• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.4°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 34.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 32.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Περάσματα και λεωφόροι ελπίδας

 • A-
 • A+

Μερικοί είναι αποφασισμένοι να κάνουν μόνο σωστά και δημιουργικά πράγματα κόντρα στο γενικότερο κλίμα κατήφειας και απελπισίας. Μπορεί να μην έχουν υλικά οφέλη, αλλά τα ψυχικά και πνευματικά είναι πολλαπλά.

Λίγο το κέφι και το μεράκι, λίγο η προσφορά του διπλανού, κάτι το πάθος να ομορφύνει και να γλυκάνει ο χώρος που κινούμαστε καθημερινά, μπορεί να διαμορφώσουν άλλη ματιά στην καθημερινότητα. Είπαμε: δημιουργία ή θάνατος.

Ας πάψουμε -λένε- ν’ αναρωτιόμαστε για το τι ή ποιος έφταιξε και επήλθε τέτοια μετάλλαξη στον μέσο Ελληνα, όχι μόνο στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και στην ίδια τη συμπεριφορά, στα συναισθήματα, στην οικογένεια, παντού... Και αυτό γιατί πολλά και πολλοί φταίνε για τούτη τη μετάλλαξη.

Να μην ενδιαφερόμαστε δηλαδή για τη ρίζα του κακού ή να κρύβουμε το κακό κάτω από το χαλί. Ετσι όμως δεν κάνουμε χωριό, απλώς αλλάζουμε πλευρό στην ευνήν του νηδύμου μας (στο κρεβάτι της γλυκιάς νάρκωσης).

Καλό είναι βεβαίως να προσπαθεί κάποιος να βρει νόημα μέσα στη γενική ασφυξία, να βρει πόρους (περάσματα) που πιθανώς θα σώσουν τον ίδιο πνευματικά και που ίσως τον οδηγήσουν σε νέες λεωφόρους διαβίωσης στις οποίες παρελαύνουν: η λιτότητα (ολιγάρκεια), η σύνεση, η ευθυμία και η ευφροσύνη. Απουσιάζουν απ’ αυτήν την παρέλαση η ύβρις και η οίησις, το μίσος και ο φανατισμός κ.ά.

Δεν ξαναζωντανεύει η παιδική ηλικία -πώς θ’ αλλάζαμε τη θνητότητα;- μπορούν όμως να ανακληθούν οι γειτονιές των παιδικών χρόνων (η ζωή· οι χαρές και το ατελείωτο παιχνίδι, οι τρυφεροί ανταγωνισμοί που όμως αποδεικνύεται στο μέλλον ότι και τότε υπέφωσκε η σκληρότητα και η μανία της πρωτιάς· τι γήινο κουσούρι και τούτο).

Αλλά κι αυτό απαιτεί σταθερότητα και αποφασιστικότητα, παραίτηση από τον κώδικα των καταναλωτικών και εγωιστικών αξιών. Μετά ίσως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για δημιουργία ή θάνατο... Κομμάτι δύσκολα όλα τούτα με τέτοιον ορθολογισμό και φανατισμό γύρω μας και -κυρίως- με τέτοια ανασφάλεια.

Δεν φτάνει που εμείς οι πάσχοντες νιώθουμε ούτως ή άλλως την ανασφάλεια (της ανεργίας, της επιβίωσης και λοιπά) έχουμε και την ανασφάλεια των κυβερνώντων που βλέπουν παντού εχθρούς και διαβολείς, υποβλέποντες και εποφθαλμιώντες τη θεσούλα τους. Αντε να βρεθεί σημείο επαφής μέσα σ’ ένα τέτοιο εχθρικό κλίμα.

Γι’ αυτό λέμε: δημιουργία, όσο είναι εφικτό, και δεν πάει να νιώθουν ανασφαλείς ή να αυτοχειροκροτούνται οι φτωχοί· αυτοί δεν μπορούν να κοιμηθούν. (Αλλά τέτοιες αγρυπνίες είχαν όλοι οι τύραννοι από τα πολύ παλιά χρόνια -δεν τους φταίει κανείς, η εξουσιομανία τους τα φταίει.)

Σθένος χρειάζεται· οι άνθρωποι είναι εκεί έξω, όπως και ο δημόσιος χώρος, όπως και ο λόγος, και η τέχνη, και η σπορά, το θέρος, το άρμεγμα των αμνοεριφίων, η θάλασσα, το Πανεπιστήμιο. (Αυτό το τελευταίο, πού το πάτε;)

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η μόνη ηδονή
Ας κρατήσουμε ό,τι μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να συνεχιστεί ανώδυνα η παρουσία μας στον πλανήτη Γη, πρόσχαρα και ηδονικά. Αν η μόνη ηδονή είναι το να είσαι ζωντανός, πού πάνε όλοι οι αξιακοί κώδικες, το...
Η μόνη ηδονή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η απουσία του κριτικού λόγου
Καλό είναι να επιδίδεται κανείς σε ύβρεις και αρνητικούς γενικά χαρακτηρισμούς διότι έτσι δίνει νόημα –νομίζει– στη στραπατσαρισμένη, συνήθως, από απογοητεύσεις και ταπεινώσεις ψυχούλα του. Ναι, δεν είναι,...
Η απουσία του κριτικού λόγου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eνα μυρμηγκάκι στις φλόγες
Σκυλιά κι ελέφαντες καταδίωκαν όσους προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον φτωχό Αβραάμ από τις φλόγες, ενώ βασιλικοί, άγριοι αετοί επόπτευαν αντικαθεστωτικές ενέργειες. Μέσα σ’ όλη την ασφυξία και τον χαλασμό ένα...
Eνα μυρμηγκάκι στις φλόγες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
To μεγαλείο των μεγαλουπόλεων
Φίλοι από τα καφενεία και τα ουζερί του κέντρου προσφέρονται να κάνουμε παρέα. Οι συζητήσεις κορυφώνονται· έχουν πάθος και αναζητούνται, οπωσδήποτε, απαντήσεις (και πού να τις βρεις;). Το ερώτημά τους συνεχώς...
To μεγαλείο των μεγαλουπόλεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H νηστεία ως υγεία του σώματος
Ελεγε ο Νίτσε ότι έχει μεγάλη σημασία για τη μοίρα ενός λαού και της ανθρωπότητας το ξεκίνημα της κουλτούρας από τη σωστή θέση - όχι από την “ψυχή”: η σωστή θέση είναι το σώμα, η χειρονομία, η δίαιτα, η...
H νηστεία ως υγεία του σώματος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο αεί και ωσεί παρών χρόνος
Στις απαρχές του χρόνου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, εικάζουν πολλοί ότι εμφανίστηκε η γλώσσα και ο χορός, η μουσική και ο έρωτας στα σώματα των ανθρώπων. Ο πόνος, η καταστροφή και η πανωλεθρία είχαν προηγηθεί·...
Ο αεί και ωσεί παρών χρόνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας