• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.3°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%

Αναχώρηση των 300 προσφύγων από το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο της Μπάρας Τρικάλων με 5 λεωφορεία για την Ειδομένη το απόγευμα της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου 2016

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ωρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 • A-
 • A+

Eπαίρονται εδώ και λίγα χρόνια μερικοί δήμαρχοι ότι οι δήμοι είναι το μόνο αποκούμπι της κοινωνίας, ότι όλοι οι κάτοικοι στις υπηρεσίες τους προστρέχουν να βρουν κάποια ανακούφιση. Και όλα αυτά παρότι, όπως λένε, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι κρατικές επιχορηγήσεις.

Εχουν φτάσει στο συμπέρασμα αυτό επειδή, ισχυρίζονται, το κράτος είναι αναποτελεσματικό και ανήμπορο να έλθει σε επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας. Φταίει η δομή του, φταίει η γραφειοκρατία, φταίει ο δημοσιοϋπαλληλισμός που λειτουργεί ανασχετικά στην εξυπηρέτηση, φταίει η μαύρη μας η μοίρα· άρα, πρόσωπο έχουν μόνο οι δήμοι και όχι το κράτος-τέρας.

Εάν έχουν δίκιο, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό να αποδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, στο μείζον θέμα των προσφύγων-μεταναστών. Αυτή τη στιγμή, υπ’ αυτές τις αφόρητες και πνιγηρές για όλους συνθήκες, δεν έχει σημασία να διαχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Ολοι φτωχοδιάβολοι είναι που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν ένα σπιτάκι, μια δουλίτσα· να ζήσουν κι αυτοί.

Είναι βία απροσμέτρητη και όνειδος για το ανθρώπινο είδος η μαζική, εκτός βούλησης όταν αιτία είναι οι πόλεμοι, μετακίνηση πληθυσμών· κανένα διεθνές δίκαιο δεν αρκεί για να τους υπερασπιστεί, κανένας διεθνής ουμανιστικός οργανισμός ή φορέας. Το εθνικό δίκαιο υψώνει φράγματα απροσπέλαστα.

Ας αναλάβουν λοιπόν οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά την επικράτεια να βρουν χώρους κατάλληλους στους οποίους θα στεγάσουν τους απελπισμένους διωκόμενους· να εγκαταστήσουν υπηρεσίες που θα τους περιθάλψουν, να υπάρξουν συνθήκες υγιεινής, διαμονής, να φάνε ένα πιάτο φαΐ και να πιουν ένα ποτήρι καθαρό νερό.

Τόσοι δήμοι στη χώρα μπορούν με λιγοστά έξοδα και με τη βοήθεια εκ μέρους των δημοτών να δώσουν άμεσα λύση έστω προσωρινή.

Είναι και μια ευκαιρία για τους κατοίκους να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους και να αποδείξουν ότι ο ξένος είναι πάντα ικέτης και χρειάζεται τη βοήθειά μας και ότι οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ελάχιστες και δεν συνάδουν με τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση της χώρας.

Να πείσουν επίσης οι δήμαρχοι όλους μας ότι δεν είναι σμικρογραφία της κεντρικής διοίκησης και ότι πράγματι οι δήμοι (πρέπει να) είναι κύτταρα της δημοκρατίας. Αυτό απαιτεί τόλμη, αποφασιστικότητα, μεγαλοκαρδία και ευρυχωρία πνεύματος που θα μηνύσουν σε όλους τον εθνικό σχεδιασμό.

Δοκιμάζεται η ανθρωπιά όλων μας και επίσης θα καταδειχτεί το επίπεδο του βαθμού του εξανθρωπισμού μας. Απλοί και λαϊκοί άνθρωποι είναι αυτοί που διασώζουν την έννοια (συν)άνθρωπος, οι «ανώνυμοι» που δίνουν όνομα στο υψηλό νόημα της βοήθειας.

Ηρθε η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φωνάξει δυνατά την παρουσία της, ότι είναι ένας από τους στυλοβάτες του εθνικού κορμού και ένας από τους ύψιστους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ικανός να παρέχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πάσχοντες.

Μια τέτοια πρωτοβουλία σκορπίζει ελπίδα ότι δεν έχουν χαθεί όλα στη θλίψη που έχει διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία (και ας καλείται η τελευταία να βγάλει, γι’ ακόμη μια φορά, τα κάστανα από τη φωτιά)· ο εθελοντισμός έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη ειδικά στις μεγάλες, κρίσιμες στιγμές, τότε που η Πολιτεία σηκώνει -ανήμπορη, ανίκανη (;)- τα χέρια. Μπας και θυμηθούμε ότι δήμος σημαίνει λαός...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συγκοινωνίες...
Εχει γίνει κοινός τόπος ότι το κράτος είναι ανεπαρκές και ανίκανο να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να ανακουφίσει κάπως την καθημερινή ζωή των πολιτών. Το ίδιο ανίσχυρη και αδρανής εμφανίζεται η Τοπική...
Συγκοινωνίες...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενέθλια γη
Kέντρο νομίζω των πραγμάτων και του νοήματος είναι ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του.
Γενέθλια γη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον θεό, ή στο θείο, ακριβώς διότι είναι ελεύθερος να το πράττει, είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν εξυπνάκια, αρνητή...
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
Ας είναι λοιπόν τούτες οι μέρες μέρες ανά(σ)τασης του του ελληνικού λαού, μέρες αναγέννησης αλλά και επίδειξης σθένους εκ μέρους εκείνων των πολιτικών κομμάτων που ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ζωής των απλών...
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λέξεις κενές
Οι λέξεις έχουν χάσει πια τη σημασία τους και την αίγλη που αυτές προσέδιδαν στην ανθρωπότητα [οι λέξεις], καθώς και τις αξίες που κουβαλούσαν κατά τη χρήση τους.
Λέξεις κενές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας