• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.9°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.0°C / 0.7°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 3.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.6°C / 0.1°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -7.6°C / -5.5°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 4.2°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 0.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  6 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.1°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.2°C / 4.3°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.6°C / 2.6°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -3.9°C / 0.8°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

H καθαρή γραφή

 • A-
 • A+

Το ενδιαφέρον στην απόφαση του ΣτΕ επικεντρώνεται στην καθαρογραμμένη αιτιολόγηση (σκεπτικό). Τήρησαν το γράμμα του νόμου; Και γιατί δεν το τήρησαν όταν έκριναν τα μνημόνια; Επηρεάστηκαν από την κοινή γνώμη, από τη συγκυρία; Μα, μπορεί να επηρεαστεί ένας αδέκαστος, ένας ορκισμένος λειτουργός της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε ατμόσφαιρα;

Μάλλον έκριναν τον αλαζονικό τρόπο του υπουργού Επικρατείας, το πώς χειρίστηκε την όλη υπόθεση, μεταφέροντας αρμοδιότητες μιας ανεξάρτητης αρχής στα υπουργικά χωράφια.

Η απόφαση, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι μια προσωπική ήττα του νεαρού υπουργού Νίκου Παππά (και των συμβούλων του), αλλά αυτό δεν έχει παρά μόνο εσωκομματικό ή εσωκυβερνητικό ενδιαφέρον: το εάν δηλαδή παραμείνει ή όχι στην περίοπτη θέση του.

Ερχεται, πάντως, μεγάλη μπόρα στην ελληνική κοινωνία, την αποσβολωμένη ούτως ή άλλως από τα απανωτά χαστούκια που δέχεται από τους διαχειριστές των μνημονιακών εντολών.

Εάν εξαιρέσει κανείς τις πραγματικά θαυμαστές προσπάθειες επικοινωνίας και επιβίωσης που γίνονται στα χαμηλά και «αποκλεισμένα» στρώματα, στα άλλα επίπεδά της η κοινωνία δονείται από την ανασφάλεια των πολλών και μια μοιρολατρική στάση (που ίσως και να τους αρέσει).

Αλλοι επιχαίρουν και άλλοι στενοχωριούνται από την (δις ή τρις αναβληθείσα) επιτέλους απόφαση των δικαστών. Και οι κρίνοντες κρίνονται βεβαίως, αλλά το θυμικό εξεγείρεται από παντού – και από την ανεκδιήγητη αντιπολίτευση και από την ηττημένη (;) κυβέρνηση.

Αυτά συμβαίνουν, όταν δεν επικρατεί ομόνοια σε μια μικρή χώρα, όταν ο διάλογος φαίνεται να γίνεται μεταξύ εχθρικών «στρατοπέδων», με εξυπνακίστικους μάλιστα όρους, με ευτελή πολιτικό λόγο, χωρίς κανένα επιχείρημα, μάλλον με ένα μόνο επιχείρημα: τη διαπλοκή.

Η «ίδρυση» της ταυτότητας μέσα από την ετερότητα δεν απασχολεί τους Ελληνες πολιτικούς (εντάξει, και τους αλλοεθνείς)· το μόνο τους πρόβλημα είναι ποιος θα κυριαρχήσει, είτε επηρεάζοντας είτε όχι τη Δικαιοσύνη.

Κριτήριο της τελευταίας δεν είναι τα συμφέροντα (αυτό δα έλειπε) της μιας ή της άλλης εταιρείας, ομάδας ήθελα να πω, παρά η ίδια η λάμψη της αλήθειας.

Και όσο κι αν ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια στις ιδεολογικές και ηθικές του αποσκευές, είναι υποχρεωμένος να δεχτεί αυτήν που απορρέει από την ερμηνεία του νόμου (τον οποίο όμως συνήθως επιβάλλουν οι ισχυροί και ανατρέπεται έτσι η αντικειμενικότητα). Μετά πάει λέγοντας...

Αναμένοντας την καθαράν γραφήν της απόφασης είμαστε υποχρεωμένοι (είμαστε;) να κρίνουμε την ανακοίνωσή της, νομικά αλλά και ηθικά αλλά και κοινωνικά και εθνικά. Δυστυχώς «μπάζει» από παντού (ξεχνάμε την αυστηρότητα, την επιείκεια και τη σοβαρότητα που οφείλουν να διακρίνουν τους δικαστές).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα ασήμαντα...
Ουδέποτε ήταν αφελής η εξουσία. Ξέρουν τι λένε και τι κάνουν, για αυτό και δεν ντρέπονται. Για τους βιασμούς φταίνε οι γονείς και όχι γιατί φταίει το ανατριχιαστικά πατριαρχικό [ακόμη!] σύστημα.
Τα ασήμαντα...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το νομικό σύστημα και ο Κουφοντίνας
Αυτοί που υπογράφουν το κείμενο διαμαρτυρίας για την εκδικητική [και παράνομη] στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Κουφοντίνα απλώς υπερασπίζονται την ίδια τη δημοκρατία.
Το νομικό σύστημα και ο Κουφοντίνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αποφάσεις δικαστών κατά νόμων
Ηθελα να ’ξερα τι αέρηδες σφυρίζουν στα μυαλά των δικαστών που αρνούνται να χορηγήσουν άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, άδεια που εκ του νόμου -γιατί λησμονείται αυτό;- δικαιούται.
Αποφάσεις δικαστών κατά νόμων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πρωθυπουργός και η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη
Είναι μια πονεμένη ιστορία αυτή της Θέμιδας στη χώρα – και παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι επαναστάσεις πρότασσαν την κοινωνική δικαιοσύνη, την ίση απόδοσή της σε πλούσιους και φτωχούς. Το ίδιο βιολί εδώ...
Ο πρωθυπουργός και η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η αγωγή πρώην πρωθυπουργού
Ουκ αισχύνεται; Ουκ ερυθριά; Ουχ ορά; Ουκ οίδε τι αισθήματα προκαλεί στον ελληνικό λαό η αγωγή που κατέθεσε; Για τον πρώην κοτζάμ πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο λόγος που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε αγωγή...
Η αγωγή πρώην πρωθυπουργού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εγκληματικότητα
Αρα; Αρα ο θεός ή ο διάολος ή η τύχη να βάλουν το χέρι τους, γιατί αν προσδοκά κανείς να λύσουν το θέμα οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ζήτω που καήκαμε. Κλείνει τ' αυτιά του βέβαια κανείς, όταν μιλάνε οι «θεσμοί»...
Εγκληματικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας