• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%

Νίκος Εγγονόπουλος, Εμφύλιος Πόλεμος, 1948, λάδι σε καμβά, 52.5x41.5cm

Φιλικός εμφύλιος

 • A-
 • A+

Κόντρα στη λογική, οι περισσότεροι από μας καλλιεργούμε στη συνείδησή μας ψευδαισθήσεις, άκρως απαραίτητες για μια ψυχική ισορροπία· χωρίς αυτές -θεωρούσε ο Τζιάκομο Λεοπάρντι (1798-1837)- δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε.

Ψευδαίσθηση είναι να θεωρούμε ότι οποιοδήποτε κόμμα εκλεγεί θα διαχειριστεί ορθά και κοινωνικά την εξουσία (του).

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κατακριτέο, αρκεί να μην ξεφύγει και οδηγηθεί στην πίστη και τον φανατισμό.

Οσοι ψευδαισθητικά επιλέγουν το ένα ή το άλλο κόμμα (δεν νομίζω να υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να διαθέτει λογικά επιχειρήματα γιατί τάσσεται με το δικό του κόμμα) ας φανούν γενναιόδωροι, ας γνωρίζουν τη μικρότητα του καθενός μας. Ώς εκεί. Δικαιολογούμε και τα αδικαιολόγητα, αλλά μη βρίζουμε κι από πάνω· πάει πολύ, ξεπερνά τις καθημερινές κοινωνικές σχέσεις.

Ηθελα να μιλήσω για κείνους τους απλούς, άδολους και ανιδιοτελείς αριστερούς που γνωρίζω, που ένιωσαν να χάνεται η γη (η ύπαρξή τους) κάτω από τα πόδια τους μετά το μιασθέν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δημοψήφισμα.

Για όσους κλείστηκαν στο καβούκι τους (όχι στην ασφάλειά τους!) και αποφεύγουν οποιαδήποτε ανάμιξη σ' έναν άτυπο εμφύλιο μεταξύ των παραμεινάντων στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που απομακρύνθηκαν. Δεν μπαίνει θέμα μεταξύ πολύ αριστερών και λιγότερο αριστερών. Αυτά είναι αστειότητες και -επιτρέψτε μου- μορφή υπεροψίας και ακαταμάχητης ειρωνείας.

Ας πει ο καθένας τι νομίζει καλύτερο χωρίς να κινδυνεύει να καταστεί γελοίος. Αυτό θα συμβεί εάν παραμείνει κοντά στην ωμή πραγματικότητα, κοντά στις κραυγαλέες αντιφάσεις του παραιτηθέντος πρωθυπουργού και του επιτελείου του· να μην παραβλέψει τον τρόπο που αντιμετώπισε το «όχι» αλλά και τους πολύ στενούς συνεργάτες του: Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου κ.ά. Και ο τρόπος ήταν αυτός: αδίστακτος, κυνικός, αυταρχικός. Παρακαλώ;

Εαν παρ' όλα αυτά πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν σ' αυτόν, με γεια τους, με χαρά τους, στους ίδιους και τους οικείους τους. Δεν θα σκάσουμε κιόλας, ούτε σε φιλικούς εμφύλιους θα εμπλακούμε. Ο καθείς και η συνείδησή του (αρκεί να μην είναι ψευδής).

Μπορεί οι εμπειρίες όλων μας να είναι ίδιες, διαφορετικά όμως τις προσλαμβάνει και τις αποθηκεύει ο καθείς ξεχωριστά. Είναι θέμα κοσμοεικόνας, αισιοδοξίας, απαισιοδοξίας· φιλελεύθερου σοσιαλισμού (;), μηδενισμού και λοιπά.

Ετσι κι αλλιώς, η αλήθεια βρίσκεται μόνο στον οίνο, όπως ευφυώς απεφάνθησαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Ολα τα άλλα τα διαχειρίζονται οι εξουσίες· μένει να δούμε την προσωπική μας σχέση απέναντι στην (οποιαδήποτε) εξουσία, αλλά και γύρω μας στα καφέ, στον χώρο εργασίας μας· στην Αγορά!

Προσωπικώς δεν βλέπω εμφυλίους στην Αγορά, μόνο πείσμα και πληγωμένους εγωισμούς. Αυτά δεν είναι ικανά για αιματοχυσίες... και άλλες ανοησίες.

Λένε λ.χ. όσοι εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια κυβέρνηση με κορμό τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο αυτοί μπορούν να διαχειριστούν την κρίση, ως αμόλυντοι, ηθικοί κ.λπ. Απ' το στόμα τους και στου λαού τ' αυτί. Προσωπικά αμφιβάλλω.

Περίμενα άλλο ήθος και ύφος· δεν τα είδα. Ιδια κι απαράλλαχτη η στάση όσων καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις (ίδιες κινήσεις, ίδια ελαττώματα).

Λεοπάρντι, ξανά: «Δεν είναι τα ίδια τα ελαττώματά μας γελοία, αλλά η προσπάθειά μας να τα κρύψουμε και να προσποιηθούμε ότι έχουμε απαλλαγεί απ' αυτά».

Εκάς κάθε συμμαχία αχρείων, υποκριτών, μετρίων...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι νέοι και οι κυβερνητικές θέσεις
Δηλώνει συνεπής αναγνώστης της εφημερίδας από τη γέννησή της. Συμφωνεί άλλοτε και διαφωνεί τις περισσότερες φορές με αρκετούς από τους συντάκτες, παρ’ όλα αυτά είναι το μόνο μέσο από το οποίο θεωρεί ότι...
Οι νέοι και οι κυβερνητικές θέσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ψέμα της πολιτικής και οι συνταξιούχοι
Λένε ψέματα ασύστολα, ανερυθρίαστα. Στη συνέχεια τα μεταφέρουν στους δημοσιογράφους, πολλοί εκ των οποίων τα καταπίνουμε αμάσητα και τα δημοσιεύουμε ασμένως. Τα διαβάζουν κατόπιν οι πολιτικοί (περί αυτών...
Το ψέμα της πολιτικής και οι συνταξιούχοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το λάθος των υβριστών του ΣΥΡΙΖΑ
Μία από τις πλάνες στις οποίες έχουν υποπέσει όσοι κρίνουν ανελέητα [και άκριτα] τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θεωρεί ότι το κόμμα αυτό είναι αριστερό τάχα, «κομμουνιστικό», ότι υποστηρίζει τον Μαδούρο και άλλα...
Το λάθος των υβριστών του ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ηθική και τα νέα κινήματα
Χρειάζεται βεβαίως στη λήψη των αποφάσεών του, εκτός από τη λογική, και μια ηθικότητα, απαραίτητη στο να γίνεται διάκριση μεταξύ λογικών και ανορθολογικών επιλογών, μια ανυψωτική διάθεση σώματος και πνεύματος...
Η ηθική και τα νέα κινήματα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μνημόνιο και ιδεολογικός ευνουχισμός
Διαβάζω αποσπάσματα τινά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη και, ομολογώ, αδυνατώ να τα κατανοήσω. Σε ποιον απευθύνεται; Γνωρίζει το μέγεθος της έλλογης άμα τε και θυμικής καταστροφής που...
Μνημόνιο και ιδεολογικός ευνουχισμός
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κυβέρνηση και συρρίκνωση της πολιτικής
Είναι καλά μελετημένοι οι κύριοι που εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται αριστεροί, χωρίς να αισχύνονται που έχουν συγκυβερνήτες δεξιούς -αλλά γιατί να αισχύνονται; Μήπως αυτοί τι είναι; Κάνουν, πειθήνια και με...
Κυβέρνηση και συρρίκνωση της πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας