• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 9.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 2.0°C / 10.5°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 8.2°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 5.5°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τα δέκα χρόνια...

 • A-
 • A+

Ανεξάρτητη (αυτό, δα, έλειπε), συνεταιριστική (εξεταστέον), απογευματινή (πλεονασμός φαίνεται πλέον) εφημερίδα (σωστό αυτό), πάντως κλείνουν σήμερα δέκα χρόνια από την ημέρα της πρώτης έκδοσης της «Εφημερίδας των Συντακτών». Αξιοπρόσεκτη η έως τούδε πορεία της μια και πολλοί χαιρέκακα έλεγαν ότι αποκλείεται να έχει διάρκεια. Λοιπόν έχει διάρκεια -και μέλλον, αφού δεν υπάρχει πλέον κάποια εφημερίδα να αντιστέκεται στα κακώς κείμενα και πραττόμενα της εξουσίας. Οικογένειες διατήρησαν την αξιοπρέπειά τους από εργαζόμενους τινές σε αυτήν την εφημερίδα. Αυτό είναι το βασικό. Αποδείχτηκε περιτράνως προσέτι ότι ο καπιταλισμός δεν είναι και τόσο ανίκητος, όταν οι άνθρωποι συνομαδώνονται με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό και θάρρος να αντιμετωπίσουν τη βίαιη επίθεση του κράτους [πόσο σύνηθες!] κατά της κοινωνίας και μάλιστα εναντίον εκείνων των κομματιών της, που, είτε αδρανώντας είτε αγανακτώντας, έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Λοιπόν, σε ό,τι αφορά το εντός, ως άνω, παρενθέσεως «εξεταστέον»: Υπήρχε από αρκετούς η εντύπωση και η πεποίθηση ότι κάθε συνεταιρισμός [οφείλει να] είναι ακομμάτιστος. Αυτό δεν κατέστη δυνατό διότι οι πολλοί κουβαλούσαμε τις καταβολές μας ή όποια ιδεολογία αγαπήσαμε κατά τη διάρκεια της πορείας μας. Πολλοί υπήρχαν με αριστερές καταβολές και πολλοί απέκτησαν αριστερή ας την πούμε συνείδηση στο διάβα της εφηβείας ή και νεότητάς τους. Αρα, άμα τη εκκινήσει του, το συνεταιριστικό εγχείρημα είχε το ιδεολογικό του υπόβαθρο ή την ιδεοληψία του, ας μη γελιόμαστε. Το ζήτημα ήταν η υπέρβαση, η ισοτιμία δηλαδή, η ισότητα και η πολυφωνία -κουτσά στραβά αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς βεβαίως να εκλείψουν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις. Υπήρχε όμως η γενική συνέλευση, όπου εκόντες άκοντες άπαντες υπακούαμε στις αποφάσεις της· αυτό έχει να κάνει με δημοκρατικές διαδικασίες, σπάνιες στη δομή των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά έως εδώ...

Εγινε αφορμή επίσης η έκδοση τούτης της εφημερίδας να συγκινηθούν και να νιώσουν υπερήφανοι παλαιοί της Αριστεράς, που ξόδεψαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους συνεργαζόμενοι με τούτη την εφημερίδα -άνθρωποι βασανισμένοι και πονεμένοι από το γεγονός και μόνο ότι ήθελαν έναν δικαιότερο [βέλτερο] κόσμο (θυμίζω, ενδεικτικά και μόνο, τους [αγαπημένους ούτως ή άλλως] Κοροβέση και Καλαϊτζή).

Επιπροσθέτως συνέβη το εξής σημαντικό: Ανθρωποι με βαθιά κουλτούρα και ανοιχτό μυαλό βοήθησαν την εφημερίδα να σταθεί στα πόδια της, μόνο και μόνο γιατί δεν είχε αφεντικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν γαλλοτραφή αρχιτέκτονα στην πλατεία Καρύτση, ο οποίος όταν του προσφέραμε ένα φύλλο της εφημερίδας αρνήθηκε να το πάρει δωρεάν, πιστός στην αλληλεγγύη και το συνεταιριστικό μας εγχείρημα -σπανίζουν πλέον τέτοιοι άνθρωποι, δεν είναι όμως και εξαφανισμένοι, εξ ου και η ικανοποιητική πορεία της εφημερίδας εν μέσω αθλιότητας των τηλεοπτικών καναλιών, των κοινωνικών δικτύων, πώς διάολο τα λένε... και άλλων μορφών ενημέρωσης.

ΥΓ: Το ότι η κόρη μου «εργάστηκε» εδώ τον τελευταίο χρόνο της ζωής της με γεμίζει δάκρυα, για τούτο και σταματώ...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λίγα για την έντυπη δημοσιογραφία
Σημασία έχει ότι δέκα χρόνια τώρα η εφημερίδα εξακολουθεί να κυκλοφορείται και να παρεμβαίνει δυναμικά στην πολιτική ζωή της χώρας, προκαλώντας εντάσεις και δημιουργώντας γεγονότα.
Λίγα για την έντυπη δημοσιογραφία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί αφορισμών...
Kαιρό τώρα θέλω να γράψω για μία από τις πολύ ωραίες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια κυρίως της πανδημίας - δεν είναι άλλη παρά η σχεδόν καθημερινή παρουσία του καθηγητή Γιώργου Βέλτσου στις στήλες της εφημερίδας.
Περί αφορισμών...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο κύκλος, η κούραση και η επανάληψη
Αντιμέτωπος με το λευκό της οθόνης του υπολογιστή, έμφορτος πόνου ιδικού, πώς να αραδιάσεις λέξεις και φράσεις που να συνιστούν νόημα ή επικοινωνία; Διλήμματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Φρένες σε...
Ο κύκλος, η κούραση και η επανάληψη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο καθηγητής και το ευρωπαϊκό κατεστημένο
Ολα είναι πιθανό να συμβούν στον ελληνικό βίο. Δημοσιογράφοι, σοβαροί υποτίθεται, να αποδέχονται άκριτα κατασκευασμένες ειδήσεις, κραυγαλέα δηλαδή ψεύδη, και να τα αναμεταδίδουν στη σφαίρα της πληροφόρησης,...
Ο καθηγητής και το ευρωπαϊκό κατεστημένο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Επαναξιολόγηση
Ο καιρός ήλθε και μας βρήκε ή η ανάγκη μάς ώθησε να έλθουμε σε επαφή μαζί του (απόλυση, ανεργία κ.λπ). Η συνάθροιση απολυμένων «έστησε» μια νέα εφημερίδα βασισμένη στην ισότητα (ισοτιμία κ.τ.τ.). Ενα θαυμάσιο...
Επαναξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας