• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.6°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Θύελλα
  20°C 20.4°C / 21.2°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  67%

Γιορτές - ζωή

 • A-
 • A+

Ολο και εξαπλώνεται -ειδικά τούτες τις μέρες- η συνθήκη των μεταβολών και της αστάθειας, της σύγχυσης· φευγαλέοι οι πλείστοι γλιστράμε από το ένα άκρο στο άλλο έρμαια των στιγμών και των αλλαγών, λεία του κατά Πίνδαρο δολίου αιώνος (του πανούργου χρόνου).

Αδολεσχίες και αμετροέπειες, παλιλλογίες και φληναφήματα χαρακτηρίζουν τον κυβερνητικό και τον αντιπολιτευτικό λόγο. Πλήρης ακινησία. Ιδού και η ακραία συμπεριφορά. Η μεν κυβέρνηση δρα σαν να είναι αντιπολίτευση, η δε αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι κυβέρνηση. Δηλαδή, πιάσε λύκο και καβάλα.

Εκείνο που διασώζει κάπως την ελληνική ιλαροτραγωδία, ίσως και σχιζοφρένεια, είναι οι προσπάθειες που κάνουν μερικοί ακόμη άνθρωποι να βοηθήσουν τους ανήμπορους, προσφέροντάς τους μερικά ρούχα και λίγες τροφές ώστε να νιώσουν κάποια ζεστασιά τις «γιορτινές» τούτες μέρες.

Το ίδιο πράττουν και για τους πρόσφυγες. Αποφάσισε (;) άρα η κοινωνία ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κρατική μηχανή και ότι για να διατηρήσει κάπως τη συνοχή της οφείλει να αυτοοργανωθεί· να ομονοήσουν τα μέλη της πρώτα και στη συνέχεια να «μπαλώσουν» τον φτωχό ρουχισμό των ρακένδυτων.

Ισως να μη φαίνεται αυτό στην επικοινωνιοσφαίρα, πλέκεται όμως και υφαίνεται με τις πιο λεπτές κλωστές συγκίνησης. Το κράτος δεν υπάρχει πια· στην πρεμούρα του να μην ξεφύγει από τις επιταγές του ευρύτερου δυτικού πολιτικού συστήματος ξεχνά εντελώς τα φτωχά στρώματα και υπηρετεί μόνο τους λίγους εκλεκτούς που το έχουν καταλάβει.

Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μια τέτοια διαιώνιση της αδικίας, που οδηγεί στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση. Οποιος κυκλοφορεί βλέπει και καταλαβαίνει. Δεν χρειάζεται να του πουν ειδήμονες και άλλοι τι συμβαίνει γύρω μας. Ο κόσμος υποφέρει και προσπαθεί να αρπαχτεί από το ελάχιστο που αποπνέει συμπόνοια και συμπάθεια.

Δεν έχει χαθεί εντούτοις η αλληλεγγύη, η ανώτερη αυτή βαθμίδα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαθείς και οι αδρανείς, οι κυνικοί και οι αχάριστοι, αλλά αυτοί υπήρχαν πάντοτε· οι λίγοι σώζουν την ανθρωπότητα, αυτοί που αρνούνται να αποδεχτούν ότι είναι σκλάβοι και ηττημένοι από την απρόσωπη εξουσία (τα πρόσωπα της εξουσίας είναι απλές μαριονέτες, ούτε τη λαϊκή χλεύη δεν αξίζουν).

Εξωτερικά βέβαια είναι νικημένοι, όχι όμως και εσωτερικά -και είναι αυτοί που αποτρέπουν τους εμφυλίους ή τουλάχιστον προσπαθούν να μη διοχετευτεί το μίσος προς τον διπλανό αλλά προς την εξουσία την ίδια.

Παρακμασμένο μόρφωμα το σήμερα, προσμένει κάτι ή κάποιους να το «διορθώσουν», να το βιοαναπλάσουν· η συγκυρία δεν βοηθά, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά -λύση από την εξουσία δεν πρόκειται να αναφανεί.

Η λύση βρίσκεται στο βάθος του ανθρώπου, αλλά πώς να το επισκεφτεί κανείς -μάλλον πώς θα καταφέρει να ξαναβγεί στην επιφάνεια μετά απ' αυτήν την καταβύθιση; Περαιτέρω: πώς θα αντικρίσει τον «μεταμορφωμένο» εαυτό του; Η καταβύθιση μεταμορφώνει.

Το νοσηρό, το ουτιδανό και το σκοτεινό, το βουλησιαρχικό προσωπείο της εξουσίας καλό θα ήταν να αποβληθεί, να ξεκολλήσει από το δέρμα μας, στο οποίο έχει «θρονιαστεί» σαν βδέλλα. Μόνο έτσι μπορεί το αίμα του ανθρώπου να κυλήσει ελεύθερο στις φλέβες του, ευεργετικά, θεραπευτικά· μόνο έτσι αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα. - Εικασία.

Οταν κάποιος δίνει απ' τα ελάχιστα που έχει, τότε αποκτούν νόημα οι γιορτές - γελάνε ουρανός, γη, λουλούδια, όντα· κυρίως λάμπει ο άνθρωπος, ο μικρούλης μας εαυτός. Α, και η ζωή η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σαν ανακωχή...
Νιώθει άβολα κανείς όταν επιστρέφει μετά τρεις μήνες στην Αθήνα. Βαρύ και άθυμο το κλίμα, με όσα βλαβερά συμβαίνουν, για την κοινωνία και τις δυσκολίες των νοικοκυριών να προετοιμάσουν ένα αξιοπρεπές...
Σαν ανακωχή...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γιορτές και οι άλλοι
Να δηλώσεις «παρών» και ας απουσιάζεις -οι γιορτές απαιτούν συναδέλφωση και αλληλεγγύη, επιφέρουν, έστω για λίγο, τη συνοχή των κοινωνιών, όσο μικρές κι αν είναι αυτές.
Γιορτές και οι άλλοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Με τον Χριστό στο τραπέζι μας
Να, λοιπόν, η ευκαιρία τούτα τα Χριστούγεννα, που θα είμαστε μόνοι, να τον καλωσορίσουμε στο τραπέζι μας πραγματικά και να συνομιλήσουμε – να πιούμε αντάμα ένα ποτήρι κρασί και όχι εκείνο της θείας...
Με τον Χριστό στο τραπέζι μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Καλοί άνθρωποι
Ψάχνουμε καλούς ανθρώπους, όσο και αν παραξενεύει το επίθετο σε μια υλόφρονα ανθρωπότητα, ψεύτικη και πελαγωμένη από την αδράνεια και την άγνοια. Είναι ένα άλλο θέμα πως κανείς δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του...
Καλοί άνθρωποι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η συρρίκνωση της επικοινωνίας
Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία συρρικνώνεται η επικοινωνία, επικεντρωνόμενη στα πλέον ανούσια και βαρετά φαινόμενα, όπως είναι αυτά που διαδραματίζονται εντός αλλά και εκτός Βουλής. Σαν όλοι να ομονοούμε,...
Η συρρίκνωση της επικοινωνίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη, τα δώρα, η αμοιβαιότητα
Σε κάθε περίπτωση το δώρο και το αντίδωρο ορίζουν ένα πεδίο δράσης στο οποίο απαιτούνται υπολογιστικές ικανότητες και διορατικότητα και μπορούν να εκλεπτυνθούν ανάλογα». Προσοχή στους έτσι σκεπτόμενους δώρα...
Η πίστη, τα δώρα, η αμοιβαιότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας