τη δημιουργία του Malvasia Festival στη Μονεμβασιά, δανειζόμενοι την εμπειρία από ανάλογες ενέργειες στο εξωτερικό.

● Ήταν μια διοργάνωση πρόκληση για σας;

Η διοργάνωση είναι μια σοβαρή πρόκληση για διάφορους λόγους. Δεν πρόκειται απλά για φεστιβάλ κρασιού, αλλά για φεστιβάλ που βασίζεται στο τρίπτυχο «Οίνος - Ιστορία - Πολιτισμός». Προσπαθούμε να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε το κρασί, παράλληλα με τη γνωριμία με την ιστορία του και τον πολιτισμό του, να συνδυάσουμε γευσιγνωσίες οίνων Μαλβαζία από διάφορες περιοχές και χώρες, με γνώσεις και ιδιαίτερα περιστατικά από αυτές τις χώρες, διηγήσεις και μουσικές, ιστορικούς περιπάτους στο κάστρο της Μονεμβασιάς και σύγχρονες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις, όλα συνδυασμένα σε μια ενιαία εμπειρία.

● Γιατί πρέπει να έρθει κάποιος στη Μονεμβασιά εκείνες ειδικά τις μέρες;

Ο επισκέπτης της Μονεμβασιάς γνωρίζει ήδη τη μαγεία του κάστρου και την ιστορία του. Δε γνωρίζει όμως, στο μεγάλο ποσοστό του τουλάχιστον, περί του οίνου Μαλβαζία της Μονεμβασιάς, μιας και η παραγωγή αυτού του κρασιού είχε σταματήσει μετά την καταστροφή των αμπελιών, επί τουρκοκρατίας. Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει αυτή την ιδιότητα της Μονεμβασιάς, να έχει δημιουργήσει το πιο φημισμένο κρασί της ιστορίας και πλέον, έχοντας αναβιώσει η παραγωγή του κρασιού, να το απολαύσει σε ένα ταξίδι στη γεύση, την ιστορία, τον χρόνο και τον πολιτισμό.

● Θεωρείται πως πρόκειται για ένα φεστιβάλ που θα γίνει θεσμός; 

Η στόχευσή μας είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός. Έχει την δυνατότητα, έχει ήδη αγκαλιαστεί από τον τοπικό πληθυσμό, συλλόγους, φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν σημαντικά, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίοι είναι συνδιοργανωτές. Ελπίζουμε και αναμένουμε μια επιτυχή φετινή διοργάνωση, ώστε, υπέρ της θεσμοθέτησης του Malvasia Festival Monemvasia ως ενός θεσμού που αναδεικνύει με σύγχρονο, ελκυστικό και πολυδιάστατο τρόπο αυτή την ιδιαίτερη πτυχή της Μονεμβασιάς, να συμβάλλει στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και να λειτουργεί ως εναλλακτικός πόλος έλξης και για την υπόλοιπη περιοχή. 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μαλβαζίας οίνος και ο πολιτισμός του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ