• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.7°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.2°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  5 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.3°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  94%

Μαύρο στην ERTopen

 • A-
 • A+

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος και γιατί διέταξε (!) να πέσει μαύρο (άντε πάλι) στην ERTopen, στον τελευταίο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο σταθμό στα ερτζιανά. Καθώς φαίνεται, η νέα κυβέρνηση δεν αντέχει τις ομάδες αυτοδιαχείρισης, εναλλακτικές δηλαδή μορφές κοινωνικής οικονομίας.

Ο,τι είναι έξω από τον έλεγχο των κρατικών-κομματικών μηχανισμών προκαλεί «αλλεργία» στους φωστήρες και αυτής της συγκυβέρνησης.

Η ERTopen δεν είναι απλώς μια νησίδα ελευθερίας έκφρασης, ούτε μια απομονωμένη συλλογικότητα. Εχει καλλιεργήσει αμοιβαίες σχέσεις με τους ακροατές, αλλά και με εκπροσώπους πολλών ομάδων κοινωνικής αμφισβήτησης· είναι κόμβος, θα έλεγα, σε ευρύ πλαίσιο, εντός του οποίου κινούνται, δρουν πολλές συλλογικές ομάδες.

Ισως να ταλανίζεται η ERTopen από έλλειψη ανθρώπων και εργαλείων, μεριμνά εντούτοις για μια συνύφανση αντιτιθέμενων εννοιών όπως μερικότητα και πλουραλισμός. Τα καταφέρνει θαυμάσια, χωρίς πόρους, χωρίς μισθούς. Ενας ιδιότυπος, ανιδιοτελής εθελοντισμός συνέχει τους εργαζόμενους.

Οι τελευταίοι δεν δίνουν ριζοσπαστικές λύσεις βέβαια σε φλέγοντα προβλήματα κοινωνικών ομάδων, γίνονται όμως μεσολαβητές και ακούγεται η φωνή όσων έχουν τεθεί στο περιθώριο. Αυτά δεν μπορεί να τα χωνέψει η κάθετη ιεραρχική εξουσία που έχει επικρατήσει στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Προϊστάμενοι επί προϊσταμένων, διευθυντές, παραδιευθυντές, διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι και παρατρεχάμενοι συνιστούν ένα σκληρό σύνολο κομματικής γραφειοκρατίας που απεχθάνεται κάθε είδους αυτοτέλεια και αυτονομία.

Εντρομο λες όλο τούτο το διοικητικό μάγμα σπεύδει να φιμώσει ό,τι ξεφεύγει από τον εξουσιαστικό μηχανισμό του.

Τρέμουν μήπως το πείραμα αυτό της αυτοδιαχείρισης επεκταθεί σε ποικιλόμορφους αγωνιστικούς αυτορρυθμιζόμενους κοινωνικούς αγώνες, μήπως καταστεί δίκτυο εκείνων που ακόμη αντιστέκονται στις βουλές και πράξεις της αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης, μήπως αναφανεί ένας άλλος τρόπος διοίκησης και οργάνωσης από τα κάτω.

Ακουγα στην τηλοψία εκλεγέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή, τον καθηγητή Κώστα Δουζίνα, να μνημονεύει τα περίπου τρεις χιλιάδες συνεργατικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας τη σπουδαιότητά τους και την ανάγκη να έλθει σε επαφή μαζί τους η κυβέρνηση.

εκεί που πήγα να χαρώ, πέφτει σαν πέλεκυς η είδηση για το μαύρο στην ΕPTopen. Νά τα μας· αντί για την αποκεντρωμένη και εξισωτική ηγεμονία έρχεται η κρατική τέτοια και διαλύει κάθε ψευδαίσθηση.

Ας βγουν στην Πνύκα οι υπεύθυνοι και ας μας πουν ποιος δαίμονας τους εξανάγκασε (;) να προχωρήσουν στη βίαιη τούτη πράξη.

Λέμε απλώς βίαιη για να δώσουμε ένα περιθώριο να δείξουν οι προύχοντες εάν έχουν ακόμη επαφή με την όντως δημοκρατία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Χαρούμενα ακροατήρια
Σαφώς είναι από τη Ρητορική δανεισμένος ο τίτλος: χαίρουσι οι ακροατές εάν τις καθόλου λέγων επιτύχη των δοξών άς εκείνοι κατά μέρος έχουσι (τα...
Χαρούμενα ακροατήρια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
EΡΤ εργαζομένων
Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με το κείμενο «Τι ΕΡΤ θέλουμε» των εργαζομένων στην ertopen. Δίνει τη μερίδα του λέοντος στον υπουργό και στους διορισμένους συμβούλους του και την...
EΡΤ εργαζομένων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την επανασύσταση της ΕΡΤ
Αντιγράφω από ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: «Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, ο κ. Τσίπρας ασχολείται με την “πελατεία” του, υποσχόμενος να νομοθετήσει αυτή την εβδομάδα προκειμένου...
Για την επανασύσταση της ΕΡΤ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Των υποκλοπών...
Οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας, άγνωστες υπερδυνάμεις, που κόπτονται για το καλό του κάθε πολίτη. Πόσο γελοία φιλελεύθεροι είναι ετούτοι οι ευρωπαϊστές, και πόσο γελοίοι και ως άνθρωποι στον δημόσιο διάλογο.
Των υποκλοπών...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δεν ντρέπονται...
Hταν για λύπηση ο Ελληνας πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση που ο ίδιος συγκάλεσε για το κοινωνικό τάχα μου κράτος.
Δεν ντρέπονται...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι ειδήσεις και ο εθισμός στα επουσιώδη
Aκουσα συμπτωματικά το χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, περιμένοντας να πληροφορηθώ για το τι συμβαίνει στην επικράτεια, την ακρίβεια, τον πόλεμο και ό,τι έχει σχέση με την αγωνία των Ελλήνων...
Οι ειδήσεις και ο εθισμός στα επουσιώδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας