• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.6°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.3°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Το κόμμα, η κυβέρνηση, η κοινωνία

 • A-
 • A+

Νομίζω ότι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει χάσει το παιχνίδι με την κοινωνία, εννοώ έχει χάσει την επαφή μαζί της. Κάθε θεωρία για επανασύνδεση παραμένει σ' αυτούς που τη γεννάνε και τη διακινούν μπας και προλάβουν τίποτα.

Πέταξε η μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει η ίδια η κοινωνία, θεσμικά, στο πολιτικό σύστημα κι αυτό γιατί η ηγεσία που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας φάνηκε ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον - μόνο την υφαρπαγή της εξουσίας είχε στο μυαλό της.

Λένε πολλοί να ξεχάσει το «αριστερό» παρελθόν της και να δείξει ενδιαφέρον σε εναλλακτικές μορφές δημοκρατικής διοίκησης, να προσεγγίσει τη σοσιαλδημοκρατία και λοιπά άψυχα και αμήχανα ιδεολογικά.

Μάταιος κόπος οι θεωρίες περί αναστοχασμού, αναδίπλωσης, επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κόμματος - η κυβέρνηση κατέστρεψε και κομματικούς μηχανισμούς που είχαν μια κάποια πρόσβαση στην κοινωνία και το ήθος της Αριστεράς.

Η κοινωνία ας μη λογίζεται σαν ένα ενιαίο σώμα αλλά σαν στρώματα με διαφορετική ταξική οντότητα το καθένα. Αφού λοιπόν διερρήχθη η συνοχή της Αριστεράς με τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, καλό θα ήταν το κόμμα να στρέψει το ενδιαφέρον του στα μικρομέγαλα και στα μεγάλα κοινωνικά στρώματα, αυτά που μπορούν να επηρεάζουν κυβερνήσεις, τη Βουλή και λοιπά.

Και ας μας πουν ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά, διότι έτσι η δομή του κράτους, έτσι η δύναμη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων-εφοπλιστών, γιουβέτσι η πίεση που δέχονται από τους δανειστές, στουπέτσι ο σοσιαλισμός και, άρα, αυτοί (κυβέρνηση και κόμμα) οφείλουν να διαφυλάξουν παντί τρόπω και σθένει τις καρέκλες της εξουσίας.

Κάτι πομπώδη, ότι το κόμμα θα πείσει την κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να μεριμνήσει ώστε να σταθεί όρθια η κοινωνία, ακούγονται σαν αστείο σχεδόν (έχουν μεταλλαχθεί οι άνθρωποι της εξουσίας - πώς να γινόταν αυτό κατανοητό από όσους ελπίζουν ακόμη;).

Το συνέδριο είναι για εσωτερική κατανάλωση, ουδέν ενδιαφέρον, ένα ακόμη (συνειδητό!) λιθαράκι στον ογκώδη βωμό του θεάματος. Στην επικοινωνία πάντως το κόμμα υστερεί φανερά· η κυβέρνηση τα πάει περίφημα (διότι δεν αισχύνονται, δεν ορρωδούν προ ουδενός, ψεύδονται και λοιπά - όπως κάνει κάθε φιλελεύθερη κυβέρνηση).

Για να επιχειρήσεις μια ανανέωση, μια ανασύσταση του κόμματος, οφείλεις να ξεπλύνεις τη ρετσινιά της συνθηκολόγησης, της βαριάς και πικρής για όλη την κοινωνία ήττας· πώς αλλιώς; Ποιος δίνει σημασία πλέον στο τι λένε ή σκέπτονται τα κομματικά μέλη ή στελέχη; Ας βγουν μια βόλτα στην αγορά· είναι βέβαιο ότι θα ντρέπονταν κατόπιν να επιδεικνύουν την αλαζονεία της εξουσίας που διακρίνει πολλούς (όχι όλους, είναι αλήθεια).

Διαβάζω συνεντεύξεις στελεχών της κυβέρνησης. Πανομοιότυπες. Πρέπει να κάνουμε τούτο, οφείλουμε να πράξουμε εκείνο, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, εξυγίανση - ε, κάντε το να πάει στο καλό. Κυβέρνηση είστε - όχι αντιπολίτευση. Θα σοβαρευτούν ποτέ; Κομμάτι δύσκολο...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για μια επαφή με την κοινωνία
Η κόπωση και η σκληρή πραγματικότητα παίρνουν τη θέση του συναισθηματισμού, του ενθουσιασμού. Κι εδώ που τα λέμε, ενθουσιάστηκαν (και συγκινήθηκαν πραγματικά) τα παλιά στελέχη της Αριστεράς και οι ψηφοφόροι με...
Για μια επαφή με την κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαλαλήσουν ότι είναι εδώ, έτοιμα για μια μεγάλη ανατροπή, ότι μπορούν να συμπλεύσουν, έστω και συγκυριακά, ώστε να φύγει από την εξουσία το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα που...
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μνημόνιο και ιδεολογικός ευνουχισμός
Διαβάζω αποσπάσματα τινά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη και, ομολογώ, αδυνατώ να τα κατανοήσω. Σε ποιον απευθύνεται; Γνωρίζει το μέγεθος της έλλογης άμα τε και θυμικής καταστροφής που...
Μνημόνιο και ιδεολογικός ευνουχισμός
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την υστερία των αντιπολιτευόμενων
Βλέπουμε ότι η δημιουργική σάτιρα προέρχεται μόνο από «αριστερά», απλούστατα γιατί η δεξιά είναι γεμάτη μίσος και (μνησι)κακία -και ως γνωστόν σε τέτοιους τόπους δεν ευδοκιμεί ούτε η σάτιρα ούτε το χιούμορ·...
Για την υστερία των αντιπολιτευόμενων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεκατρείς εκτός τόπου και χρόνου
Ο τελικός κριτής (ο λαός!), τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του (έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ας μην είναι αξιόπιστες), φαίνεται να έχει στρέψει την πλάτη στους αριστερούς εθνοσωτήρες του, αδυνατεί να...
Δεκατρείς εκτός τόπου και χρόνου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι νέοι και οι κυβερνητικές θέσεις
Δηλώνει συνεπής αναγνώστης της εφημερίδας από τη γέννησή της. Συμφωνεί άλλοτε και διαφωνεί τις περισσότερες φορές με αρκετούς από τους συντάκτες, παρ’ όλα αυτά είναι το μόνο μέσο από το οποίο θεωρεί ότι...
Οι νέοι και οι κυβερνητικές θέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας