• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.1°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  3 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  41%

Για τη «φιλοσοφία» της ήττας

 • A-
 • A+

Σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Προοδευτική ΕΥΒΟΙΑ» ο συγγραφέας Κώστας Κοβάνης: «Το να είναι με το λαό ο συγγραφέας δεν έχει προβλήματα. Το να είναι ενάντια στο λαό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Το να χτυπάς τα λάθη τους, τη λατρεία στον λαϊκισμό, την εκούσια δουλεία, τα κομματικά ρουσφέτια, το προσκύνημα στους δημαγωγούς και τους ξενόφερτους “σωτήρες”, αυτά σε κάνουν εχθρό του λαού».

Θίγει ένα μείζον θέμα που, στο βάθος, ερμηνεύει και τα κίνητρα όσων γράφουν δημόσια. Αλλοι γράφουν υποδαυλίζοντας τα χαμηλά ένστικτα των αναγνωστών και άλλοι επιτίθενται αδιάντροπα σε όσους θεωρούν αντιπάλους. Πουθενά ο σεβασμός. Το ποια στάση κρατάει ο δημοσιογραφών δείχνει και το ποιόν του, το σθένος του, την ειλικρίνειά του, την εντιμότητα και αντικειμενικότητά του.

Ο κ. Κοβάνης αλιεύει ένα απόσπασμα από κείμενο του Αντρέα Καρκαβίτσα («ΕΣΤΙΑ» Μάρτιος 1895) στο οποίο κατηγορεί -λέει- ευθέως το λαό επειδή είναι αυτός υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των ηγετών που επιλέγει. Λέει στους ψηφοφόρους για τον δημαγωγό: «Δεν του εζήτησες να δώσει σάρκα στη δόξα, στα όνειρα, αλλά στα μισητά πάθη σου.

Εζήτησες να σ’ αφήσει να κλέψεις, να σκοτώσεις, να πορνέψεις ελεύθερα. Εζήτησες ψέματα από τα χείλη του και χολή από την καρδιά του. Τον ανάγκασες να προστατέψει το άτομο και όχι να λατρέψει το σύνολο».

Μάλιστα. Μετά έναν αιώνα και είκοσι ένα χρόνια η συμπεριφορά του ψηφοφόρου μοιάζει να καθορίζεται και να επηρεάζεται από τα μικροσυμφέροντά του τα οποία προσπαθεί να ικανοποιήσει μέσω των εκπροσώπων του. Φαίνεται κάπως παράδοξο, αλλά μας ενώνει ό,τι μας χωρίζει· διαφορετικά δηλαδή συμφέροντα ο καθένας, μαζί, όμως, στην ψηφοφορία.

Ουδείς, σχεδόν, ενδιαφέρεται για την ποιότητα, για την ενίσχυση του πολιτισμού, για την καλλιέργεια του ψυχικού και πνευματικού κόσμου. Σκοντάφτουμε οι πολλοί στ’ αγκωνάρια του «ορθού λόγου» που διακηρύσσει ότι αν δεν υποταχτείς (συμβιβαστείς) δεν θα πετύχεις και πολλά πράγματα στη ζωή σου.

Σαν κάποια «φιλοσοφία» της ήττας να μας έχει κυριεύσει και αρκούμαστε, έτσι, στο τι κάνουν ή αποφασίσουν άλλοι για μας. Βολεύει να διαβάζουμε ό,τι δεν ενοχλεί την παραίτησή μας, ή ό,τι συγκινεί τις τάχα ευαισθησίες μας. Εάν κάποιος γράφει για τα τρωτά μας, τις αδυναμίες μας, την ατολμία μας, τότε φίδι στον κόρφο του.

Ετσι γινόταν από παλιά, αλλά κάποια στιγμή ίσως θα ήταν καλό να μάθουμε να διαβάζουμε με βάση την αλήθεια και την πραγματικότητα. Τώρα, θα πει κάποιος, ποια αλήθεια και ποια πραγματικότητα, έτσι όπως έχουν αντιστραφεί, μεταστραφεί, διαστραφεί οι έννοιες του λεξιλογίου μας. Και καλά. Εάν δεν είμαστε «φιλόσοφοι» της ήττας (μας), είμαστε όμως εξοικειωμένοι με την ήττα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Tης εξουσίας
Η αληθινή ουσία των όντων δεν διδάσκεται ούτε ωφέλιμη θα ήταν για τους πολλούς ανθρώπους. Ενας καλός καπετάνιος μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει τρικυμία, μπορεί όμως να του διαφύγει η εξαιρετική και...
Tης εξουσίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η χρήση του «γελοίου» στη γλώσσα
Συνυφαίνουμε το σπουδαίο ή και το ταυτίζουμε με την πολιτική υφή των πραγμάτων, με την πραγματικότητα. Αγνοούμε όμως, μάλλον προσπερνάμε, τα τρωτά στοιχεία αυτής της πραγματικότητας. Αυτό οδηγεί σε πλήρη...
Η χρήση του «γελοίου» στη γλώσσα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εκθεση και ανταλλαγή γνωμών
Πλούσια η συγκομιδή γνωμών, μέσα από νεφελώδεις αφαιρέσεις και προσθέσεις, ενδεικτικές της αμηχανίας και της νευρικότητας που έχει καταλάβει τους περισσότερους. Παραδόξως (;) απουσίασαν: η ασυναρτησία, η μωρή...
Εκθεση και ανταλλαγή γνωμών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συντηρητισμός και επανάσταση
Για να διαφυλαχτεί ο κόσμος οφείλουμε να τον κατανοήσουμε, έτσι λένε τουλάχιστον όσοι έχουν στοχαστεί πάνω στην πορεία του και την ύπαρξή του. Από τη συντήρηση στην επανάσταση, μάλλον μόνο μέσα από τη...
Συντηρητισμός και επανάσταση
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί αξιωμάτων και γελοιότητας
Η χώρα σώθηκε, εντάξει. Τώρα οι σωτήρες δεν ξέρουν τι να την κάνουν αυτήν τη σωτηρία. Κι αυτή, όμως, σε μας τη φορτώνουν. Να κι ένας ακόμη αφορισμός (σε πληθυντικό αριθμό): «Βάλτε το κακό με τον νου σας, δεν...
Περί αξιωμάτων και γελοιότητας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eθνικά τινά
Τίτλους ηρωικούς να 'χουμε και ας πεινώμεν και διψώμεν και ας ψυχοπλακωνόμαστε, οι καψεροί. Αρνητές της παράδοσης και πολέμιοι της μνήμης οι πλείστοι, επαναπαυόμαστε στην ελληνικότητα του Ομήρου, λίγο του...
Eθνικά τινά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας