• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.5°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  79%

Η κοινωνία και το τίμημα της προόδου

 • A-
 • A+

Είναι άξιο απορίας και αξιοσημείωτο. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 (στη θέση των δεξιών - «σοσιαλιστών» ενθρονίστηκαν οι «αριστεροί») ήταν μια επαναστατική αλλαγή, κάτι σαν ριζοσπαστική κίνηση από τον αυταρχισμό προς μορφές ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λίγοι (γιατί;) συνειδητοποίησαν ότι αυτή η μετάβαση δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια μορφή αυταρχισμού και άμετρου κοινωνικού ελέγχου -όπως θα 'λεγε ο Αμερικανός διανοητής Κρίστοφερ Λας- σε μιαν άλλη· μια φαύλη συνεργασία μεταξύ αγοράς και κράτους που μας μετατρέπει σε άβουλους πολίτες, που εκχωρούν προθύμως την ελευθερία τους σε επαγγελματίες εκπροσώπους τους οποίους οι ίδιοι επιλέγουμε με την ψήφο μας.

Εμείς όλο αυτό το αποκαλούμε πρόοδο και όλο και αποζητάμε τη συντροφιά και την εύνοια αυτών που ακτινοβολούν εξουσία-χρήμα-διασημότητα, ξεχνώντας τους υπόλοιπους που υποφέρουν. Αυτή είναι η πρόοδος; Η μετατροπή της πολιτικής, η άθλια έκπτωσή της σε υπόθεση ομάδων συμφερόντων; Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών των ομάδων (και άσε τους άλλους να κουρεύονται);

Να πάρουν μέρος στο μοίρασμα της πίτας χωρίς να θέτουν την παραμικρή ευρύτερη αξίωση; Υποφέρουν περισσότερο οι εργάτες από τους αγρότες; Οι στρατιωτικοί από τους εκπαιδευτικούς; Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από τους δημόσιους; Και αν ένας απ' αυτούς τους κλάδους καταφέρει να κερδίσει κάτι, πάει, τέλειωσε η όποια αγωνιστικότητα; Ολοι (οι πολλοί) θύματα είμαστε, δεν χρειάζεται κάποιος να επιδεικνύει ότι είναι μεγαλύτερο από κάποιους άλλους ώστε να κοιτάζει μόνο το δικό του (μικρο)συμφέρον.

Ενα μειονέκτημα της κοινωνίας είναι ότι έχει (ξε)χάσει τον δημόσιο χώρο, εκεί που συναντώνται οι αγωνίες, οι απορίες, οι αμφισβητήσεις· εκεί που γεννώνται ο διάλογος και η εξέγερση. Δημόσιος χώρος είναι το σαλόνι μας (άντε και το κόμμα στο οποίο στεγαζόμαστε). Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι οπισθοδρόμηση· πουθενά η καλλιέργεια του πνεύματος παρά μόνο η λύσσα για επιβίωση (άντε και κάνα βολεματάκι...).

Μήπως αυτό είναι το τίμημα της προόδου; Η εγκατάλειψη του πνεύματος και ο ύμνος στην ύλη; Είμαστε μια προοδευτική κοινωνία επειδή κυβερνιόμαστε από «προοδευτικούς»; Το να βιώνουμε οικονομικές καταστάσεις όμοιες μ' αυτές των δεκαετιών '40 - '50 - '60 δεν περιποιεί τιμή στην αριστερή κυβέρνηση (όσα δάκρυα κι αν χύνει για τη δύσκολη τάχα θέση στην οποία την έχουν εγκλωβίσει οι δανειστές-επίτροποι).

Το θλιβερό είναι ότι, ως κατέχουσα την εξουσία, μπορεί να ψηφίσει εσωτερικούς νόμους που πλήττουν τα δικαιώματα και ουδείς μπορεί να την εμποδίσει, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κοινωνία· η λογοδοσία είναι άγνωστη διαδικασία.

Για ποια πρόοδο μιλάμε;

«Το ερώτημα για σοβαρούς ιστορικούς -έγραφε ήδη από το 1975 ο Κρίστοφερ Λας- δεν είναι κατά πόσον η πρόοδος απαιτεί ένα τίμημα, αλλά αν η ιστορία της σύγχρονης κοινωνίας μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος κατά κύριο λόγο». Η άμετρη και άλογη οικονομική ανάπτυξη οδηγεί μαθηματικά στην ταπείνωση του πλανήτη και στον αφανισμό του ανθρώπινου είδους. «Καλά τώρα, ώσπου να 'ρθει 'κείνη η ώρα...» απαντάνε οι αριστεροί και οι ακροδεξιοί της (ίδιας!) κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαλαλήσουν ότι είναι εδώ, έτοιμα για μια μεγάλη ανατροπή, ότι μπορούν να συμπλεύσουν, έστω και συγκυριακά, ώστε να φύγει από την εξουσία το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα που...
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το κόμμα, η κυβέρνηση, η κοινωνία
Πέταξε η μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει η ίδια η κοινωνία, θεσμικά, στο πολιτικό σύστημα κι αυτό γιατί η ηγεσία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας φάνηκε ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον - μόνο την υφαρπαγή της...
Το κόμμα, η κυβέρνηση, η κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί ψεμάτων
Να φροντίσουμε για τη δημιουργία ρηγμάτων, να αποκτήσουμε (αλλά πώς) μια νέα νοοτροπία σεβασμού και ισονομίας; Ισως· έχοντας πειστεί όμως ότι αυτό το πράγμα, αυτή η κυβέρνηση εννοώ, ουδεμία σχέση έχει με την...
Περί ψεμάτων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Και ο πρόεδρος της Βουλής (μας)
Παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής ότι η άρνηση της νησιωτικότητας κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας, επιρρωνύοντας ουσιαστικά τον λόγο του Καμμένου. Μάλλον έχουν κόψει καπίστρι οι κυβερνώντες.
Και ο πρόεδρος της Βουλής (μας)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τους εθισμένους ιδεολόγους
Aπό τη μια η θαλπωρή της εξουσίας και η προβατοποίηση των χειροκροτητών της και από την άλλη η έρημος και η παγωνιά της κοινωνίας. Δεν υπάρχει καλή εξουσία, τι, διάολε, δεν καταλαβαίνουμε; Η κατάσταση, ήγουν,...
Για τους εθισμένους ιδεολόγους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ούτε νύχτα...
Θα ’πρεπε να κοκκινίζουν όσοι εξακολουθούν να αποκαλούν τούτο το κυβερνητικό συνονθύλευμα ακροδεξιών και αυτοαποκαλούμενων αριστερών κυβερνώσα Αριστερά. Ας επιλέξουν κάτι πιο προσιτό, είτε για να μη γελάει ο...
Ούτε νύχτα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας