• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%

Φυτεύοντας ένα δέντρο φυτρώνουν η ομορφιά και οι ιδέες

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Καρποφόρα

 • A-
 • A+

Μιλούσα τις προάλλες με φίλο γεωπόνο και μου είπε το εξής απλό και εφικτό και ανώδυνο: «Φαντάσου δέκα εκατομμύρια Ελληνες να φύτευαν όλοι τους από ένα -μόνο ένα- καρποφόρο δέντρο, στην αυλή τους, στο εξοχικό τους, στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας τους. Θα άλλαζε όψη (υπερβολή) η χώρα».

Δεν ξέρω αν θα άλλαζε η όψη της χώρας, το σίγουρο είναι πως θα φαινόταν ή θα γινόταν πιο όμορφη, πιο υγιής, πιο αισθητική. Μαζί της, νομίζω, θα άλλαζε και η νοοτροπία πολλών, κυρίως των παιδιών, που θα έρχονταν σε επαφή με τις μυρωδιές του χώματος, της γης, με το σώμα του φυτού, του δέντρου· θα αποκτούσαν ευθύνη για τη φροντίδα του και αγωνία να το δουν να ορθώνεται περήφανο· ευτυχία όταν θα έβλεπαν τους καρπούς να σχηματίζονται και απόλαυση όταν οι χυμοί του θα δρόσιζαν τον οισοφάγο τους.

Μια μικρή μύηση στη δίαιτα της οικουμένης, ξεκινώντας από τα ελάχιστα τετραγωνικά της φύτευσης και μια γνώση του καιρού, του μικροκλίματος, της ποικιλίας των καρπών-δέντρων, των φυτικών ενισχυτικών φαρμάκων.

Το πότισμα, η λίπανση, το κλάδεμα αναγκάζουν τα παιδιά να δουν τα δέντρα σαν έναν φίλο τους, ζωντανό, ωραίο οργανισμό, με τον οποίο μπορούν να συνομιλούν. Απλά μαθήματα για απόκτηση φυσικής συνείδησης· ευαισθησία, ηπιότητα στη σκέψη και τη συμπεριφορά και σεβασμός. Επίσκεψη λεξικών (έστω ηλεκτρονικών) για πρόσκτηση επιπλέον γνώσεων. Σχολείο!

Φυτεύοντας ένα δέντρο φυτρώνουν η ομορφιά και οι ιδέες (και οι ανάγκες -γιατί όχι- ικανοποιούνται σ' έναν μικρό βαθμό). Ενισχύονται επίσης τα αισθήματα φροντίδας και επιμέλειας, συνέπειας και συνεχούς παρακολούθησης· όλα τούτα βοηθάνε στην καθημερινότητα του γενικότερου βίου των παιδιών.

Οι καρποί δεν είναι απλώς εδώδιμοι, αποκτούν και μια συμβολικότητα των προσπαθειών που καταβάλλουν στη ζωή τους (καρπός προσπάθειας ετών...). Εννοιες πλούσιες: ανθοφορία, σκληρότητα, αντοχή, θερμοκρασία, ευδοκίμηση, βαθύρριζη, επιπολαιόρριζη, ψύχος, παγετός, φύλλωμα, ποικιλία, γλυκύτητα, ωρίμαση, αναζωογόνηση, φλοιός, σάρκα...

Κι άλλες πολλές που ενδυναμώνουν τη φυσική σοφία και οπλίζουν τα παιδιά με αυτοπεποίθηση και αγάπη για τη φύση, την οποία δύσκολα πλέον βλέπουν ή αισθάνονται.

Οχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικους. Πολλοί από τους τελευταίους γνωρίζουν και πόσο ψυχοθεραπευτική (ψυχαγωγική) είναι η επαφή με τα δέντρα και το χώμα, πόσο θαυμάσια χρονικά διαδικασία είναι το φύτεμα και μεγάλωμα ενός δέντρου.

Οι Κινέζοι, νομίζω, έχουν αποφανθεί ότι όποιος δεν φύτεψε έστω ένα δέντρο στη ζωή του, ε, δεν κατάλαβε και πολύ καλά (ή μήπως καθόλου;) το νόημα της Ζωής. Η γέννηση, η ζωή, τα χρώματα, οι χυμοί: ένα θαύμα.

Γιατί να μη μάθουμε να ζούμε ανάμεσα στα θαύματα; Και γιατί να μη γινόμαστε θαυματουργοί; Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να μας στερήσει αυτό το υπέροχο συναίσθημα. Γιατί να μην το συνειδητοποιήσουμε; Γεωπόνοι, γεώχαροι. Εξάλλου, χους εσμέν και λοιπά. Επιστροφή στη χαρά και τη δημιουργία.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μωβ άνθη στο ποτήρι μας...
Καθόμαστε στους ξύλινους πάγκους και πίνουμε μια δροσερή, παγωμένη, μπίρα. Τα ποτήρια ξεχειλίζουν από μωβ άνθη. Πλημμύρα του μωβ. Νόμιζα ότι τα δέντρα ήσαν ακακίες. Ομως όχι· είναι τζακαράντες. Μωβ χιόνι...
Μωβ άνθη στο ποτήρι μας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σε φιλικό σπίτι με τοπικούς θεούς
Πάντα ζεστό, πάντα ανοιχτό, πάντα φιλόξενο το σπίτι του φίλου -στην εξοχή, μόλις μία ώρα απόσταση από την πρωτεύουσα· τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα. Φτάνουμε, κουρασμένοι και διψασμένοι. Μας τρατάρουν χυμό...
Σε φιλικό σπίτι με τοπικούς θεούς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Χρόνος, πόνος, χαρά
Ο χρόνος είναι πόνος για μερικούς, ας είναι χαρά για τους πολλούς, ας κατισχύσει η χαρά του πόνου -εσαεί.
Χρόνος, πόνος, χαρά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς
Θα ήταν παράλογο εάν η ανθρωπότητα σταματούσε να αναζητεί την ουτοπία [της]. Χωρίς αυτήν, βήμα δεν μπορεί να κάνει. Ξέρουμε για την ουτοπία από τα πολύ παλιά χρόνια, από τις απαρχές σχεδόν του λεγόμενου...
Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί (αυτ)απάτης
Ο άνθρωπος στη συνείδησή του και εν αγνοία του καλλιεργεί, αντίθετα από κάθε λογική, ορισμένες ψευδαισθήσεις, που είναι απαραίτητες για την ηρεμία της ψυχής του και χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ζήσει.
Περί (αυτ)απάτης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προφορικότητα...
Υπάρχουν παλιές και μυστηριακές συνδέσεις ανάμεσα στον γενέθλιο τόπο και τις αστικές εικόνες -ο σύνδεσμος βέβαια είναι η γλώσσα είτε ως προφορικότητα είτε ως γραφή.
Προφορικότητα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας