• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.4°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.6°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  5 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.0°C
  2 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 18.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.9°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.5°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  4 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 15.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.0°C
  4 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  76%
Dreamstime

Για τα σπίτια και τα χωράφια

 • A-
 • A+

Εγραψα πριν από λίγες μέρες για τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της χώρας και τα χέρσα χωράφια της υπαίθρου, εάν και κατά πόσον μπορούσε η Πολιτεία να τα εκχωρήσει στους πρόσφυγες και τους άστεγους, παρέχοντάς τους ηλεκτρισμό και εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε υδρευτικά δίκτυα ή διασφαλίζοντας μια μικρή εκ μέρους τους καλλιέργεια.

Πιο πολύ ως προσωπική επιθυμία το κατέθεσα και όχι σαν πολιτική πρόταση. Να, όμως, που υπήρξαν και αναγνώστες που το βλέπουν πιο σοβαρά, πιο ήπια και φαίνεται εφικτό. Μου γράφει ο κ. Βασίλης Σγούτας, αρχιτέκτων, τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA):

«Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο σας (22.11.2016) "Οικίες, αγροί και οι πρόσφυγες". Μακάρι να βρεθούν τα νομικά "εργαλεία".

»Εχοντας δει από πρώτο χέρι σε πολλά μέρη του κόσμου και φτώχεια και προσφυγιά (βλ. και "Vassilis Sgoutas Prize" στο διαδίκτυο) νομίζω ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε πρώτη φάση, πάνω στα σκαριά της πρότασής σας, κάτι λιγότερο φιλόδοξο αλλά πιο εύκολα υλοποιήσιμο.

»Αν η Πολιτεία δεχόταν να αναλάβει, πάντα εφ' όσον υπάρξουν επί τούτοις κοινοτικές κ.λπ. επιδοτήσεις, την αποκατάσταση "παραμελημένων" (δηλ. που να μη χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες επισκευών και αποκατάστασης) κτιρίων και κτισμάτων έναντι παραχώρησής τους για "χ" χρόνια, θα μπορούσε δυνητικά να υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποκαταστήσουν.

»Το όφελος για το προσφυγικό είναι προφανές, οι δε ιδιοκτήτες θα έχουν μετά την εκπνοή των "χ" χρόνων, ένα αξιοποιήσιμο κτίριο. Η διάρκεια του "χ" θα πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του προσφερόμενου κτιρίου.

»Να προσθέσω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε δουλειά σε όλο το φάσμα των κατασκευών - μελετητές, τεχνικοί, εργατικό προσωπικό και προμηθευτές».

Μακάρι να υπάρξει κάποια ανταπόκριση είτε από την κρατική εξουσία είτε από την αυτοδιοίκηση, κυρίως τη δεύτερη που έχει σαφώς καλύτερη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην περιφέρειά της με τα κενά σπίτια και τα ακαλλιέργητα χωράφια.

Ασφαλώς και χρειάζονται νομικές παρεμβάσεις όπως και κινητοποίηση επιστημονικών και άλλων φορέων ώστε να αποτραπούν πιθανά προβλήματα εκ μέρους των προσφύγων (άστεγων κ.ά.) στο μέλλον.

Εχει ενδιαφέρον ότι η κοινωνία επαγρυπνά, έχει προτάσεις και μικρές λύσεις στο ογκώδες προσφυγικό πρόβλημα που έχει ενσκήψει στη χώρα.

Καμιά φορά η λύση είναι τόσο κοντά μας, σχεδόν μπροστά στα μάτια μας, αλλά αδυνατούμε να τη δούμε - είπαμε, το απλό είναι δύσκολο γιατί δεν του δίνουμε σημασία και το προσπερνάμε (μερικές φορές το βλέπουμε αλλά το περιγελάμε, λες και είμαστε προορισμένοι για τα μεγάλα και δεν μας ταιριάζει το ευτελές).

Και όμως, στα μικρά ζυμώνεται κανείς, σ' αυτά πρέπει να μαθητεύσει και ίσως κάποτε αξιωθεί να κάνει κάτι μεγαλειώδες, αλλά και να μην τα «καταφέρει» θα έχει εντρυφήσει στα χώματα κι αρώματα ανθρώπινων, διαιώνιων αξιών.

Ευχαριστώ, ούτως ή άλλως, τον κύριο Σγούτα κι εδώ είμαστε...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οικίες, αγροί και οι πρόσφυγες
Τόσα σπίτια ρημάζουν στην Ελλάδα, αραχνιασμένα, ετοιμόρροπα, ξεχασμένα και αν είναι σωστά τα στοιχεία, τότε πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της και τον προγραμματισμό της στο θέμα της στέγασης...
Οικίες, αγροί και οι πρόσφυγες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικές απαγορεύσεις
Θαυμάσαμε φαντάζομαι όλοι το σφρίγος και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν φωστήρες τινές του κυβερνητικού συνονθυλεύματος απέναντι στους δημοσιογράφους που επρόκειτο να καλύψουν στην Ειδομένη την...
Κυβερνητικές απαγορεύσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι δυτικοί και οι «τριτοκοσμικοί»
Tην «εισβολή» του «τρίτου κόσμου» στις δυτικές χώρες την είχαν προαναγγείλει ευάριθμοι μελετητές. Και να που τώρα παρακολουθούμε «έντρομοι» και ξαφνιασμένοι την «επέλαση» των «τριτοκοσμικών» στα σπίτια μας και...
Οι δυτικοί και οι «τριτοκοσμικοί»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κυβέρνηση απροετοίμαστη και ανεπαρκής
Εξοργιστικά ανεπαρκείς αποδεικνύονται ο πρωθυπουργός και η παρέα του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος για το οποίο επαίρονταν προεκλογικά ότι είχαν δραστικές λύσεις. Φούμαρα, αέρας...
Κυβέρνηση απροετοίμαστη και ανεπαρκής
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H Eυρώπη και το ηλιοστάσιο
Η Ευρώπη των μεγάλων διανοητών, των επαναστάσεων και των δικαιωμάτων, η Ευρώπη του Διαφωτισμού δολοφονεί τους πρόσφυγες αντί να τους ενσωματώσει. Η Ευρώπη εξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει άνοπλους ικέτες· τι...
H Eυρώπη και το ηλιοστάσιο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ξένου μοίρα
Το 'χει η μοίρα του ξένου να περιπλανιέται σε άγνωστους, δύσβατους, λασπωμένους δρόμους, ανήσυχος, τρομαγμένος, γεμάτος μοναξιά και αντιμέτωπος με την εχθρικότητα των ανθρώπων αλλότριας γης. Αγνωστη γλώσσα,...
Ξένου μοίρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας