• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  90%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  85%

Ελπίζω να μην εξαφανιστούν οι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην όμορφη πόλη των Τρικάλων

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Λεωφορείο για γέλια και κλάματα

 • A-
 • A+

Σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω τι χρησιμότητα, δεν λέω σκοπιμότητα, διότι η έννοια εμπεριέχει αινίγματα, σε τι μπορεί να χρησιμεύσει λοιπόν εκείνο το λεωφορείο που βολτάρει στους δρόμους των Τρικάλων Θεσσαλίας χωρίς οδηγό. Μπα, τίποτα, μόνο γέλια μου προκαλεί η παγκόσμια (!) τούτη καινοτομία της δημοτικής αρχής Τρικάλων.

Εδώ ο κόσμος καίγεται, οι πολίτες πλήττονται και ενίοτε θανάσιμα από την ανεργία και ο δήμαρχος κοκορεύεται και καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι για την «πρωτιά» του. Δέος. Θαύμα. Η συγκοινωνία στο ζενίθ της τεχνολογίας. Τι μας λες; Ονειρο.

Η κυκλοφορία ενός τέτοιου προηγμένου λεωφορείου αποτελεί, ειδικά ετούτες τις δύσκολες για όλους ώρες, ύβριν. Μάλιστα και πολύ θα ‘θελα ν’ ακούσω την αντίθετη άποψη. Ούτε λουδίτης είμαι ούτε καλός αναγνώστης (πιστός) του Χάιντεγκερ, αλλά αυτό είναι το κρίσιμο πρόβλημα στα Τρίκαλα, αυτό το λεωφορείο είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας; Βλέπω και ξαναβλέπω στην tv το πρωτότυπο ρεπορτάζ.

Το αρχικό γέλιο μεταβαίνει στη δυσφορία, τη δυσθυμία και καταλήγει στην πίκρα. Ο καιρός δεν επιτρέπει τέτοιου είδους καινοτομίες, που ουδεμία σχέση έχουν με την πάσχουσα κοινωνία, με τα φλέγοντα ζητήματα που την πυρπολούν και την δηώνουν. Θαυμάζω την ομόνοια και την πρωτοπορία των μελών του δημοτικού συμβουλίου που ενέκριναν την κυκλοφορία τούτου του λεωφορείου στην πόλη τους.

Μπράβο τους· είμαστε πολλά χρόνια πίσω εμείς οι υπόλοιποι, παλαιομοδίτες, συντηρητικοί και λοιπά.

Αγνοώ τον δήμαρχο, ξέρω ότι επονομάζεται Παπαστεργίου και πέραν τούτου ουδέν. Ασχημη εποχή επέλεξε να διαφημίσει -διεθνώς, λέει!- την πόλη του. Σαν αποτροπαϊκό σύμβολο μου φαντάζει το χωρίς οδηγό λεωφορείο παρά σαν πόλος τουριστικής έλξης. Τι τραβάμε με αυτόν τον πόλο... Χρησιμοποιείται από όλους σχεδόν τους δημάρχους της χώρας, όσους ξέρω τουλάχιστον.

Εντυπωσιοθήρας μου φαίνεται περισσότερο και ξένος προς την κατάσταση της χώρας, ωμή και θλιβερή ταυτόχρονα. Σημειώνω ότι για να κυκλοφορήσει τούτο το όχημα μέσα στην πόλη έχει αλλάξει άπας ο οδικός της χάρτης, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις (βίαιες και αυθαίρετες; Δεν γνωρίζω, αλλά πώς αλλιώς;). Ελπίζω να μην εξαφανιστούν οι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες που δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην (πολύ, κατ’ εμέ) όμορφη πόλη των Τρικάλων.

Αστοχη και αστεία, ακόμη κι επιβλαβής μου φαίνεται η κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων, μια τέτοια περίοδο της ανάγκης. Δεν κρίνω τα οχήματα καθ’ εαυτά όσο την άκαιρη και άσκοπη χρήση τους. Ισως στο μέλλον φανούν χρήσιμα κάπου, κάπως· για ψυχαγωγία ίσως αλλά για εξυπηρέτηση, για κοινωνική λειτουργία το βλέπω μακρινό.

Αλήθεια, πώς αντιδρά η τοπική κοινωνία; Αυτό δεν το βλέπεις στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ· προέχει το γκλάμουρ και ο εντυπωσιασμός. Για φαντάσου, στα ταπεινά Τρίκαλα να χτυπάει η καρδιά του διεθνούς τεχνολογικού μέλλοντος! Μεγαλεία. Ελπίζω οι εχέφρονες Τρικαλινοί να μεταπείσουν τις αρχές και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία στους δρόμους της πόλης. Σύντομα, διότι το θέμα μπορεί να πάρει ανέλεγκτες διαστάσεις...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
Δυστυχώς, η καθημερινότητα δεν εγγυάται έναν συνεκτικό τρόπο ζωής, μια συνάφεια με το σώμα και το πνεύμα, αφού ποτέ δεν σχηματίστηκε (η καθημερινότητα) από μια μακρόσυρτη διάρκεια πολιτισμού και υγιούς...
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μουσική και πολιτική στα Τρίκαλα
Δεν έχουν τελειώσει όλα. Εάν κανείς ρίξει μια κριτική ματιά στο παρελθόν, θα αντιληφθεί ότι πάντα -και στις πιο δυσάρεστες καταστάσεις- η κοινωνία έβρισκε τρόπους να αντιμετωπίζει την ασφυξία στην οποία την...
Μουσική και πολιτική στα Τρίκαλα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Του χωριού λέξεις...
Εδώ στο χωριό παλεύουμε με τους καρπούς και όχι με τις έννοιές τους. Υπάρχει σοδειά; Θα υπάρξει και μικρό εισόδημα. Υπάρχει κρατική υποστήριξη; Οχι! Οι κρατικές λέξεις επικαλύπτουν και ταπεινώνουν τη φυσική...
Του χωριού λέξεις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εχθροί...
Η κυριαρχία της ιεραρχίας, του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Δύσκολο να συγκλονιστεί κανείς και να εναντιωθεί σ’ όλο αυτό το παραλήρημα, στην απώλεια του αυτεξούσιου αλλά και της καθημερινής...
Οι εχθροί...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εθισμός στη βία
Η βία με τις πολλές μορφές της έχει διεισδύσει στα κύτταρα της κοινωνίας και τίποτα, μα τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να την αποτρέψει, ούτε νόμοι και κανόνες ούτε ποινές, τιμωρίες και νομικά κολοκύθια...
Εθισμός στη βία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι νέοι, σήμερα...
Νέοι: ανασφάλεια, φοβίες, αρνητισμός, απέχθεια για όλους και για όλα που τους περισφίγγουν και τους αφαιρούν την ανάσα. Θαρρείς κι ένα κύμα απαισιοδοξίας τούς έχει καταπιεί.
Οι νέοι, σήμερα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας