• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.7°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 9.5°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -0.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.4°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 7.9°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  77%

Vincent Van Gogh, "Πατατοφάγοι", 1885

Ψυχισμός και υγεία

 • A-
 • A+

Πυκνώνουν τα κείμενα που τονίζουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό και την υγεία πολλών από μας: Η ροή των επιπτώσεων είναι ορμητική και ακατάπαυστη και αυτό φαίνεται εύκολα σε μια καθημερινή βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και σε πολλές μεγαλουπόλεις της χώρας.

Οι κινήσεις μας δεν έχουν πλέον νεύρα, έχουν χαθεί τα κινούντα αίτια της καθημερινότητας, τα χαμόγελα σπανίζουν και οι πλείστοι κοιτάμε κάτω ή στο άπειρο.

Η απώλεια νοήματος προέρχεται από την απώλεια κάποιου, θαμπού έστω, οράματος.

Μπορεί να υπάρχουν εστίες αντίστασης σ’ όλη αυτή την κατάθλιψη, δεν γίνονται εντούτοις πρότυπα για μια διαφορετική δόμηση των κοινωνικών σχέσεων.

Μπορεί να φύονται πυρήνες κάποιας μορφής αυτοοργάνωσης, δεν έχουν καταφέρει όμως ακόμη να πείσουν για τη λυσιτέλειά τους, τη συνέχειά τους· αδυνατούν να εκπέμψουν ελπίδα.

Στο «μέσα» του καθενός ουδείς μπορεί να παρέμβει· τα κατασταλτικά ψυχοφάρμακα κακό μόνο προξενούν. Επιφέρουν μεν φευγαλέα ανακούφιση, τσακίζουν όμως την πηγή της χαράς και της ευεξίας.

Χειρότερες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία, πιο ορατές εννοώ, διότι στις ψυχικές μεταβολές οι περισσότεροι είμαστε αδαείς, ακόμη και οι ειδικοί.

Οι τελευταίοι μάλιστα γίνονται επικίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται από τις διάφορες εξουσίες με αποκλειστικό σκοπό να κατασκευάζουν ψυχικά ασθενείς, άρα ευάλωτους και άρα χειραγωγήσιμους.

Δεν είναι της στιγμής να αναφερθούμε στην ολοκληρωτική σχέση εξουσίας-ψυχιατρικής, παραμένει εντούτοις ένα τεράστιο θέμα.

Ανεργοι και ανασφάλιστοι υποφέρουν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε παυσίπονα να προμηθευτούν· το απογοητευτικό είναι ότι πολλοί έχουν παραιτηθεί από τον ελάχιστο αισθητικό καλλωπισμό του σώματος.

Παραίτηση. Θλίψη. Κρίμα. Ολα τούτα οφείλουν να αντιστραφούν, να πάψουν να υφίστανται ως εικόνα της πραγματικότητας.

Η αλληλεγγύη δεν βοηθά εδώ· ο ασθενής γίνεται ένας συνειδητός παρίας, ξέρει ότι είναι ξένος πλέον και ότι πολλοί τον αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά, αν όχι εχθρικά...

Ναι, αλλά στις δύσκολες στιγμές δείχνει η κοινωνία τη συνοχή της, τον πολιτισμό της.

Δεν λέω να γίνουμε ξαφνικά ψυχίατροι ή ν’ αποκτήσουμε ιατρική γνώση· θα ήταν παράλογο. Η κατανόηση και η ήσυχη παρέα μπορούν όμως να βοηθήσουν πολλούς που δεν άντεξαν τις σαρωτικές αλλαγές στη ζωή τους και χάθηκαν σε λαβυρίνθους και πλέον αδυνατούν να προσανατολιστούν και προχωρούν σε μαύρα σκοτάδια.

Θα πείτε, αδύναμοι χαρακτήρες. Να το δεχτώ, εν μέρει όμως, γιατί πολλοί έχουν και πολιτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Τι, τότε, συμβαίνει; Μακάρι να καταλαβαίναμε. Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι ο ψυχισμός και η υγεία οφείλουν να προστατευτούν με αυτοσχέδιες κοινωνικές δομές (αφού η επανάσταση αργεί...), με ήρεμες, ήπιες συζητήσεις, με εκδηλώσεις στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν όσο πιο πολλοί. Ολα τούτα φαίνονται σαν εθελοντισμός.

Ε, ναι, αφού απουσιάζει η δημοκρατία. Ω γνωστόν, σε μια πραγματική δημοκρατία δεν έχουν θέση ο εθελοντισμός και τα δικαιώματα, διότι εμπεριέχονται στη δομή αυτής της ίδιας δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ψυχική πανδημία
Μέσα στο σπίτι σε πιάνει κατάθλιψη και είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από ένα τόσο δυσάρεστο συναίσθημα [που γίνεται αρρώστια ζόρικη].
Ψυχική πανδημία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την κοινωνική και ψυχική υγεία
Βλέμματα καθηλωμένα στο άγνωστο, υποταγμένα σε κατασταλτικά φάρμακα, με υποτονικές κινήσεις, έξω από την υγεία του σώματος - και έξω από την υγεία της κοινωνίας. Μπορεί να αυτοϊαθεί η κοινωνία; Τότε υπάρχει...
Για την κοινωνική και ψυχική υγεία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ισορροπία, οι ψιττακοί και ο Περικλής
Οσοι τον αγαπάμε, όσοι τον γνωρίζουμε, όσοι έχουμε απολαύσει την παρέα μαζί του [και είμαστε πολλοί!] στεκόμαστε δίπλα του τούτη την ώρα της μεγάλης του δοκιμασίας. Για τον Περικλή Κοροβέση ο λόγος, που δίνει...
Η ισορροπία, οι ψιττακοί και ο Περικλής
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι γυναίκες, το κάπνισμα, το κέρδος
Ως τις αρχές του εικοστού αιώνα είναι γνωστό ότι οι γυναίκες δεν κάπνιζαν. Τη δεκαετία του 1920 αυτό άλλαξε δραματικά. Ούτε μόδα ήταν ούτε ανεξαρτησία· απλώς οι «ειδήμονες» ανακάλυψαν μια χρυσή φλέβα νέων...
Οι γυναίκες, το κάπνισμα, το κέρδος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σχέσεις αγάπης
Μια σταθερή σχέση αγάπης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανθρώπινη ευτυχία και τη γενική ευημερία. Μια καλή σχέση είναι καλύτερη ασφάλεια υγείας από την πιο προσεκτική δίαιτα και καλύτερη προστασία...
Σχέσεις αγάπης
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υγιές το νέον έτος
Ανώτατο αγαθό λένε πλέον, επιτέλους, οι πολλοί είναι η υγεία· ακολουθούν η παιδεία, η αρετή, η φιλία κ.λπ. -προϋπόθεση όλων η ελευθερία. Η υγεία, ναι, και πόσο οι πλείστοι δυστυχείς αδιαφορούμε γι’ αυτήν -τι...
Υγιές το νέον έτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας