• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 6.1°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.2°C
  4 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.7°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 9.6°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 5.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  4°C 2.5°C / 5.4°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  46%

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

Eχθροί τους...

 • A-
 • A+

Θα συμφωνήσω με την υπόθεση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν πέσει η κυβέρνηση, τούτο θα οφείλεται στα εξής: την απειρία της, την ανικανότητά της και την εγκληματική της αδιαφορία.

Θα 'πρεπε να προσθέσει: την εξουσιομανία πολλών, συμπεριλαμβανομένης της οίησης του πρωθυπουργού («κατάφερα στα σαράντα μου να γίνω πρωθυπουργός»)· την αλαζονεία που φανερώνουν πολλοί όταν μιλάνε στην τηλεόραση απαξιωτικά και υποτιμητικά για όλους τους «αντιπάλους» τους· τέλος, την εχθρική στάση που κρατούν απέναντι σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, στα κοινωνικά κινήματα και λοιπά.

Μόνοι αυτοί, οι άμεμπτοι και απέναντί τους όκωσπερ σάρμα εική κεχυμένων ο κοινωνικός κόσμος, σαν ένα βουνό σκουπίδια πεταμένοι (όλοι μας) εδώ κι εκεί (παραφράζοντας Ηράκλειτο: ὅκωσπερ σάρμα εἰκῆ κεχυμένων ὁ κάλλιστος κόσμος...).

Κατά παράδοξο(;) τρόπο οι ακόμη αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί της κυβέρνησης (ένας μάλιστα δήλωσε περήφανος: εγώ είμαι κομμουνιστής!), όσοι τέλος πάντων δηλώνουν ότι είναι αριστεροί, έχουν σαν ευαγγέλιο μια αρχή που έχει εκπηγάσει από έναν φανατικό πολέμιο της Αριστεράς, έναν ευφυή νομικό και πολιτικό, που όμως ήταν ακραίος φιλοναζιστής, τον Καρλ Σμιτ, που διατύπωσε την άποψη ότι όλα στη ζωή βασίζονται στο δίπολο-αρχή «φίλος-αντίμαχος». Ολες οι «πραγματικές» κατ' αυτόν κοινωνικές σχέσεις, αλλά και αυτές μεταξύ εθνών και κρατών, διέπονται απ' αυτήν την αναπόδραστη αρχή.

Πρόκειται για πρωτόγονη αρχή. Είπε γι' αυτήν ένας μεγάλος Ολλανδός ιστορικός, συγγραφέας (Γιόχαν Χουιζίνγκα) ενός από τα σημαντικότερα βιβλία («Ο άνθρωπος και το παιχνίδι») που έχουν γραφεί ποτέ: «Δεν γνωρίζω θλιβερότερη ή βαθύτερη έκπτωση του ανθρώπινου λογικού από τη βάρβαρη και οικτρή πλάνη του Schmitt σχετικά με την αρχή “φίλος-αντίμαχος”... Μόνο υπερβαίνοντας αυτήν την αξιοθρήνητη σχέση φίλου-αντιμάχου θα εισέλθει η ανθρωπότητα στην αξιοπρέπεια της ανθρώπινης κατάστασης».

Τούτη η θλιβερή αρχή έχει διαποτίσει τους πάντες που κατέλαβαν την εξουσία και πολύ περισσότερο (;) όσους τους υποστηρίζουν (χωρίς επιχειρήματα πλέον). Το έχει διατυμπανίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Ή θα τους λιώσουμε ή θα μας λιώσουν! Το ακούμε οι περισσότεροι στην καθημερινότητά μας.

Οσοι τυχόν διαφωνούμε (πώς τολμάμε, αλήθεια;) γινόμαστε αυτομάτως εχθροί της κυβέρνησης και εχθροί της Αριστεράς, είμαστε «χειρότεροι» από τους δεξιούς, απεργαζόμαστε σκοτεινά σχέδια για την πτώση της και άλλα, ιλαρά μεν ανατριχιαστικά δε σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική συνείδηση. Πάει κατά διαόλου (και δεν ανοίγει μύτη...) η όποια ένσταση, η οποιαδήποτε κριτική.

Βρε, άνθρωποι του Θεού (του λαού έστω) ουδείς επιβουλεύεται (από όσους τη στήριξαν) την κυβέρνηση. Λέμε μόνο να δείξει σοβαρότητα, να δουλέψουν, να πασχίσουν, να υποστείλουν την αμετροέπεια και την αλαζονεία, να πάψουν να μας βλέπουν σαν εχθρούς. Κινδυνεύει πραγματικά η δημοκρατία από τέτοια μυαλά, από τέτοιους στόκους. Δεν βλάπτει μια σταγόνα αυτοεκτίμησης και αυτοκριτικής· αντιθέτως!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η επόμενη μέρα
Εχουν γραφεί πολλά για τον ενθουσιασμό όταν αυτός διακατέχει τους πολίτες σε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, διαδηλώσεις, συγκρούσεις, εξεγέρσεις, επαναστάσεις. Αλλοτε είναι θετικός και άλλοτε αρνητικός,...
Η επόμενη μέρα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικό και αντιπολιτευτικό επίπεδο
Ατάραχοι οδεύουμε οι πλείστοι προς... Πού πάμε αλήθεια; Αυτή η αταραξία... Μήπως θεωρούμε ότι είναι και όπλο μας; Είμαστε ένα κράτος, ο λαός του οποίου ουδέποτε έκανε κάτι ολοκληρωμένα. Ισως αυτό και να μας...
Κυβερνητικό και αντιπολιτευτικό επίπεδο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυθάδειες...
Στην εποχή του μεγάλου Γάλλου διηγηματογράφου Γουσταύου Φλωμπέρ έντονη ήταν η διαμάχη μεταξύ των φιλοσόφων σχετικά με τα πρωτεία της ύλης ή του πνεύματος. Ιδού η θέση του σε αυτή τη διαμάχη: «Θεωρώ τον υλισμό...
Αυθάδειες...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Hλίθιες μάζες, δευτεράντζες ηγέτες
Πολύ σκληρό (αληθινό) τούτο το -θα ‘πρεπε να μας προβληματίσει σοβαρά- τι σημαίνει μέτριος ηγέτης, τι σημαίνει αδαήμων ανθρωπότητα, τι ένστικτο, τι λάθος, απάτη, φύση και λοιπά. Ενδεχομένως να μη βρούμε εύκολα...
Hλίθιες μάζες, δευτεράντζες ηγέτες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη ματαιοδοξία των νέων «σωτήρων»
Εκτός από το πρόσφατο προσκλητήριο των κεντροαριστερών δυνάμεων του τόπου, ακόμη τρία πρώην «στελέχη» τού εν Ελλάδι σοσιαλισμού διεκδικούν τα ηνία της χώρας ώστε -λένε- να τη συγκρατήσουν από τον κατήφορο που...
Για τη ματαιοδοξία των νέων «σωτήρων»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Tης εξουσίας
Η αληθινή ουσία των όντων δεν διδάσκεται ούτε ωφέλιμη θα ήταν για τους πολλούς ανθρώπους. Ενας καλός καπετάνιος μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει τρικυμία, μπορεί όμως να του διαφύγει η εξαιρετική και...
Tης εξουσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας